Tema: Sådan arbejder du med beton

Solidt og beton er ord, der hænger sammen. Men beton er meget mere, og flot kan sagtens hæftes på mange af de ting, du selv kan støbe. Nemt og billigt er beton også, ligesom det er modsætningsfyldt: hårdt og silkeblødt, råt og elegant. Og så er det trendy og lige til at gå til.

Hvor meget cement skal der i betonen? Hvordan undgår du, at pladen knækker? Og bør du egentlig købe betonen færdig eller blande den selv? Få alle svarene her.

Beton er stærkt. Alligevel har det brug for forstærkning. Det virker umiddelbart selvmodsigende, men der er en forklaring: Hop på en fortovsflise af beton. Kør en bil hen over den. Hvis flisen er understøttet af jord på hele undersiden, skal den nok holde.

Beton kan nemlig tåle masser af tryk. Men lægger du flisen op imellem to sten, så den kun er støttet i siderne, vil den knække. I hvert fald hvis du kører en bil hen over den. Beton tåler nemlig ikke ret meget træk. Trækket opstår, når betonflisen, eller betonbordpladen, bliver trykket ned. På oversiden opstår der et tryk, men på undersiden opstår der et træk. Og det kan den ufleksible beton meget dårligt modstå.

Når man alligevel kan bygge både bordplader, bænke og sågar broer i beton, skyldes det armering, enten i form af jern eller fibre. Jernstænger kan tåle masser af træk, og derfor aflaster de betonen, når de er støbt ind i bordpladen, bænken eller broen. Fibrene har nogenlunde samme virkning.

Støber du fliser, tykke plader eller et terrændæk, er jern det oplagte valg. Har du brug for at holde tykkelse og vægt nede, fx i en tynd bordplade, kan fibrene være vejen frem.

Beton er fleksibelt

Beton er flydende og derfor også meget, meget fleksibelt.

Støber du rundt om en bold, former betonen sig efter bolden og danner en hulning. Støber du inde i en halv bold, bliver resultatet en halvkugle. Og vil du fx have hul til vasken i en køkkenbord plade, bygger du en forhindring i vaskens form; så løber betonen udenom og efter lader et hul i den færdighærdede plade helt af sig selv.

Du kan selv frit vælge farven

Lav nogle små støbeprøver, inden du vælger farve. Mål farvepulveret meget nøjagtigt op.

Beton forbindes oftest med farven grå. Men du kan sagtens blande beton, der er sort, rødt eller gult. Ved at tilsætte farvepulver bestemmer du selv resultatet. Og så kan du lave farverige kreationer eller en dybsort betonbænk, hvis du har lyst. Farvepulveret koster typisk lidt over 100 kroner kiloet i prof-byggemarkeder, og et kilo rækker til 20 kilo tørbeton. Så du fordobler i runde tal prisen.

Du kan lave helt unikke løsninger

Betonen former sig efter dine ønsker. Så alt afhænger af den form, du hælder den flydende beton i: Bygger du en form med rette hjørner, får du rette hjørner på din beton; lægger du en buet liste langs formens kant, får du en buet kant i stedet. Kun fantasien sætter grænser.

Flotte kombinationer med træ

Betonens hårde overflade og rustikke ydre spiller rigtig godt sammen med træ. Det bløde, mørke træ er derfor oplagt at kombinere med støbte elementer.

Du skal ikke støbe træet direkte fast i betonen (så risikerer du at få fugtproblemer), men metal kan hæfte i begge materialer; i træ med skruer og i beton ved nedstøbning.

Støbearbejdet er nemt

Hvis du vil skabe noget i træ, kræver det værktøj og, afhængigt af kompleksiteten, erfaring fra din side. Beton kræver ofte ikke meget mere end et piskeris på en boremaskine, så er du i gang. Du kan vælge en færdig støbeform, fx en murerspand eller en anden beholder med glatte sider, eller du kan bygge en mere avanceret form, alt efter dine ønsker og evner. Fejler du, prøver du blot igen.

Silkebløde overflader

Beton er naturligvis hårdt, men du kan behandle over-fladen, så den bliver silkeblød at røre ved. Støbning på et glat underlag og voks, der poleres ned i overfladen, giver både en god følelse og en effektiv beskyttelse af betonen.

Et solidt materiale

Beton er noget af det mest solide, du kan bygge i. Når det først er hærdet, skal der kraftigt værktøj til, hvis du fx skal skære i det. Vinkelsliberen skal have en diamantklinge, og boret i boremaskinen skal være med hærdet spids.

Et meget billigt materiale

Lækre betonfliser til indkørslen kan hurtigt løbe op i tusindvis af kroner, men du kan støbe dem selv for en brøkdel af den pris. Beton koster så lidt, at du har råd til at prøve dig frem, fejle og smide ud og så støbe igen, indtil du er tilfreds. En sæk med 25 kilo færdig beton koster typisk omkring 50 kroner. Og skal du støbe meget, kan du bringe prisen ned under det halve ved selv at blande beton af grus, cement og småsten.

Giv betonen styrke

Derfor skal du armere

Trykket ovenfra kan betonen godt klare. Men når betonen buer, kommer der et træk/stræk på undersiden. Netop træk er betonens akilleshæl. Her er der brug for ekstra styrke.

Jernarmering

Traditionel armering kaldes også for trækarmering og består af jern indstøbt i betonmassen. Jernet placeres, så det optager de belastninger, betonen udsættes for, fx når der lægges vægt på.

