MDF-plader: Hvad bruges mdf-plader til?

Vi ser på, hvad MDF-plader kan bruges til, og hvordan du arbejder med de robuste plader.

Hvad bruges mdf-plader til?

Almindelige MDF-plader kan optage fugt og egner sig derfor kun til indendørs brug. MDF-plader duer heller ikke til fx køkkenbordsplader eller i badeværelset. Men MDF fås også som fugtbestandig eller vandfast.

Hylder af MDF-plader

Vil du udnytte pladsen under en skråvæg eller en trappe, kan du skræddersy din egen reol eller et hyldesystem af MDF-plader. Så får du det lige, som du vil have det.

MDF-plader: Hylder af MDF-plader

MDF-plader er hårde og formstabile og derfor velegnede som hylder, da de kan bære mange kilo.

Skabslåger af MDF-plader

MDF-plader er gode til at bygge møbler af, fx klædeskabe og reoler. Arbejdet er nemt, og du behøver ikke spartle samlingerne, før du maler dine skabe af MDF-plader.

MDF-plader: Skabslåger af MDF-plader

Fodlister og panelder af MDF-plader

I modsætning til fx spånpladens sårbare kanter har MDF-plader faste, hårde kanter, som du kan fræse profiler i. Du kan også fræse mønstre i mdf-pladens overflade. Det er smart, når du bygger møbler, laver inddækninger eller selv designer dine paneler og fodlister.

MDF-plader: Fodlister og panelder af MDF-plader

Skær en MDF-plade i “strimler”, og fræs profiler i den, så har du dine egne flotte og billige fodlister. Kun fantasien sætter grænser for udformningen.

Hvordan arbejder du med mdf-plader?

MDF-plader er nemme at bearbejde med både sav og overfræser. Til gengæld er MDF-plader hårde og tunge at arbejde med og slider på savklinger og fræsejern. Husk at bruge støvmaske under arbejdet, da MDF-pladerne er fremstillet af træfibre, der bliver til fint støv, når du skærer i pladerne.

MDF-plader: Sådan arbejder du med mdf-plader
MDF-plader: Sådan arbejder du med mdf-plader

Den største fordel ved MDF-plader er, at du kan fræse fx en not i kanten eller profiler i overfladen. Har du ikke prøvet det før, kan du øve dig i et stykke plade, inden du rigtigt går i gang. Prøv dig frem med overfræseren ved fx at afrunde kanterne, fræse en not i kanten eller lave forskellige profiler længere inde på MDF-pladen.

MDF-plader kan samles med lim og skruer, men du kan også bruge en lamelfræser og samle fx en reol med flade dyvler (fisk).

Læs mere om træplader

MDF-plader fås i forskellige tykkelser

Specialversionerne af MDF-plader fås i flere forskellige tykkelser, men ikke lige så mange som den almindelige MDF-plade. Den kan du bl.a. få i følgende tykkelser og fx bruge til:

  • 3 mm til bagbeklædning på et skab.
  • 6 mm til vægpaneler, du sætter uden på væggen.
  • 9 mm til mellemstykket på et fodpanel med pyntelister.
  • 12 mm til inddækninger.
  • 16 mm til vindueslysninger.
  • 19 mm til sider, hylder og skabslåger.
  • 22-25 mm til et skrivebord, du selv bygger.
  • 40 mm til fx solide bordplader.