FLOT FUGE: Silikonens smidige og glatte vand- og smudsafvisende overflade er uovertruffen.

FLOT FUGE: Silikonens smidige og glatte vand- og smudsafvisende overflade er uovertruffen.

HVAD BRUGES SILIKONEFUGEMASSE TIL?
VÅDRUM Silikonefugen kan tåle konstant påvirkning af vand og er derfor det perfekte valg til tætning af bevægelsesfuger i bryggers og badeværelse.
VASKE OG BORDPLADER I køkken og bryggers er der brug for vandtætte fuger mellem bordplade og væg. Og det er også en god idé at forsegle savsnittet til vasken med silikone.
TÆTNING UDENDØRS Silikonefugemasse bruges til tætning af udendørs fuger, der skal tåle store bevægelser og direkte vand, typisk ved vinduer og døre.

HVORDAN BRUGES SILIKONEFUGEMASSE?

Allerførst skal du sikre, at området, hvor du skal fuge, er helt rent og fri for fedt. Acetone er god til affedtning, men husk god udluftning.

Når du er klar til at fuge, skærer du spidsen af fugepatronen med et skråt snit, så åbningen passer til fugen. Åbningen skal kunne gabe over hele fugen.

Fyld fugen HELT op med fugemasse. Der må ikke være slip i siderne eller i fugen, så kan du arbejde i én bevægelse, er det bedst.

Tryk fugemassen godt ind med en fugepind. Det er vigtigt, at den får fat – også i bunden.

Til sidst skal fugen glattes pænt. Med lidt håndelag kan det gøres flot med en fugepind, men en fugebrik er også helt fin.

VIGTIGT OM SILIKONE

Brug ikke silikonefjerner, når du fjerner den gamle fuge. Den opløser silikonen – også den nye. Sidder der en smule rester af den gamle fuge, og sidder de godt fast, så generer de ingenting.

SÆRLIGT VED SILIKONE

Silikonefuger kan ikke males. En af den hærdende fuges store styrker er, at intet binder fast på den. Det gælder så desværre også maling. Så kan du ikke finde en farve, der passer, kan du ofte erstatte silikone med en overmalbar fugemasse – dog aldrig i vådrum.

VARIANTER AF SILIKONEFUGEMASSE

SANITETSSILIKONE Denne type kaldes også ofte vådrumssilikone og bruges ved fuger, der er meget udsatte for vand – i bad, køkken og bryggers. Den indeholder midler, der beskytter mod mug og svamp.

BYGGESILIKONE Bruges både udendørs og indendørs til fuger, der skal klare store bevægelser (op til 25 procent). Især til døre og vinduer og som alternativ til byggefugemasser til udendørs tætningsopgaver.

GLASSILIKONE Fugemasse til limning og tætning af akvarier, glasbyggesten, silikonetætningslister, drivhuse og til topforsegling af termoruder. Uegnet til bevægelsesfuger i vådrum pga. syreindholdet.

FARVEVALG

Tidligere fandtes der ikke mange farver at vælge imellem, men i dag har du masser af muligheder.

Stort set alle fugemasseproducenter har silikonefugemasse i mange forskellige nuancer af hvid, beige og grå.

Nogle producenter har desuden et bredt udvalg af meget sprælske farver. Typisk kan du her få silikonefugemasse og cementbaseret fugemasse i de samme farver, så du kan få det hele til at matche flot.

VÆRKTØJ TIL FUGNING

I princippet kan du klare dig med en hobbykniv til at skære patronspidsen af med, en fugepistol til at fuge med og en finger til at glatte fugen med. Med disse tre ting kan du godt lave en tæt fuge, men den er svær at få rigtig pæn. Pæne fuger kræver godt værktøj, og heldigvis behøver godt værktøj ikke at være særlig dyrt.

PÆNE FUGER KRÆVER GODT VÆRKTØJ
Specialtape, fx CornerTape, hjælper med at dække af, så fugen rammer, præcis hvor den skal. Malertape er et alternativ.
Brug glittevæske i stedet for sæbe, så kan du fylde med fugemasse, efter at fugen er glattet. Ny masse kan ikke få fat oven på sæbe.
En fugepind er god til at trykke massen godt ind i rillen med. Fås i forskellige bredder.
Fugebrikker af silikonegummi gør det nemt at lave flotte, ensartede overflader. Fås med forskellige profiler.