Er træets overflade angrebet af skimmel eller det, der er værre, skal angrebet stoppes. Vask træværket grundigt, og skift evt. de angrebne dele.

Kombinationen af fugt, ilt og varme får træ til at rådne, og kan man fjerne bare én af de tre ting, holder træet næsten evigt. Og der er talrige eksempler på, at udendørs træværk har overlevet en ofte barsk tilværelse i flere hundrede år, trods slud, sne, regn og gentagne skift mellem plus- og minusgrader. For ikke at tale om sommerperioder med bagende sol.

Uden at beskytte overfladen ville det imidlertid aldrig gå. Nogle vil påstå, at vi behandler overfladen for at holde fugten ude. Det kan vi ikke. Vi skal bare begrænse optagelsen af fugt i træværket - er indholdet af fugt højere end 20 procent, begynder skimmel og svamp at gro. Men solens ultraviolette stråler har også større magt, end de fleste af os tænker på. På få dage kan de ødelægge træets yderste cellelag, så hverken olie- eller vandbaserede produkter kan hæfte tilstrækkeligt effektivt.