Armeringen består typisk af mere eller mindre fintmaskede net, som er tilpasset den belastning, betonen udsættes for. Nettene består af lange jernstænger, som er svejset sammen til net. De forhandles ofte som støbenet eller rionet. Nettene kan suppleres med jernstænger, der bindes til nettene med bindetråd. Til udendørs konstruktioner skal jernarmeringen være dækket af minimum 5 cm beton for at forhindre rustdannelse.

HER VIL DU TYPISK BRUGE JERNARMERING:

  • Terrændæk og fundamenter
  • Fliser til indkørsler
  • Støbte havebænke
  • Bordplader (kraftige)
  • Støbte mure

Fiberarmering

Fiberarmering er på ingen måde nyt. Teknikken er i bund og grund den samme, som da man for flere tusind år siden fandt på at blande halm i ler til mursten, eller da man senere blandede dyrehår (fæhår) i mørtel.

Moderne fibre er enten syntetiske eller af stål. I gør det selv-sammenhæng er de syntetiske de relevante. Fibrene er ganske små, men blandes de i beton i det rette forhold, tilfører de betonen plasticitet. Det betyder, at betonen kan tåle at bøje, uden at den revner, også selvom betonen bøjes mere, end den i sig selv kan holde til. Når der opstår smårevner i betonen, hænger fibrene sammen hen over revnedannelserne.

Mens armering af jern placeres meget præcist i betonen, fordeler fibrene sig helt tilfældigt. Fiberbeton indeholder ikke sten, men kun cement, sand/grus og vand foruden de små fibre.

Armeringsfibre kan være lidt svære at skaffe, men ofte kan de fås i tømmerhandler rettet mod professionelle. Alternativt kan fiberbetonen købes i poser færdigblandet med sand samme sted. Prisen er typisk to til tre gange højere end for tørbeton uden fibre i. Kan du selv skaffe fibre, er det lidt billigere.

HER VIL DU TYPISK BRUGE FIBERARMERING:

  • Tynde bordplader
  • Støbninger med tynde kanter/sider
  • Modellerede figurer og andet, hvor det er vanskeligt at bøje jernarmering
  • Andre steder, hvor du vil holde tykkelsen og/eller vægten af betonen nede

Bland selv?

Nogle gange er det en god idé selv at blande beton til støbeopgaver. Andre gange er det lettere (men dyrere) at købe en færdigblanding. Til de helt store opgaver skal du ringe efter en betonkanon. I de fleste tilfælde er der frit valg. Du skal blot afgøre, om du vil betale eller arbejde dig til løsningen.

SMÅREPARATIONER

  • BLAND SELV
    Til småreparationer kan det ikke betale sig. Medmindre du i forvejen har grus og cement liggende, er det for besværligt og for dyrt at skulle købe materialer til at blande selv.

  • FÆRDIGBLANDET (tørbeton)
    KC 50/50/700 (tørbeton) eller færdigblandet reparationsmørtel.

Cirka 100 kr. for 5 kilo.

FLISER

  • BLAND SELV Flisebeton blandes i forholdet beton og sand 1:3 (glatte fliser uden for meget slid) eller beton, sand, sten i forholdet 1:3:5 (mere rustikke fliser). Husk armering, hvis der skal køre biler på fliserne.

Cirka 800-900 kr. pr. m² i 6 centimeters tykkelse.

  • FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton 0-8 mm.

Cirka 150 kr. pr. m² i 3 centimeters tykkelse.

BORDPLADE

  • BLAND SELV Bland i forholdet 1:2:3 (cement, sand, sten), hvis du armerer bordpladen med jern/støbenet. Hvis du armerer med fibre, skal du undlade stenene.

Cirka 45 kr. pr. m2 i 3 centimeters tykkelse.

  • FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton 0-4 mm + fibre.

Cirka 150 kr. pr. m² i 3 centimeters tykkelse.

TRAPPER

  • BLAND SELV Til trapper blandes i forholdet 1:2:3 (cement, sand, sten). Til udendørstrapper skal du lægge lecanødder eller andet kapillar-brydende lag i bunden.

Cirka 1.200 kr. pr. m3.

  • FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton eller støbemix 0-8 mm.

Cirka 1500 kr. pr. m3.

GULV

  • BLAND SELV Bland cement, sand og sten i forholdet 1:2:3. Udendørs: Læg lecanødder eller andet kapillarbrydende lag i bunden. Indendørs: Ved større gulv bør du støbe et stykke ad gangen, så betonen ikke hærder under arbejdet.

Cirka 1.200 kr. pr. m3.

  • FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton 0-8 mm. Ved større arealer bør du støbe et stykke ad gangen, så betonen ikke hærder under arbejdet.

Cirka 1500 kr. pr. m3.

  • LEVERET MED BETONKANON Bestil beton til det specifikke formål. Husk at måle og beregne, hvor mange kubikmeter du skal bruge. Det er dyrt at sende overskydende beton retur.

Cirka 2.000 kr. pr. m³.

FUNDAMENT

  • BLAND SELV Et fundament kræver en stærk beton. Bland i forholdet 1:3,5:5 (cement, sand, sten). Til mindre bygninger kan du blande selv. Ellers kan det ikke anbefales, da du skal bruge meget beton.

Cirka 1.500 kr. pr. m3.

  • FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Støbemix (færdigblandet grus og småsten).

Cirka 1600 kr. pr. m3.

  • LEVERET MED BETONKANON Bestil beton til det specifikke formål. Husk at måle og beregne, hvor mange kubikmeter du skal bruge. Det er dyrt at sende overskydende beton retur.

Cirka 1.800 kr. pr. m³.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beton