Støb en bordplade af terrazzo

Når du selv støber en bordplade af terrazzo, har du mulighed for at sætte dit eget personlige præg på pladen, så den får præcis det udseende, du ønsker.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3-4 uger
Pris
6.000 kroner

Intro

Terrazzoen her indeholder både marmor, smykkesten, muslingeskaller og et drys farvepulver i okker. Der skulle eksperimenteres lidt for at finde frem til den rette stenblanding, men arbejdet har været det hele værd. For familien har fået en unik køkkenbordsplade.

Vejledning

01
Støbeformen 10 Trin

Terrazzobordpladen skal laves i en form af støbekrydsfiner. Pladen fastgøres til et understel af reglar, så du støber bordpladen på et solidt og godt understøttet fundament. Det sikrer, at bordpladen bliver helt lige.

Hvis du skal have kogeplade, vask og vandhane i bordpladen, skal du sørge for, at der er huller til det. De laves ved at fastgøre polystyrenplader, så disse steder bliver friholdt for terrazzoblandingen.

Vær omhyggelig med opmålingen, og husk, at der går 1 mm fra alle kanter, når bordpladen slibes til sidst.

1

Lav et understel, som støbeformen kan bygges ovenpå. Det bygges af 45 x 95-mmreglar - som en ramme med to reglar på langs i midten. Understellet placeres på to kraftige bukke, så du har et solidt underlag.

2

Fastgør en bund af støbekrydsfiner oven på understellet. Krydsfinerpladen skæres til, så den passer til rammen.

3

Skru kantlister fast, så støbeformen bliver lukket af i siderne. Kantlisternes højde svarer til bordpladens tykkelse, her 3 cm. Listerne fastgøres med 4 x 45-mm-skruer, som der bores for til, med undersænkning.

4

Mål op til kogepladen. Her skal den undersænkes, så den ligger plant med bordpladen. Derfor skal støbes en kant, den kan ligge på. Det gøres med en krydsfinerplade, der er lidt større end polystyrenpladen.

5

Fastgør polystyrenpladerne, også til vasken, hvor der ikke skal laves kant, men blot være et hul. Det er vigtigt, at du får målt præcist op, og husk, at bunden af formen bliver forsiden, når den er færdig.

6

Polystyren fastgøres med en skive under skruerne, så du bedre kan spænde pladerne fast, uden at de går i stykker. Sørg for, at polystyrenet er formet så præcist som muligt, fx med runde hjørner til en vask.

7

Sæt malertape over alle skruerne, så de ikke bliver fyldt med cement. Det gør det lettere, når du skal fjerne kantlisterne og frigøre bordpladen fra støbeformen.

8

Bordpladen armeres med armeringsstål. Det skæres til, så der er 2,5 cm ud til kanten og rundt om krydsfiner- og polystyrenpla-derne. Tjek, at det passer i formen, så det er klart, når du går i gang med at støbe.

9

Husk at lave huller til armatur med polystyren, hvis det skal placeres separat i bordpladen som her. Ellers findes der også vaske, hvor armaturet er indbygget i vaskens bagkant, så du kan undgå at skulle lave alt for mange huller i bordpladen.

10

Støbeformen smøres med madolie, inden du går i gang med at fylde din terrazzoblanding i støbeformen. Olien sikrer, at bordpladen lettere slipper støbeformen, når du skal have den ud.

02
Støbeblandingen 4 Trin

Sådan gør du: En bordplade af terrazzo består af forskellige sten, der blandes med cement og vand til en lind masse, der kan fordeles i støbeformen. Til en plade på 1 x 2,7 m er her brugt:

40 kg hvid cement
4 ml farvepulver (okker)
50 g plastfibre til armering
80 kg marmorsten
50 g muslingeskaller
100 g smykkesten
Ca. 16 liter vand

Plastfibrene tilsættes til sidst. De modvirker svindrevner i bordpladen.

1

Udvælg de sten, du ønsker i din terrazzoblanding. Det kan være alle mulige slags sten. I denne blanding er valgt marmorsten, smykkesten og krystaller.

2

Muslingeskaller kan også bruges - det gælder alle former for skaller.

3

Sten og skaller knuses til mindre stykker for at opnå den rigtige effekt. Hvis du lægger sten og skaller i en plastikbøtte og knuser dem der, har du fint hold på dem. Brug en hammer, og husk beskyttelsesbriller!

4

Alle ingredienser blandes i en stor spand med piskeris på en boremaskine. Der fyldes vand i efter “opskriften”, og blandingen røres godt til en jævn og lind masse.

