Vigtig viden, når du bygger træfacader
Vandrette beklædninger
Klinkbeklædning
Rektangulære brædder lægges ind over hinanden med overlæg på mindst 25 mm. Hele tykkelsen ses, det skaber et kraftigt relief. En enkelt skrue / fra bunden holder begge lag på plads. Nederste bræt understøttes, så det får hældning som de øvrige.
Klinkskåret beklædning m. fals
Denne type kaldes også weatherboards. De har skrå forside og er tyndere foroven, så de kan sættes op med bagsiden i plan med bærelægten, selvom de fortil ligner klink. Den glatte bagside ventileres ringere end klink. Mindre justeringsmulighed.
Beklædning med åben fals
Falsene er her skåret, så der kan komme luft ind mellem brædderne. Beklædningen kræver derfor to skruer ved hver lægte, og du bør styre placeringen med afstandsklodser, når du bygger. Bør ikke bruges på steder med kraftig slagregn.
Klinkbeklædning med fals
Her har de savskårne eller høvlede brædder en fals i overlappet, så relieffet bliver mindre. Nederste bræt understøttes, så det hælder som de øvrige. Er mere elegant end klink, men har færre muligheder for at justere, så det går op med hele brædder.
Beklædning med fals
Profilerne giver overlap, selvom brædderne sættes lodret med glat front og bagside. Den skrå vinkel på falsens front kan være kort eller lang, så den synes mere eller mindre - og væggen synes mere eller mindre kompakt. Er sårbar og males hurtigt.
Lodrette beklædninger
En på tobeklædning
Bygges i grundformen af ens savskårne brædder i to lag, men varieres ofte. De brede gab i inderste lag gør, at du kan bygge uden lodrette afstandslister, hvis du bruger mindst 30 mm tykke lægter. Yderste lag får to skruer - den frie del kan give sig med brættet.
Listedækning
Igen en variant af en på to, men nu er der så lidt luft mellem brædderne i inderste lag, at lægterne skubbes fri af bagvæggen med mindst 12 mm tykke afstandslister. Afstanden i inderste lag bør være mindst 10 mm, og listerne er gerne 48-61 mm brede.
Beklædning med åben fals
En moderne udgave af den åbne beklædning med fals på begge kanter. Vindspærren er bedre beskyttet, men slagregn kan stadig nå ind til den. Brædderne skal skrues to gange i hver lægte, så der er risiko for revner. Kræver altid afstandslister.
Brædder på underlagslister
En variant af en på to med smalle lister i første lag. For at sikre 10 mm mellem brædderne i yderste lag skal listerne være mindst 48 mm brede. Bygges op som en på to, men du har mindre mulighed for at justere overlægget, så det går op med hele brædder.
Beklædning med åbne fuger
Et enkelt lag savskårne eller høvlede brædder sat med lidt afstand - og her er vindspærren meget udsat, så den skal både tåle vand og sollys, som fx cementfiberplader. Må have to skruer i hver lægte, så øget risiko for revner. Bruges sjældent til boliger.