En gipsplade er ikke bare en gipsplade. De findes i et hav af varianter og kan bruges til både væg, loft og gulv.

En gipsplade er ikke bare en gipsplade. De findes i et hav af varianter og kan bruges til både væg, loft og gulv.

Hvordan skrues gipspladerne fast?

Når gipspladerne skrues fast, skal man være forsigtig, så skruehovedet ikke går igennem paplaget. Skrues skruerne for dybt i, sidder pladerne ikke ordentligt fast.

Derfor skal der bruges særlige gipsskruer, hvor undersiden af hovedet er buet, så det ikke ødelægger paplaget.

Skal der monteres to lag gips, bruges en kort skrue til det inderste lag, og en længere til det yderste. Den lange skrue skal være lang nok til at gå igennem begge lag gips og helt ind i skelettet bagved.

Skruerne må ikke rage ud over paplaget, for så kan de ikke spartles væk. De må heller ikke skrues for dybt i. Derfor kan du med fordel bruge en særlig skruebit med dybdestop. Den slipper grebet om skruen lige præcis i den rigtige dybde.

Vigtigt om vådrum!

Almindelige gipsplader må ikke anvendes i vådrum. Pappet er organisk og kan opsuge fugt, hvis vådrumssikringen gennembrydes. Sker det, er der risiko for dannelse af sundhedsfarlig skimmelsvamp.

Særligt ved gipsplader

Idéen med at lade to lag kraftigt pap omslutte en kerne af hårdt sammenpresset gips dukkede op i USA i år 1894. Først i 1940’erne blev pladerne dog almindelige i byggeriet. Da pladerne er både lydisolerende og brandhæmmende, er de ideelle til skillevægge, lofter og gulve.