Slet alle spor efter de gamle hængsler

Døren er væk, og det samme er de gamle hængsler, men desværre er hullerne efter hængslerne stadigvæk synlige. Løsningen er dog nem, hurtig og enkel, og så kræver den kun småting, som du allerede har i værktøjskassen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
75 kroner

Intro

Hvis du har nedlagt en dør mellem to rum og besluttet, at den aldrig skal op igen, så er det pænest også at fjerne hængslerne helt.

Når hængslerne er væk, er der kun fordybningerne i dørkarmen tilbage, og de er nemme at fjerne med et reparationsstykke (i fagsprog kaldet en lus), som du laver af en lille stump træ eller masonitplade.

Processen er enkel. Først skal du måle dybden og bredden af hullet i karmen med en skydelære, så du kan vælge et passende stykke træ at lave din reparation af. Når du har fundet det, tegner du en skabelon op på et stykke karton. Skabelonen overføres derefter det udvalgte træ, og så skæres reparationsstykket ud.

Før du sætter det på plads, rengøres hullet i karmen med et stemmejern, så overfladen er helt jævn. Reparationsstykket limes i hullet og fastgøres desuden med dykker-søm, der undersænkes, så du nemt kan spartle, slibe og male ovenpå.

Vejledning

01
Sådan gør du 10 Trin

Først skal du måle dybden og bredden af hullet i karmen med en skydelære, så du kan vælge et passende stykke træ at lave din reparation af.

Når du har fundet det, tegner du en skabelon op på et stykke karton. Skabelonen overføres derefter til det udvalgte træ, og så skæres reparationsstykket ud.

Før du sætter det på plads, rengøres hullet i karmen med et stemmejern, så overfladen er helt jævn. Reparationsstykket limes i hullet og fastgøres med dykkersøm, der undersænkes, så du nemt kan spartle, slibe og male ovenpå.

1

Mål hullets højde, bredde og dybde med en skydelære. Det er lettest og mest præcist at bruge en skydelære.

2

Klip en skabelon i pap. Jo strammere du tilpasser reparationsstykket, jo mindre slibearbejde bliver der efterfølgende.

3

Streg op på et træstykke. Følg skabelonen stramt. Typisk er en dør forsynet med to identiske hængsler, så du skal naturligvis strege op til to reparationsstykker.

4

Rens hullet i karmen med et skarpt stemmejern, så du har en ren og jævn overflade at arbejde på.

5

Skær reparationsstykkerne med en sav. Det er o.k., at konturen er en smule grov.

6

Rens kanterne med en hobbykniv, og tjek, om det passer i hullet. Er reparationsstykket for stort eller formet forkert, skærer du ekstra materiale fra, indtil det passer.

7

Smør trælim på bagsiden af reparationsstykket og i hullet. Brug gerne en pensel, så du får godt med lim fordelt på alle flader og i alle hjørner.

8

Montér derefter reparationsstykket i karmen, og fiksér det med to dykkere. Brug en dyknagle til at undersænke dykkerne.

9

Slib reparationen, når limen er helt tør. Brug en slibeklods eller slibemaskine, og bliv ved, til overfladen er helt glat.

10

Alle samlinger spartles. Når spartelmassen er tør, slibes overfladen igen, og du er nu klar til at male det hele.

Materialer

  • En liste/et stykke plade i passende størrelse
  • Trælim
  • Dykkere

Tidsforbrug

En time eller to.

Pris

75 kr.

Sværhedsgrad

En nem og praktisk teknik.

Video

Fordel limen med en pensel

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Materialer