Lim - få overblik på 5 minutter

På blot en formiddag fandt vi 78 forskellige slags lim, som kan købes i byggemarkederne. Her får du overblikket over, hvilke af dem du kan nøjes med.

Det er ikke muligheder, der mangler, når du skal vælge lim i byggemarkedet, hvor der er så mange forskellige varianter, lige fra små pipetter med et par gram til store 10 kg’s spande. Ofte har butikkerne tre-fire forskellige leverandører, og så kan udbuddet ende i over 100 forskellige limprodukter i forskellige størrelser og til vidt forskellige priser.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du epoxylim

Så skal du købe en af hver? Eller kan du nøjes med en eller to tuber? Her får du klar besked om nogle af de vigtigste lime, du støder på i butikkerne. I dag kan du nøjes med en universallim til de fleste opgaver, og så er der fire-fem andre lime, du vil kunne få glæde af. I denne lille guide viser vi de allermest almindelige typer, så du kan se, hvad de kan, og afgøre, hvilke af dem du behøver anskaffe dig.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Montagelim er bomstærk

Sekundlim

Sekundlim hærder vildt hurtigt, ofte på under 10 sekunder. Der findes flere varianter. Forskellen er, at nogle af dem udfylder revner, andre kræver helt plane flader. Med en sekundlim kan du lime stort set alle materialer, dog er den bedst til hårde materialer. Prisen og de små pakninger, sekundlim findes i, gør, at den fortrinsvis anvendes til småopgaver.

Tokomponentlim

En af verdens stærkeste lime er Plastic Padding Super Epoxy. Den skal blandes før brug, kan anvendes til stort set alle faste materialer, fylder fuger ud og hærder på et kvarter. Blandingen går nemt, da limen kommer i en dobbelttube, som doserer limen korrekt.

Trælim

Du bør altid have en flaske trælim i værkstedet, og det smarteste er at vælge en type, der kan bruges både ude og inde, og som tåler frost. Du kan vælge en såkaldt vinterlim eller en PU-lim (polyuretanlim), det er håndværkernes foretrukne. Fabrikatet er underordnet.

Karlsons klister

Verdens ældste syntetiske universallim blev opfundet af en svensk skomager og sat i produktion i 1922. Med Karlsons Klister kan du lime stort set alt, og producenten viser faktisk eksempler på, at man har stoppet en blødning, limet en stifttand og tætnet et revnet æg med denne lim. Kan bruges til porcelæn, læder, træ, keramik, metal, glas og meget, meget mere. Fotografier vil vi dog anbefale en hobbylim til, da opløsningsmidlet i Karlsons Klister kan ødelægge billederne.

Hobbylim

Med en god hobbylim kan du lime papir, fotografier, karton og alle andre sugende materialer. Vælg frit mellem fabrikaterne, indholdet er ens.

Pattex 100% no more nails

Et helt nyt produkt uden opløsningsmidler, som kan anvendes til at lime stort set alle materialer, også når forskellige materialer skal limes sammen. Duer både udendørs og indendørs, er vandtæt, transparent og fylder fuger og sprækker ud. Den hugger (binder) ikke omgående, så du kan justere emnernes placering, inden du spænder dem sammen. For at få et perfekt resultat skal emnerne spændes hårdt sammen cirka 30 minutter og derefter hærde et døgn.

Liquisole

Har hælen på skoen løsnet sig? Er der hul i gummistøvlen? Eller er der en revne i teltdugen? Så fikser du det let med LiquiSole. Det er en gummiagtig, farveløs og udfyldende lim, som hæfter på gummi, læder, tekstil, træ, metal, vinyl og plast. Limen er en polyuretanlim og meget brandfarlig. Spilder du, kan den opløses med Xylén. Limen kan bruges til fx at genopbygge en revnet skohæl, den hærder på 16-48 timer, men ved tykke lag skal du regne med et døgn pr. mm lim. Efter hærdning modstår limen benzin og kemikalier.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lim