Jernarmering
Traditionel armering kaldes også for trækarmering og består af jern indstøbt i betonmassen. Jernet placeres, så det optager de belastninger, betonen udsættes for, fx når der lægges vægt på.
Armeringen består typisk af mere eller mindre fintmaskede net, som er tilpasset den belastning, betonen udsættes for. Nettene består af lange jernstænger, som er svejset sammen til net. De forhandles ofte som støbenet eller rionet. Nettene kan suppleres med jernstænger, der bindes til nettene med bindetråd. Til udendørs konstruktioner skal jernarmeringen være dækket af minimum 5 cm beton for at forhindre rustdannelse.
HER VIL DU TYPISK BRUGE JERNARMERING:
- Terrændæk og fundamenter
- Fliser til indkørsler
- Støbte havebænke
- Bordplader (kraftige)
- Støbte mure
Fiberarmering
Fiberarmering er på ingen måde nyt. Teknikken er i bund og grund den samme, som da man for flere tusind år siden fandt på at blande halm i ler til mursten, eller da man senere blandede dyrehår (fæhår) i mørtel.
Moderne fibre er enten syntetiske eller af stål. I gør det selv-sammenhæng er de syntetiske de relevante. Fibrene er ganske små, men blandes de i beton i det rette forhold, tilfører de betonen plasticitet. Det betyder, at betonen kan tåle at bøje, uden at den revner, også selvom betonen bøjes mere, end den i sig selv kan holde til. Når der opstår smårevner i betonen, hænger fibrene sammen hen over revnedannelserne.
Mens armering af jern placeres meget præcist i betonen, fordeler fibrene sig helt tilfældigt. Fiberbeton indeholder ikke sten, men kun cement, sand/grus og vand foruden de små fibre.
Armeringsfibre kan være lidt svære at skaffe, men ofte kan de fås i tømmerhandler rettet mod professionelle. Alternativt kan fiberbetonen købes i poser færdigblandet med sand samme sted. Prisen er typisk to til tre gange højere end for tørbeton uden fibre i. Kan du selv skaffe fibre, er det lidt billigere.
HER VIL DU TYPISK BRUGE FIBERARMERING:
- Tynde bordplader
- Støbninger med tynde kanter/sider
- Modellerede figurer og andet, hvor det er vanskeligt at bøje jernarmering
- Andre steder, hvor du vil holde tykkelsen og/eller vægten af betonen nede
Bland selv?
Nogle gange er det en god idé selv at blande beton til støbeopgaver. Andre gange er det lettere (men dyrere) at købe en færdigblanding. Til de helt store opgaver skal du ringe efter en betonkanon. I de fleste tilfælde er der frit valg. Du skal blot afgøre, om du vil betale eller arbejde dig til løsningen.
SMÅREPARATIONER
BLAND SELV
Til småreparationer kan det ikke betale sig. Medmindre du i forvejen har grus og cement liggende, er det for besværligt og for dyrt at skulle købe materialer til at blande selv.FÆRDIGBLANDET (tørbeton)
KC 50/50/700 (tørbeton) eller færdigblandet reparationsmørtel.
Cirka 100 kr. for 5 kilo.
FLISER
- BLAND SELV Flisebeton blandes i forholdet beton og sand 1:3 (glatte fliser uden for meget slid) eller beton, sand, sten i forholdet 1:3:5 (mere rustikke fliser). Husk armering, hvis der skal køre biler på fliserne.
Cirka 800-900 kr. pr. m² i 6 centimeters tykkelse.
- FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton 0-8 mm.
Cirka 150 kr. pr. m² i 3 centimeters tykkelse.
BORDPLADE
- BLAND SELV Bland i forholdet 1:2:3 (cement, sand, sten), hvis du armerer bordpladen med jern/støbenet. Hvis du armerer med fibre, skal du undlade stenene.
Cirka 45 kr. pr. m2 i 3 centimeters tykkelse.
- FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton 0-4 mm + fibre.
Cirka 150 kr. pr. m² i 3 centimeters tykkelse.
TRAPPER
- BLAND SELV Til trapper blandes i forholdet 1:2:3 (cement, sand, sten). Til udendørstrapper skal du lægge lecanødder eller andet kapillar-brydende lag i bunden.
Cirka 1.200 kr. pr. m3.
- FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton eller støbemix 0-8 mm.
Cirka 1500 kr. pr. m3.
GULV
- BLAND SELV Bland cement, sand og sten i forholdet 1:2:3. Udendørs: Læg lecanødder eller andet kapillarbrydende lag i bunden. Indendørs: Ved større gulv bør du støbe et stykke ad gangen, så betonen ikke hærder under arbejdet.
Cirka 1.200 kr. pr. m3.
- FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Tørbeton 0-8 mm. Ved større arealer bør du støbe et stykke ad gangen, så betonen ikke hærder under arbejdet.
Cirka 1500 kr. pr. m3.
- LEVERET MED BETONKANON Bestil beton til det specifikke formål. Husk at måle og beregne, hvor mange kubikmeter du skal bruge. Det er dyrt at sende overskydende beton retur.
Cirka 2.000 kr. pr. m³.
FUNDAMENT
- BLAND SELV Et fundament kræver en stærk beton. Bland i forholdet 1:3,5:5 (cement, sand, sten). Til mindre bygninger kan du blande selv. Ellers kan det ikke anbefales, da du skal bruge meget beton.
Cirka 1.500 kr. pr. m3.
- FÆRDIGBLANDET (tørbeton) Støbemix (færdigblandet grus og småsten).
Cirka 1600 kr. pr. m3.
- LEVERET MED BETONKANON Bestil beton til det specifikke formål. Husk at måle og beregne, hvor mange kubikmeter du skal bruge. Det er dyrt at sende overskydende beton retur.
Cirka 1.800 kr. pr. m³.