Har du tænkt over, hvor meget i en bil der egentlig er lavet af plast? Kofangere, lygteglas, dæk, rat, instrumentpanel, sædepolstring, støddæmpere, bremseklodser og meget mere er alt sammen lavet af forskellige typer plast, selvom de fleste af os nok umiddelbart tænker på bilen som et transportmiddel lavet af metal.
Eller prøv at tage en alpin skiløber! Hun er faktisk udstyret med plast fra inderst til yderst. Det er lige fra skiundertøjet over den vind- og vandtætte skidragt til ski, skistøvler, stave, briller og hjelm. Alt sammen er lavet af forskellige typer plast med hver deres særlige egenskaber.
Plast er udbredt, fordi der findes så mange forskellige typer, og det er muligt at skræddersy materialet til et bestemt formål. Og så er plast generelt et billigt materiale, som ikke vejer særlig meget og er nemt at bearbejde.
Erstatter træ, metal og glas
Derfor vinder plast også frem i gør det selv-verdenen, hvor materialer som fx træ, metal, porcelæn, glas og gips med fordel kan erstattes af plast – uden at det umiddelbart kan ses. En eller flere af plastens gode egenskaber udnyttes, fx til at gøre produktet lettere, til at give det form og farve, gøre det vedligeholdelsesfrit eller give det lang holdbarhed.
Tåler vand og omskifteligt vejr
Det er fx oplagt at udnytte, at plast tåler vand og omskifteligt vejr, til at lave vinduer og hegn. Har du vinduer eller hegn, der er bygget af træ, skal begge dele males jævnligt for at have en lang levetid, og det er et ret tidskrævende arbejde. Men det slipper du fuldstændig for, hvis du vælger vinduer eller hegn i plast, som er vedligeholdelsesfri.
I artiklen kan du blive meget klogere på det geniale materiale og læse, hvor og hvorfor du bør anvende plastic. Du kan bl.a. læse, hvorfor en faldstamme af plast er genial, og hvordan du helt slipper for vedligeholdelse, når du vælger et hegn af plast.
Geniale egenskaber
Råstofferne til fremstilling af plast kommer fra råolie og naturgas, som indeholder molekylerne kulstof og brint, der er grundbyggestenene i plast. Når disse byggesten vha. en kemisk reaktion bringes til at reagere med hinanden, dannes der lange molekylekæder, kaldet polymerer, som giver plasten dens særlige egenskaber. Der findes tre hovedgrupper af plast:
- TERMOPLAST er kendetegnet ved, at den kan opvarmes, så den smelter, kan formes og køles ned. Makromolekylerne i termoplast er kun letforgrenede og holdt sammen med svage bindinger. Derfor kan den smelte. Termoplast bruges fx til stuk.
- HÆRDEPLAST har makromolekyler, der er bundet sammen med meget stærke bindinger. Derfor er denne plasttype meget hård og stærk, og den kan ikke smelte, efter at den er formgivet og hærdet op. Hærdeplast bruges fx til tagplader.
Detaljeret stuk er nemt at støbe i plast
Stuk findes i rigtig mange forskellige udformninger - nogle ret enkle, andre mere avancerede med mange detaljer.
Tidligere blev stuk lavet af gips, men i dag er langt det meste stuk lavet af plast, som er let at støbe i de mange forskellige mønstre og udformninger.
Plast har også den fordel, at det er et billigt og let materiale, så det er nemt at håndtere, når det fx skal op i loftet og sidde. Plaststuk fastgøres blot med en særlig stuklim.
Den billigste plaststuk er lavet af polystyren, også kaldet flamin-go. De lidt dyrere udgaver er lavet af polyuretan, som er af bedre kvalitet med en længere holdbarhed. Plaststuk leveres typisk grundet og formalet, så det bare skal have en gang loftsmaling, når det er sat op.
Faldstammen kan ikke tære
Det kan også lade sig gøre at renovere gamle, tærede støbejernsfaldstammer med plast, så de ikke skal udskiftes, hvilket er både dyrt og besværligt. I stedet kan faldstammerne coates indvendigt med et lag plast, der sprøjtes ind i rørene og gør dem tætte igen. Men det skal gøres af professionelle!
