Gulvlak: En frisk og helt tæt lakfilm giver træet fuld beskyttelse.

En frisk og helt tæt lakfilm giver træet fuld beskyttelse.

Hvordan arbejder man med gulvlak?

På ubehandlede trægulve skal overfladen være helt ren, tør og fri for støv. Alt slibestøv fjernes først med en støvsuger og derefter med en hårdt opvredet klud og rent vand. Efter påføring af første lag slibes med korn 180 i længderetningen, og alt slibestøv fjernes igen grundigt.

På allerede lakerede gulve vaskes først med trærens, hvorefter der skal støvsuges og tørres med en hårdt opvredet klud og rent vand. Herefter er der klar til lakering.

Selve påføringen af gulvlakken kan udføres med enten en gulvlakpensel eller en kortluvet rulle.

Lakeringen kan også foretages med malersprøjte, men det kræver håndelag og det rigtige udstyr, så producenterne anbefaler, at man overlader det til professionelle.

Gulvlak: Selve påføringen af lakken kan udføres med enten en gulvlakpensel eller en kortluvet rulle.

Du kan enten påføre gulvlakken med en gulvlakpensel eller (som på billedet her) en kortluvet rulle.

Gulvlak: Mængder og glans

Når det gælder mængder, er der naturligvis små afvigelser fra producent til producent. Men langt de fleste laktyper fås i disse mængder:

  • 3/4 liter
  • 2,5 liter
  • 5 liter
  • 10 liter

Også når det gælder betegnelser for, hvor blank gulvlakken er, er der forskelle fra mærke til mærke. Men nedenstående dækker de fleste:

  • Blank (glans 70-80)
  • Halvblank (glans 50-65)
  • Mat (ca. glans 20)
  • Ultramat (ca. glans 10)

Husk at bruge trærens inden du påfører gulvlak

En bund, der er helt ren for voks, fedt, polish og sæberester, er afgørende. Er der meget snavset, kan man blive nødt til at slibe ned til rent træ. Men i langt de fleste tilfælde kan man klare sig med grundig rengøring med trærens/gulvrens.

Vigtigt: Gulvlak tørretid!

Gulvlak har typisk en tørretid på mellem 4 og 8 timer afhængigt af typen. Men den er først fuldt afhærdet efter 3-7 dage – igen afhængigt af typen. Så undgå tung belastning, til gulvet er fuldt beskyttet.

Det meste gulvlak ser cremefarvet eller mælkehvidt ud, når den er i emballagen. Men den bliver farveløs efter tørring. Det er dog vigtigt at sørge for at omrøre eller ryste gulvlakken grundigt – både før og under brug – for at sikre, at alle komponenterne blandes godt.