Fiks grimme hjørner på tapet og filt

Har du ført banen med filt eller tapet med rundt i det indvendige hjørne, vil det med garanti trække sig sammen, når vævlimen tørrer. Her kan du se, hvordan du løser problemet.

Intro

Med maler- og tapetseringsarbejde er det generelt sådan, at hvis arbejdet er i orden, så lægger du slet ikke mærke til det. Er arbejdet derimod ikke i orden, så fanger øjet de skæve linjer og de ujævne overflader med det samme.

En fejl, som rigtig mange af os har stiftet bekendtskab med, er grimme indvendige hjørner på tapet og filt. Det sker, hvis filten eller tapetet er ført med rundt i en ubrudt bane - i stedet for at støde to baner tæt ind i hjørnet og afslutte med en elastisk fuge. Det ser umiddelbart fint ud, lige når det er gjort, men når vævlimen tørrer, trækker filten eller tapetet sig sammen og slipper sit tag i væggen.

Heldigvis behøver du ikke at starte helt forfra med nyt filt/ny tapet. I langt de fleste tilfælde kan du gøre skaden god igen ved at skære tapetet eller filten op helt inde i hjørnet. Fug så hjørnet med en elastisk fuge (fx Danaseal Interior Hybrid), træk af med en silikonebrik, og glat til sidst hjørnet med en pensel.

Materialer

Denne reparation kan du klare med fire simple stykker værktøj, lidt glittevæske og en god elastisk fugemasse. Værktøjslisten er ganske kort:

  • Fugepistol
  • Hobbykniv
  • Silikonebrik
  • Pensel

Vejledning

1

Skær bulen op med en hobbykniv. Sørg for at have et nyt skarpt blad i kniven, så snittet bliver så rent som muligt. Allerbedst er det, hvis du kan skære i én ubrudt bevægelse.

2

Tryk hjørnet ind med fingrene. Hvis der sidder gamle rester af spartelmasse tilbage indenunder, er du nødt til at fjerne dem, så tapetet ligger jævnt langs væggen.

3

Før fugepistolen med et langsomt, men jævnt tryk ned langs hjørnet. Du skal ikke være bange for at bruge for meget fugemasse. Det er vigtigt, at hjørnet bliver godt mættet.

4

Når der er fugemasse i hele hjørnet, trykkes tapetet grundigt ind. Tryk ind fra begge sider, og vær omhyggelig, så tapetet ligger glat og jævnt over det hele.

5

Sprøjt langs hele fugen med glittevæske. Det gør det nemmere at “arbejde videre” med fugen. Hvis ikke du har glittevæske til rådighed, så fungerer opvaskemiddel og lunkent vand i en forstøver også fint.

6

Overskydende fugemasse trækkes af med en fugebrik (eller en fugepind). Uanset om du bruger brik eller pind, gælder det, at værktøjet skal være helt rent og vådt af glittevæske, så fugen ikke “rives” af.

7

Til sidst kan hjørnet glattes med en pensel. Sørg også her for at bruge rigeligt med glittevæske.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tapet og filt