Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan behandler du dit gulv med gulvlak

Print Gem artikel

God, gammeldags lak er ikke til at komme uden om, hvis gulvet skal have en stærk og langtidsholdbar overflade, der kræver et minimum af vedligeholdelse. Der findes flere forskellige typer, og valget afhænger blandt andet af, hvor stort sliddet på gulvet er.

Gulvlak: En frisk og helt tæt lakfilm giver træet fuld beskyttelse.

En frisk og helt tæt lakfilm giver træet fuld beskyttelse.

Hvad bruges gulvlak til?

Gulvlak til overfladebehandling af gulve

OVERFLADEBEHANDLING AF GULVE
En gulvlak af god kvalitet, der påføres efter alle kunstens regler, giver en stærk og langtidsholdbar overflade. Typisk går der 5-10 år, før gulvet skal genbehandles. Til gengæld er det vigtigt at genbehandle, inden gulvlakken er helt slidt igennem.

Gulvlak til overfladebehandling af trapper og dørtrin

OVERFLADEBEHANDLING AF TRAPPER OG DØRTRIN
Arealer med ekstra meget trafik, fx trapper, entré og dørtrin, kræver en ekstra stærk overflade, og her er en stærk gulvlak et oplagt valg. Også til andre træoverflader, hvor der er stort slid, fx et arbejdsbord, kan gulvlak bruges.

Hvordan arbejder man med gulvlak?

På ubehandlede trægulve skal overfladen være helt ren, tør og fri for støv. Alt slibestøv fjernes først med en støvsuger og derefter med en hårdt opvredet klud og rent vand. Efter påføring af første lag slibes med korn 180 i længderetningen, og alt slibestøv fjernes igen grundigt.

På allerede lakerede gulve vaskes først med trærens, hvorefter der skal støvsuges og tørres med en hårdt opvredet klud og rent vand. Herefter er der klar til lakering.

Selve påføringen af gulvlakken kan udføres med enten en gulvlakpensel eller en kortluvet rulle.

Lakeringen kan også foretages med malersprøjte, men det kræver håndelag og det rigtige udstyr, så producenterne anbefaler, at man overlader det til professionelle.

Gulvlak: Selve påføringen af lakken kan udføres med enten en gulvlakpensel eller en kortluvet rulle.

Du kan enten påføre gulvlakken med en gulvlakpensel eller (som på billedet her) en kortluvet rulle.

Varianter af gulvlak

Varianter af gulvlak: Vandbaseret grundlak

VANDBASERET GRUNDLAK Grundlak anbefales til afslebne og ubehandlede trægulve før behandling med vandbaseret gulvlak, da det minimerer risikoen for, at gulvbrædderne klæber sammen i siderne. Fås i klar og hvid.

VANDBASERET LAK
Lugtneutral lak, der er elastisk og tørrer hurtigt. Vandbaseret lak fås i blank, halvblank, mat og ultramat, og den er relativt sårbar over for ridser, der ses tydeligst i de blanke og halvblanke varianter.

Varianter af gulvlak: Polyuretanlak

OLIEBASERET LAK Oliebaseret lak flyder godt sammen og bliver meget hård med tiden. Den er derfor ikke så sårbar over for ridser. Kan også bruges til lakering af korkgulve. Afgiver organisk opløsningsmiddel under tørring.

Varianter af gulvlak: Polyuretanlak

POLYURETANLAK Vandbaseret polyuretanlak eller PU-lak giver en meget slidstærk overflade, der samtidig er elastisk. Denne type anbefales til gulve med meget stort slid. Fås i halvblank, mat og ultramat.

Varianter af gulvlak: 2-komponent epoxylak

2-KOMPONENT EPOXYLAK
Klar epoxylak giver en meget robust og slidstærk overflade. I modsætning til epoxybelægning, som er svært at arbejde med og primært udføres af professionelle, er epoxylak velegnet til gør det selv.

Varianter af gulvlak: Skridsikker lak

SKRIDSIKKER LAK Denne variant af vandbaseret PU-lak giver en ru og skridsikker overflade og er som udgangspunkt beregnet til fx restauranter og barer, hvor der er væskespild. Men også på fx en trappe er den smart.

Gulvlak: Mængder og glans

Når det gælder mængder, er der naturligvis små afvigelser fra producent til producent. Men langt de fleste laktyper fås i disse mængder:

 • 3/4 liter
 • 2,5 liter
 • 5 liter
 • 10 liter

Også når det gælder betegnelser for, hvor blank gulvlakken er, er der forskelle fra mærke til mærke. Men nedenstående dækker de fleste:

 • Blank (glans 70-80)
 • Halvblank (glans 50-65)
 • Mat (ca. glans 20)
 • Ultramat (ca. glans 10)

Husk at bruge trærens inden du påfører gulvlak

En bund, der er helt ren for voks, fedt, polish og sæberester, er afgørende. Er der meget snavset, kan man blive nødt til at slibe ned til rent træ. Men i langt de fleste tilfælde kan man klare sig med grundig rengøring med trærens/gulvrens.

Vigtigt: Gulvlak tørretid!

Gulvlak har typisk en tørretid på mellem 4 og 8 timer afhængigt af typen. Men den er først fuldt afhærdet efter 3-7 dage – igen afhængigt af typen. Så undgå tung belastning, til gulvet er fuldt beskyttet.

Det meste gulvlak ser cremefarvet eller mælkehvidt ud, når den er i emballagen. Men den bliver farveløs efter tørring. Det er dog vigtigt at sørge for at omrøre eller ryste gulvlakken grundigt – både før og under brug – for at sikre, at alle komponenterne blandes godt.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Sådan behandler du dit gulv med gulvlak
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage