Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Limtræ - billigt og stærkt

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Limtræ fremstilles af en masse små træstykker, der er blevet tilovers i produktionen af tømmer. Stykkerne limes sammen til bjælker og plader, der både er billigere og stærkere end massive plader og planker. Derfor er de populære til en lang række opgaver.

Spær lavet af limtræ er billigere, fordi de ikke laves af lange, fejlfrie planker.

Spær lavet af limtræ er billigere, fordi de ikke laves af lange, fejlfrie planker.

Hvad bruges limtræ til?

BORDPLADER

En køkkenbordsplade af massivt træ kan slå sig. Men når den limes sammen af mindre stave, bliver den mere stabil. Og billigere, fordi man kan bruge affaldstræ.

STOLPER

Stolper, der limes sammen af flere stykker, vrider sig ikke i samme grad som stolper af ét stykke træ. Samtidig kan stykker med knaster fjernes. Det øger også styrken.

BJÆLKER/SPÆR

Da revner og store knaster skæres væk, inden træstavene limes sammen, har limtræsspær og -bjælker stor styrke. Fejlfrit træ i store dimensioner findes, men er dyrt.

Hvordan laves limtræ?

Limtræ består af træstykker, der er limet sammen, og det kan man sagtens lave selv, fx af gamle brædder. Det er vigtigt, at limfladerne er fuldstændig rene og glatte, inden man går i gang. Det er også en fordel, at brædderne er lige tykke.

Når limen (almindelig hvid trælim) er smurt på limfladerne, presses brædderne sammen med lange tvinger. Der skal bruges nogle stykker, afhængigt af pladens længde.

For at undgå at pladen spændes op i en bue, stives den af med lægter, der spændes fast med tvinger på begge sider - med 50-60 cm’s mellemrum. Det er vigtigt at lægge bagepapir imellem lægterne og pladen, så lægterne ikke limes sammen med pladen.

varianter af limtræ

STOLPER af limtræ vrider sig ikke så meget som stolper af ét stykke træ. De har det dog ikke godt med fugt. Derfor de skal ikke graves ned, men i stedet gøres fast i stolpesko, så regnvand nemt og hurtigt kan løbe væk.

BJÆLKER af limtræ kan fremstilles nærmest uendeligt lange. Og limtræsbjælker findes da også i alle mulige størrelser – og til en lang række formål.

SPÆR. Nogle spærkonstruktioner kræver lange spænd og er derfor svære (og dyre) at lave i traditionelt træ. I disse situationer er limtræ optimalt, fx som her, hvor de særlige trempelspær er fremstillet af lange og kraftige limtræsbjælker.

PLADER. Spiseborde, køkkenborde, hylder, vinduesplader m.m. fremstilles efterhånden stort set altid af limtræ. Det er både billigere og bedre end massivt træ i ét stykke. Pladerne fås i mange forskellige træsorter og dimensioner.

I-BJÆLKER. I stedet for en tyk og tung bjælke af spærtræ kan man nogle gange anvende I-bjælker af træ. Den lodrette del udgøres af OSB-plade, og så længe bjælken kun skal tåle pres oppefra, er den meget stærk.

CLT-ELEMENTER (cross laminated timber). Det er forholdsvis nyt at lave byggeelementer af kraftige træstave, der limes sammen på kryds og tværs (ligesom krydsfiner). Elementerne er lige så stærke som betonelementer.

LVL-BJÆLKER er lavet efter samme princip som krydsfinerplader. Når en masse plader limes sammen og skæres op, får man nogle utroligt stærke bjælker, der bl.a. anvendes til gulvbjælker og tagspær.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Limtræ - billigt og stærkt
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage