Natursten

De mange farver og former hentet råt i naturen gør hver belægning med natursten helt unik.

Egenskaber ved natursten

Skiffer, ølandssten og andre brudfliser har fra naturens side en lagdelt struktur, så de let kløves med en rimeligt plan brudflade velegnet til belægninger. De kan give en smuk belægning med ret ujævn overflade, der passer godt i de fleste haver.

Typisk anvendelse af natursten

Stier, trædesten og små hyggelige pladser rundt i haven. Stables også til kanter og mure om bede, til trapper og lignende. Lidt vel ujævn til terrassemøbler.

Etablering af natursten

Stenene varierer i tykkelsen. De lægges ofte på et afrettet gruslag, men det må justeres en del for at bringe stenene i samme højde. Stenenes form afhænger af den sten, de er flækket af, så du må sortere, tilpasse og dreje stenene, så de passer sammen som brikker til et puslespil.

Det er et sjovt og hyggeligt tidskrævende arbejde. Da stenene ikke stikker dybt som brosten og piksten, og ikke ligger tæt sammen som betonsten, lægges de ofte i beton for ikke at blive trådt løse.

Holdbarhed for natursten

De naturlige sten er stærke, men stenenes lagdelte struktur kan gøre dem sårbare over for vand og frost. Hvis du etablerer et stabilt underlag, holder din belægning mange år.

Vedligeholdelse af natursten

Det kan være fint med græs eller andre trædeplanter i fugerne mellem stenene, men sørg for at holde belægningen fri for planter med kraftige rødder. Fej overfladen jævnligt, så stenene er synlige og holdes rene og fri af alger.

GUIDE: Se hele den store guide til belægningssten