Duellen: Alkydmaling vs. akrylmaling

Hvad skal jeg male indendørs træ med – alkyd eller akryl?

Alkydmaling - skrap, men superstærk

Alkydmaling danner en robust overflade, der fx sagtens kan tåle de mange daglige berøringer, som trappens håndliste udsættes for.

Alkydmaling – populært kaldet oliemaling – lugter kraftigt. Men den kan stadig være et udmærket valg til indendørs træværk, for den giver en sprød, robust og glat overflade, der er nem at gøre ren.

Akrylmaling vinder stadig større indpas – også på andet end vægge og lofter. For den lugter kun lidt, og den er nem at arbejde med. Men på indendørs træværk har den sine begrænsninger.

Med alkydmaling kan selv folk uden malererfaring let få overfladen på indendørs træværk til at blive mere glat, mere robust og mere rengøringsvenlig end den, du kan opnå med vandfortyndbare malinger. Til gengæld lugter det skrapt, mens du arbejder.

Alkydmaling er en ret tyktflydende maling, der primært består af olie og alkyd (kunstig harpikslim fremstillet af råolie). I malingen er alkyden og olien opløst i terpentin. Når den fordamper, iltes alkyden langsomt, og der dannes en tyk, sprød og slidstærk skorpe.

Denne proces er forklaringen på både alkydmalingens fordele og ulemper.

At malingen hærder langsomt, betyder, at du har god tid til at påføre den. Helt op til 20 minutter kan der gå, inden malingen bliver så klæbrig, at den ikke kan bearbejdes længere. Og samtidig betyder den langsomme proces, at malingen selv flyder sammen og efterlader overfladen helt jævn og glat.

Ulemper ved alkyd

Den helt store ulempe ved alkydmaling er terpentinen, som gennem tiden har ødelagt mange maleres helbred. Terpentinen fordamper hurtigt, så du indånder ret store mængder, mens du arbejder. Derfor skal du altid sørge for god udluftning eller arbejde med åndedrætsværn.

En anden ulempe ved alkydmaling er, at den gulner med tiden. Nogle malinger gulner hurtigere end andre - og der er ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet, så du må prøve dig frem eller lytte til andres erfaringer. Generelt gælder det dog, at specielt lyse farver har det med at gulne.

Vandfortyndbar alkyd

Vil du slippe for terpentinen, men gerne beholde nogle af fordelene, kan du vælge alkydmaling, der fortyndes med vand. Den type kaldes olieemulsionsmaling og sælges fx som “plastalkyd”. Malingen kan bearbejdes i op til 7 minutter, så overfladen bliver relativt glat, men ikke helt så robust som med alkydmaling.

Konklusion

Den robuste overflade gør alkydmalingen oplagt til indendørs træværk, der skal kunne holde til dagligt slid. Til trappens håndliste, bordpladen og vinduespladen er den helt oplagt.

Akrylmaling - “lugtfri”, men lidt sårbar

Akrylmaling fås i alle glanstrin og til både vægge, lofter, metal og træ. Men på sidstnævnte bør du holde dig til træværk, der ikke skal holde til det store slid, fx fodpaneler.

Akrylmaling vinder stadig større indpas - også på andet end vægge og lofter. For den lugter kun lidt, og den er nem at arbejde med. Men på indendørs træværk har den sine begrænsninger.

Med akrylmaling bliver overfladen ikke lige så flot glat som med alkydmaling, men til gengæld lugter akrylmaling næsten ikke og er fri for opløsnings midler. Det er en af de væsent ligste årsager til, at den er et populært valg til det meste indendørs malerarbejde. En anden årsag er, at pensler og ruller nemt - og lugtfrit - renses i vand, ligesom tabte malerklatter også nemt fjernes med en våd klud.

Akrylmaling indeholder millioner af små kugler af plastformen akrylat, der er blandet op i vand. Når vandet fordamper, dannes der en tynd, blød overflade, der tåler almindelig rengøring, når malingen er gennemhærdet.

Selv om akrylat er en form for plastic, er det forkert at forveksle akrylmaling med plastmaling. Det er to meget forskellige malinger med forskellige egenskaber. Den korrekte betegnelse for plastmaling er pva-maling. Pva er en billigere type plast end akrylat.

Ulemper ved akryl

Akrylmaling skal påføres ret hurtigt. Allerede efter cirka to minutter er overfladen så sej, at den bliver stribet, hvis du bearbejder den mere. Opdager du fx en plet med for lidt maling, må du vente, til overfladen er tør, inden du reparerer.

Den bløde overflade på akrylmaling er ikke så robust som alkydmalingen. Den tåler fx ikke hyppig kontakt med fingerfedt. Den kan heller ikke tåle, at du stiller varme eller fugtige ting på den. Og den har tendens til at klæbe, hvis to malede flader er i direkte kontakt.

Det kan give problemer nogle steder - fx hvis du skal male døre, bordplader, vinduesplader, håndlister på trapper eller vinduer. Så vil du helst helt undgå alkydmaling, kan du her vælge en akryl-emaljemaling. Den er lidt dyrere, men den danner en mere sprød og robust overflade - lidt ligesom alkydmaling.

Konklusion

Akrylmalingen er nem at arbejde med, og lugten af maling forsvinder hurtigt. Men den har desværre sine begrænsninger, når det gælder indendørs træværk. Her bør du holde dig fra steder, der udsættes for stort slid, eller steder, hvor to malede flader berører hinanden. På fx skabe, trappebalustre og fodpaneler er akrylmaling et glimrende valg.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maling