03
Støb bordpladen 10 Trin

Når du skal støbe bordpladen, skal du i første omgang kun fylde formen halvt op. Så lægger du armeringsstålet på plads i formen, så det kommer til at ligge midt i bordpladen. Derefter fylder du formen helt op til kanten.

Det er vigtigt, at støbeblandingen presses så godt ned i formen som muligt. Det gælder nemlig om at undgå lufthuller i støbeblandingen - det vil svække bordpladen. For en sikkerheds skyld bør du lige vibrere støbeformen grundigt, inden du dækker den til og lader den stå og tørre et par uger, til pladen er hærdet.

1

Større sten og skaller lægges ud på støbeformen, inden støbemassen hældes ned i formen. Disse sten og skaller bliver ekstra tydelige, da pladen jo vendes, når den kommer ud, så bund bliver til top.

2

Fyld formens bund med støbeblandingen. Her lægges blandingen forsigtigt op med en murske, så sten og skaller i bunden nogenlunde bliver på den tiltænkte plads. Fyld kun formen halvt op.

3

Placér armeringsstålet i støbeformen, så det kommer til at ligge midt i bordpladen. Her er den 3 cm tyk, så armeringen skal placeres, når du har fyldt formen halvt op og fordelt støbemassen så jævnt som muligt.

4

Fyld støbeformen helt op til kanten, så der også er 1,5 cm af støbeblandingen på den anden side af armeringsstålet. Pres støbeblandingen godt ned i formen, så du undgår lufthuller.

5

Terrazzoblandingen vibreres ved at sætte en slagboremaskine ind mod støbeformen, både på siderne og på undersiden af formen. Det skulle gerne slå alle luftbobler ud, så du undgår små huller i bordpladen.

6

Dæk støbeformen til med plastik, og lad den stå tildækket i ca. 3 uger. Det er vigtigt, at bordpladen er hærdet, inden du tager den ud af formen.

7

Tjek, om bordpladens bagside er plan. Skulle der være nogle små ujævnheder, er det smart at slibe nu, inden bordpladen vendes rundt. Fjern også polystyrenpladerne til vask og kogeplade.

8

Montér pladestykker på tværs af bordpladen midlertidigt til kantlisterne. Pladestykkerne giver støtte til bordpladen, når den tages ud af formen og vendes rundt.

9

Kantlisterne skrues af, og støbekrydsfinerpladen fjernes, når bordpladen er vendt rundt. Den ligger nu oven på de fire pladestykker, du placerede på pladen, inden den blev vendt rundt. Sørg for at have godt med mandskab, når pladen skal vendes rundt.

10

De sidste rester af krydsfinerpladen fjernes. Hvis det driller, kan du skære pladen fri med en hobbykniv rundt i kanten først.

04
Slibning & montering 5 Trin

Slibningen er det magiske øjeblik, hvor de forskellige sten i terrazzoen træder tydeligt frem. De forholdsvis hårde sten slibes med diamantslibeskiver i tre forskellige størrelser, først grovkornet, så mellemfint og til sidst ultrafint, til overfladen er glat og blød.

Terrazzo vil være modtagelig over for fx rødvins- og rødbedeplet-ter. Derfor bør du give bordpladen imprægneringsvæske, inden du tager den i brug.

1

Bordpladen vådslibes med vinkelsliber og diamantslibeskiver i tre forskellige grovheder. Start med den groveste, derefter den mellemste og til sidst den fineste - så får du en glat og blød overflade. Vand hældes på løbende, mens du sliber

2

Kanterne slibes med slibeklods, også med diamantslibesål til excentersliberen. Igen bruges tre forskellige grovheder, fra grov til fin, for at få en lækker overflade.

3

Bordpladen efterspartles med en ren cementblanding. Det er svært at undgå lufthuller, og de ses ofte efter slibning. Bagefter finslibes pladen, og støvet fjernes.

4

Giv bordpladen imprægneringsvæske. Det gør den mere modstandsdygtig over for pletter. Overskydende væske fjernes med en tør klud.

5

Bordpladen lægges op på køkkenskabene på en fuldstændig plan flade. Kogeplade, vask og vandhane monteres, og når det er på plads, er det ikke nødvendigt at fastgøre pladen yderligere, fordi den er så tung.