Hegnet skal aldrig males
Det tager lang tid at male et træhegn, og du er nødt til at gøre det jævnligt, hvis det skal have en lang levetid. Vælger du i stedet et plasthegn, slipper du helt for vedligeholdelse, og du er sikret en lang holdbarhed. Flere producenter har garantier på deres plasthegn på 25 år.
Plasthegn findes i mange forskellige typer, fx det klassiske skagenshegn. Også stolper og stolpehatte fås i plast, typisk i PVC.
Forkromet brusehoved
Brusehovedet, som de fleste af os står under i badet, er ofte lavet af plast. Overfladen er forkromet, så det ligner metal, men da plast er langt billigere og betydeligt lettere og nemt at støbe i den rigtige form, er der flere fordele ved at bruge plast end metal. Den lette vægt betyder fx, at plastbrusehovedet ikke risikerer at give dig et gok i nødden, hvis det skulle falde ned. Eller at ødelægge badekar eller flisegulv, hvis du uheldigvis skulle tabe det.
Prisen på et brusehoved bliver reduceret meget ved at bruge plast frem for metal. Udgifterne til transport bliver også holdt nede, når der bruges plast, da det typisk er vægten, der afgør, hvor meget transporten koster. Jo lettere en vare er, jo billigere er den at transportere, og jo lavere vil prisen være.
Et brusehoved vil typisk være lavet af den hårde plasttype polycarbonat.
Stærk vask med farve
Sorte håndvaske er populære, og de er typisk lavet af stenmel blandet med plast og farvestof. Det er meget nemt at farve plast ved blot at tilsætte farvestof i blandingsprocessen. Blandingen af plast og stenmel bliver meget hård og modstandsdygtig mod fx kemikalier og er derfor et oplagt materiale til køkkenvaske, som skal kunne holde til meget. I modsætning til en porcelænsvask er den også meget modstandsdygtig over for slag.
Lune vandrør med plast
Hvis du skal isolere vandrør, fx i kælderen, kan du enten bruge stenuld med folie omkring eller rørskåle af plast. Plast har nemlig også rigtig gode isolerende evner. Rørskålene er lavet af polyuretan-skumplast, der er “blødt” og fleksibelt. Og det er klart den nemmeste og billigste måde at isolere rørene på.
Plastdele tåler vand og afviser kalk
Et blandingsbatteri er som regel lavet af forkromet metal - udenpå - men flere af de indvendige dele bliver i dag lavet af plast. Det erstatter i stigende grad messing, fordi plast har en “glat” overflade, hvor fx kalk og okker har svært ved at sætte sig. Det gør det meget nemt på messing. Når de små mikropartikler har svært ved at sætte sig fast på blandingsbatteriets indvendige dele, får det en meget længere holdbarhed.
Det er også en fordel at erstatte messing med plastdele i blandingsbatterier, fordi delene er billigere, nemme at forme og vejer mindre.
Slagfast plastplade lukker lyset ind
Plast har den fordel, at det også kan være gennemsigtigt. Derfor kan det erstatte glas og bruges som tagplader, fx til et vindfang eller et drivhus, hvor du typisk ville have brugt glas.
Pladen her er lavet af 4 mm polycar-bonat - en meget hård og slagfast plasttype, der gør den velegnet som tagplade, da den fx kan klare belastningen fra store mængder sne, eller hvis der skulle falde større grene ned under et stormvejr. Den er glasklar og har en lysgennemtrængelighed på ca. 90 pct., hvilket stort set er det samme som hærdet glas.
Selvom polycarbonat er meget stærkt, er det forholdsvis let. Det er en stor fordel til en tagplade og stiller heller ikke så store krav til den underliggende konstruktion - i modsætning til plader af glas, der er ret tunge.
Plast, der bruges til tagplader, har ofte uv-beskyttelse på oversiden, da sollys er noget af det, der virker mest nedbryden-de på plast.
Plastringe gør døren knirkefri
Hvis en dør skal sidde helt lige, kan det være nødvendigt at sætte en dørring fast på hængslet, så døren bliver løftet en anelse. Tidligere blev disse dørringe lavet af messing. De findes stadig, men de laves nu også i plast - som en lille, todelt ring, der klemmes sammen i hængslets samling.