9 typer HI-TECH maling

Ny, avanceret teknologi som fx nanoteknologi drypper i stigende grad ned i nutidens malerbøtter. Det betyder, at du kan få maling med helt særlige egenskaber, der passer præcist til en bestemt opgave. Se her, hvad 9 af de smarteste typer kan.

1 Allergivenlig maling

Lider du af allergi, eller vil du bare gerne træffe et valg, der gavner både din sundhed og miljøet, så er der også en maling til dig. Den er fremstillet med færrest muligt sundhedsskadelige stoffer og er stort set lugtfri både under og efter arbejdet.

Malingen er udviklet i samarbejde med Astma- og Allergiforbundet og har både Svanemærket og EU’s miljømærkning, der betyder, at malingen har et lavt indhold af farlige stoffer og opløsningsmidler. Den fungerer som en helt almindelig vægmaling, men afgiver altså betydeligt færre dampe, så indeklimaet i dit hus bliver bedre end med traditionel vægmaling. Den findes i flere forskellige farver.

Der findes også en særlig allergivenlig maling til dig, der har allergi eller bare gerne vil vælge den maling med færrest sundhedsskadelige stoffer.

Lady Balance, Jotun

Pris: 899 kr. for 9 liter

Rækkeevne: 8-10 m² pr. liter

2 Facademaling mod snavs

Hvis du vælger en facademaling baseret på nanoteknologi, kan du få en overflade, der er mere modstandsdygtig overfor snavs. Overfladen bliver også selvrensende, fordi snavs og begroninger bliver vasket bort af regnen.

Nanoteknologi er en af fremtidens vigtigste teknologier, fordi den gør det muligt at flytte rundt på atomer og molekyler. Det kan bl.a. bruges til udvikling af overflader med særlige egenskaber som denne maling, der gør det svært for snavs at sætte sig fast. Og når det regner, bliver skidtet vasket væk, så malingen også har en selvrensende effekt. Den egner sig til mursten, puds, beton og lebeton.

En facademaling baseret på nanoteknologi giver en klarere farve på dit hus, fordi overfladen er mere modstandsdygtig overfor snavs.

Facademaling Ekstra, Sadolin

Pris: 1249 kr. for 10 liter

Rækkeevne: 4-6 m² pr. liter

3 Facademaling til kulde

De fleste typer maling kræver en vis temperatur, for at du får et godt resultat. Men nu kan du få maling, du kan male med udendørs, bare der er plusgrader.

Hvis du kun kan male udendørs, når det er mindst 10 grader varmt, er der er en stor del af året, hvor det ikke kan lade sig gøre at male sit hus - i hvert fald hvis du bor i Skandinavien. Derfor er der blevet udviklet maling, der forlænger den udendørs malesæson med flere måneder. Malingen kan nemlig tåle at blive smurt på ved temperaturer helt ned til frysepunktet, uden at det går ud over det færdige resultat. Malingen er udviklet til at kunne hæfte og tørre, selv om det er meget koldt. Derudover kan den lukke små revner under 1 mm og efterlader en diffusionsåben overflade, så fugt fra huset kan trænge ud. Den hæmmer også mug og skimmelvækst på overfladen.

Malingen kan bruges på facader og vægge af beton, puds, letbeton, vandskurede og tidligere malede overflader.

En ny type maling gør det muligt at male udendørs helt ned til frysepunktet.

Facade Zero, Flügger

Pris: 1861 kr. for 9 liter

Rækkeevne: 8-10 m² pr. liter

4 Mat maling der tåler vask

I mange år har du været vant til skulle bruge maling med en høj glans til vægge, der skulle kunne vaskes med en fugtig klud. Sådan er det ikke mere. Nu kan du få mat maling, der kan vaskes, uden at væggen bliver grim.

Du kan derfor godt få vægge med et mat look i fx entre, trappeopgang og køkken, som typisk er steder, der lettere bliver “beskidte”, og hvor du normalt ville bruge en maling med høj glans for at kunne vaske væggene. Malingen er til indendørs brug og findes i mange farver.

Tidligere kunne vægge med mat maling ikke tåle at blive vasket, uden at blive grimme. Det kan de nu.

Lady Pure Color

Pris: 999 kr. for 9 liter

Rækkeevne: 8-10 m² pr. liter

5 Antigraffiti-primer + forsegler

Med nanoteknologi kan du give din mur en usynlig, beskyttende hinde, så du nemt kan vaske den ren igen, hvis den bliver udsat for graffiti.

Normalt bliver du nødt til at male graffitien over, hvis din mur er blevet udsat for hærværk. Det er ikke længere nødvendigt. For nu kan det lade sig gøre at vaske uønsket graffiti væk, hvis muren først har fået en forebyggende behandling med nanoteknologi. Behandlingen foregår i to omgange: først et lag primer, derefter det yderste forseglende lag, Victim. Det gør, at graffiti -malingen ikke trænger ind i muren.

NanoCover Antigraffiti Primer

Pris: 880 kr. pr. liter

Rækkeevne: ca. 10 m² pr. liter

6 Varmefast spraymaling

Malingen kan klare meget høj temperatur, helt op til 800 grader. Derfor er det den, du skal bruge, når du skal male fx din brændeovn, grill, udstødningsrør og motorer. Malingen tørrer meget hurtigt og er varmebestandig allerede efter en time.

Når ilden buldrer løs, er der gloende hedt på ovnens overflade. Det kræver en særlig varmefast maling.

Varmefast maling, Motip

Pris: 99 kr. for 400 ml

Rækkeevne: ca. 1 m²

7 Magnetisk maling

Du kan male dig til en magnetisk opslagstavle med denne maling.

Du skal male fladen 2-3 gange for at opnå den magnetiske effekt. Bagefter kan du male med almindelig maling, hvis du ønsker en “usynlig” opslagstavle. Malingen kan bruges på mange flader, fx: filt, væv, puds, gips, beton, tapet, spån- og MDF-plade.

Du kan få meget sjov ud af at male en væg med magnetmaling, fx på børneværelset.

Interior Magnetic Board

Pris: 199 kr. for 0,38 liter

Rækkeevne: 3-6 m²

8 Spraymaling med refleks

Med refleks på spray er det let af få hvad som helst til at kunne ses i mørke - selv din hund.

Tidligere begrænsede reflekser sig mest til at få vejskilte, cykler og biler til at lyse op i mørke. Nu kan du få refleks på spray, så du selv kan male det, du ønsker skal lyse op. Det kan fx give god mening at male hjulene på din cykel, stellet på barnevognen eller stolpen på en mørk carport med refleksmaling. Her skal du bruge typen med maling, der er permanent. Den egner sig til både metal, træ, beton og sten.

Hvis du fx løbetræner om aftenen eller går tur med din hund, findes der også refleksmaling, der kun varer i begrænset tid. Den sprøjtes på tøjet og vaskes/slides væk af sig selv efter 1-2 uger. Der findes også en type beregnet til dyr. Malingen sprøjtes direkte på pelsen af fx din hund eller hest, og efter 1-2 uger bliver den også slidt/ vasket væk, præcis som den midler tidige maling til tøj.

Reflekser øger din sikkerhed. Så det er en rigtig god ide at lyse så meget op som muligt. Det er blevet meget lettere nu, hvor du kan få refleksmaling på spray, så du kan male både dit tøj, din cykel og din hund.

Reflective Spray, Light Metallic fra Albedo 100

Pris: 182 kr. for 200 ml

Rækkeevne: ca. 0,5 m²

9 Maling mod rust

Hvis du vil stoppe rust på fx et stakit eller forebygge, at det ruster med tiden, kan du bruge denne maling.

Den kan bruges på jern og metal både ude og inde. Hvis du bruger den på en overflade, der allerede er rusten, er det vigtigt, at du først fjerner de løse dele, fx med en stålbørste, og gør den grundigt ren, så malingen kan hæfte ordentligt. Når du har renset overfladen, kan du male direkte på rusten - og det stopper rustdannelsen. Malingen gør overfladen meget stærk og god til at modstå slag og skrammer. Overfladen minder om emalje og er også afvisende overfor vand og snavs. Du kan få den i flere forskellige farver.

Hammerite, smooth finish

Pris: 259 kr. for 750 ml

Rækkeevne: ca. 10 m² pr. liter

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maling