05
Bland din egen terrazzo 7 Trin

Det er sjovt og fascinerende at støbe sin egen terrazzo. Mulighederne for at lege med forskellige stentyper og farver er nærmest uendelige, så du kan virkelig sætte dit helt eget præg på projektet. Prøv dig frem, så du finder den helt rigtige kombination!

OPSKRIFT 1

■ 2 dele marmorsten, 5-8 mm: 50 dele Carrara, grå/hvid 50 dele Hvid Verona, hvid/rosa 10 dele Gul Mori, okker 5 dele Alper, mørk grøn
■ 1 del hvid cement
■ 1 ml farvepulver (okker) pr. kg hvid cement
■ Muslingeskaller
■ Krystaller

OPSKRIFT 2

■ 2 dele marmorsten: 50 dele Gul Mori, okker, 5-8 mm 25 dele Hvid Verona, hvid/rosa, 5-8 mm 25 dele Carrara, grå/hvid, 1,5-3 mm 10 dele Carrara, grå/hvid, 5-8 mm 5 dele Rød Verona, rødbrun, 5-8 mm 5 dele Alper, mørk grøn, 5-8 mm
■ 1 del hvid cement
■ 1 ml farvepulver (okker) pr. kg hvid cement

OPSKRIFT 3

■ 2 dele marmorsten, 5-8 mm: 50 dele Gul Mori, okker 50 dele Carrara, grå/hvid 10 dele Hvid Verona, hvid/rosa 5 dele Rød Verona, rødbrun 5 dele Alper, mørk grøn
■ 1 del hvid cement
■ 1 ml farvepulver (okker) pr. kg hvid cement

Sådan gør du

Alle typer sten og muslingeskaller kan bruges, når du selv laver en støbeblanding til terrazzo. Lav et par prøveblandinger, så du kan se, hvad der bedst falder i din smag. Sten og slibegrej til dit projekt kan fx købes hos murergrej.dk.

1

Større sten bankes i stykker med en hammer. Det stærkeste resultat fås med sten i forskellige størrelser. Enkelte sten kan være op til 20 mm, men ellers ligger de omkring maks. 10 mm. Husk beskyttelsesbriller!

2

Alle ingredienser gøres klar. Regn ud, hvor meget du skal bruge af hver til den mængde støbeblanding, du har brug for til dit projekt, og vej det af.

3

Bland alle tørre ingredienser sammen. Det gøres lettest i en stor spand. Så får du en tilpas mængde at blande og arbejde med. Husk armeringsfibre, hvis terrazzoen skal have ekstra styrke, fx til en plade.

4

Tilsæt vand, og bland støbeblandingen godt sammen med piskeris på boremaskinen. Massen skal være jævn og lind, men så den stadig er til at arbejde med og få presset ned i fx en støbeform.

Materialer

 • Terrazzostøbeblanding
 • 45 x 95-mm-reglar
 • 18-mm-støbekrydsfiner
 • Trælister til kanter
 • Armeringsstål, 6 mm
 • Polystyrenplader
 • Skruer, 4 x 45 mm
 • Metalskiver

Specialværktøj

 • Murske
 • Piskeris til boremaskine

Tidsforbrug

3-4 uger inkl. tørretid.

Pris

Ca. 6.000 kr.

Sværhedsgrad

Det kræver tålmodighed at lave sin egen terrazzoblanding og grundighed at støbe den og slibe overfladen glat og lækker.

Video

Led vandet væk fra endetræet

VINKELSLIBER

Skærer i metal, klinker og fliser

SKRUEMASKINE

Når du skal skrue, bore, slibe og polere

Beton uden lufthuller

Tips & Tricks

Lav en prøvestøbning

En køkkenbordsplade har en central plads i dit hjem, og du vil kigge på den hver eneste dag. Derfor giver det god mening, at bordpladen får præcis det udseende, du ønsker. Det er en god investering at prøve sig frem med forskellige stenblandinger og evt. også farvepulver, så du kan se, hvordan sten og farve spiller sammen. Først når de små prøver er ude af formen og hærdet, kan du reelt se, hvordan en blanding virker, og træffe dit valg.

Terrazzo er en blanding af forskellige stenmaterialer, du kan sætte dit eget personlige præg på. Stenene her er marmorsten, smykkesten, krystaller og muslingeskaller.

Lav et par ministøbeforme, hvor du kan støbe forskellige blandinger. Så kan du se, hvordan forskellige sten og farver virker, og finde ud af, hvad du bedst kan lide.

Prøveblandingerne af sten blandes med hvid cement og vand. Her eksperimenteres også med at tilsætte lidt farvepulver i okker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer