Plastic - byg huset af plastic

Plastic er et genialt materiale, der fx kan erstatte træ, metal, porcelæn, glas og gips - uden at det umiddelbart kan ses.

Har du tænkt over, hvor meget i en bil der egentlig er lavet af plast? Kofangere, lygteglas, dæk, rat, instrumentpanel, sædepolstring, støddæmpere, bremseklodser og meget mere er alt sammen lavet af forskellige typer plast, selvom de fleste af os nok umiddelbart tænker på bilen som et transportmiddel lavet af metal.

Eller prøv at tage en alpin skiløber! Hun er faktisk udstyret med plast fra inderst til yderst. Det er lige fra skiundertøjet over den vind- og vandtætte skidragt til ski, skistøvler, stave, briller og hjelm. Alt sammen er lavet af forskellige typer plast med hver deres særlige egenskaber.

Plast er udbredt, fordi der findes så mange forskellige typer, og det er muligt at skræddersy materialet til et bestemt formål. Og så er plast generelt et billigt materiale, som ikke vejer særlig meget og er nemt at bearbejde.

Erstatter træ, metal og glas

Derfor vinder plast også frem i gør det selv-verdenen, hvor materialer som fx træ, metal, porcelæn, glas og gips med fordel kan erstattes af plast – uden at det umiddelbart kan ses. En eller flere af plastens gode egenskaber udnyttes, fx til at gøre produktet lettere, til at give det form og farve, gøre det vedligeholdelsesfrit eller give det lang holdbarhed.

Tåler vand og omskifteligt vejr

Det er fx oplagt at udnytte, at plast tåler vand og omskifteligt vejr, til at lave vinduer og hegn. Har du vinduer eller hegn, der er bygget af træ, skal begge dele males jævnligt for at have en lang levetid, og det er et ret tidskrævende arbejde. Men det slipper du fuldstændig for, hvis du vælger vinduer eller hegn i plast, som er vedligeholdelsesfri.

Hent artiklen og læs meget mere om plastic

I artiklen kan du blive meget klogere på det geniale materiale og læse, hvor og hvorfor du bør anvende plastic. Du kan bl.a. læse, hvorfor en faldstamme af plast er genial, og hvordan du helt slipper for vedligeholdelse, når du vælger et hegn af plast.