Traditioner og erfaring har gennem generationer skabt et bredt udvalg af smukke træbeklædninger, der alle kan beskytte væggene i dit hus og dine andre bygninger i mange år. Derfor er det kun naturligt, at du i første omgang går efter udseendet og stilen på stedet, når du vælger en ny træfacade.

Men om beklædningen skal stå lodret eller vandret, samles med fer og not og bestå af rektangulære høvlede brædder eller fint profilerede specialbrædder, handler også om konkrete styrker og svagheder. Har taget fx kun et lille udhæng, eller er klimaet på stedet særlig hårdt, er det en fordel med vandret beklædning, hvor du kan skifte de mest udsatte brædder forneden og bevare resten.

Opbygningen bag de vandrette brædder er typisk også enklere – til gengæld har du mange flere muligheder med enkle rektangulære brædder og lister, når de stilles lodret. Træfacader forbindes især med huse af træ, men kan også dække tunge vægge – både direkte på muren og på udvendig isolering. Det ændrer dog meget lidt ved den måde, træfacaderne bygges op på.