Der findes mange forskellige typer af isolering, der med deres gode isoleringsevne kan hjælpe dig med at holde på varmen i boligen og spare på energiforbruget. Her kan du læse om de 5 mest almindelige isoleringsmaterialer, hvor du kan anvende dem, samt fordelene og ulemperne ved dem.

MINERALULD

Materiale: Smeltet sten eller glas spundet til tråde og limet med fenol-formaldehyd. Form: Måtter og granulat. Anvendelse: Næsten overalt. Fordele: Høj isoleringsevne, let at tilpasse. Ulemper: Kræver handsker og maske ved håndtering. Kan ikke afgive fugt, især ikke bag en dampspærre. Klassificeret som farligt affald.

EPS

Materiale: Ekspanderet polystyren (flamingo). Indeholder 2 % fast stof udvundet af råolie, resten er luft. Form: Plader og kugler. Anvendelse: I hulmure, terrændæk og etageadskillelser. Fordele: Let at håndtere pga. lav vægt. Suger ikke vand. Ulemper:Brandfarligt (smelter ved 120 grader). Kan ikke nedbrydes i naturen (genanvendes dog i plastindustrien). Kuglerne løber ud, hvis du laver hul på konstruktionen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Tjek varmeudslip med infrarødt termometer!

Lige nu får du et infrarødt termometer sammen med 2 numre af Gør Det Selv for kun 49,50 kroner + 39,50 kroner i porto og ekspedition. Du sparer 599 kroner.

Ja, tak: Vis mig mere om det infrarøde termometer og det gode tilbud nu!

PAPIRULD

Materiale: Genanvendt papir (primært avispapir), der er tilsat brandhæmmende bor. Form: Granulat. Anvendelse: Lofter og skunkrum. Fordele: Hygroskopisk (suger/afgiver fugt). Ulemper: Indblæsning i hulmur kræver professionel bistand.

TRÆFIBER

Materiale: Nåletræ, hvor fibrene er samlet med nedbrydelig polyethylen i plader eller findelt granulat (uden PE). Form: Måtter og granulat. Anvendelse: Lofter, etageadskillelser, skunkrum, tagkonstruktioner og skillevægge. Og ydervægge på træhuse. Fordele: Nedbrydes 100 % i naturen. Tillader huset at ånde. Løsuld smyger sig om rør og konstruktioner. Ulemper: Ikke egnet til hulmur og ydervæg i murede huse.

PERLIT

Materiale: Vulkansk materiale, der opvarmes, til det popper som popcorn (men i riskorns-størrelse). Form: Bittesmå korn. Anvendelse: I hulmure. Fordele: Kan ikke brænde, synker ikke og angribes ikke af fugt. Let at håndtere. Ulemper: Energikrævende fremstilling. Løber ud af huller og sprækker.

LÆS OGSÅ: Hvordan du holder skuret frostfrit - Isolering af skur