De fleste kender jo nok Knudsen Kilen som den evig galante dørholder, der er som skabt til at kile sig ind mellem gulv og dør. Men med stor sandsynlighed er kilen nok også brugt mange andre steder i din bolig – også selv om den ikke lige er til at få øje på.

Når det eksempelvis gælder om at holde et gulv på plads eller at sørge for, at vinduer og døre er rigtigt placeret i muren, findes der nemlig næppe en bedre makker. Og hele genialiteten ligger sådan set i den smarte opbygning med de skarpe, forskudte takker, som giver en nøjagtig og ikke mindst skridsikker opklodsning – også sideværts.

Tidligere brugte man tilskårne træstumper, når noget skulle holdes på afstand eller holdes på plads, men i slutningen af 60’erne fandt en driftig tømrer på, at det måtte kunne gøres smartere. Resultatet er kilen, som du kender i dag – med riller, der får den til at låse sig fast.

Fordelene er indlysende: Ingen problemer med træ, der udvider sig med skiftende fugtighed. Sikkert fæste, når to kiler låser sig fast til hinanden. Ingen problemer med råd, fugt eller skimmel, og endelig kan den klare at blive sømmet og skruet i – uden at flække.

Kilerne er fremstillet af polyethylen – en langtidsholdbar type plastik, der har en beregnet levetid på mindst 100 år, og de tåler både ekstrem kulde og høje varmegrader, ligesom de tåler højt tryk.