Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vælg de rette hængsler

Print Gem artikel

Der findes ufattelig mange forskellige typer hængsler – fra de avancerede med formpressede plader, aksler og fjedre beregnet til meget specifikke formål til de helt enkle bladhængsler, som er dem, vi bruger allerflest af som gør det selv’ere. Men hvilket er det rette?

Blad og kanthængsler

HVAD BRUGES BLAD- OG KANTHÆNGSLER TIL?

Blad og kanthængsler

PORTE OG HAVELÅGER Her skal hængslerne være store og kraftige, for de skal som regel bære tunge konstruktioner. T-hængslet, som hører til blandt bladhængslerne, er fx oplagt til havelågen.

Blad og kanthængsler

LETTE DØRE Til døre og låger, der ikke er for tunge, kan man sagtens klare sig med bladhængsler. Til udendørs brug gælder det om at vælge en vejrbestandig variant, fx i varmgalvaniseret eller rustfrit stål.

Blad og kanthængsler

LEMME, LÅG OG KLAPBORDE De simple bladhængsler er oplagte til en lang række hobbyprojekter, fx et klapbord, et låg til en affaldsinddækning eller en redekasse og en dør til et kaninbur.

Hvordan bruges blad- og kanthængsler?

Det er ofte pladsforholdene, der bestemmer, hvor brede eller smalle bladene på et hængsel kan blive.

Bladhængsler / Back-flaps

Som udgangspunkt kan man sige, at bladhængsler med næsten kvadratiske blade – også kaldet back-flaps – får de bedste greb i forhold til skruernes og hængslets styrke.

Blad- og kanthængsler

De brede backflaps griber godt ind over fladen.

Kanthængsler

Men ofte skal hængslet sidde på en smal kant, og så er man nødt til at bruge den smalle variant af bladhængslet: kanthængslet.

Er materialerne, som hængslet skal skrues fast i, meget spinkle og har brug for støtte på hele kanten, skal man bruge et pianohængsel, som rækker over det meste af eller hele kanten.

Blad- og kanthængsler

Kanthængslet må klare sig med at gribe i noget smallere kanter.

Vigtigt om hængsler!

Hængslet skal kunne modstå vind og vejr, hvis det sidder ude. Til kraftige yderdøre, porte og hegn er det oplagt at bruge varmgalvaniserede udgaver. Til lidt spinklere udeopgaver kan man bruge messing eller rustfrit stål.

Særligt ved hængsler

De fleste blad- og kanthængsler fås med både runde og skarpe hjørner. Hængsler med rette hjørner nedfældes nemmest med et stemmejern. Hængsler med runde hjørner er lettest at nedfælde med en overfræser.

LÆS OGSÅ: Få overblik over skabshængsler

VARIANTER AF BLAD- OG KANTHÆNGSLER

BACK-FLAPS / BLADHÆNGSEL Løser alle slags opgaver fra låger og døre til vinduer. Fås i mange forskellige størrelser og med både runde og skarpe hjørner. Udendørs bruges især de varmgalvaniserede udgaver.

KANTHÆNGSEL Dette hængsel bruges til de samme formål som bladhængslet, men det er noget smallere. Fås i mange størrelser og både med skarpe og runde hjørner. Til finere opgaver bruges ofte rustfrit stål eller messing.

PIANOHÆNGSEL Kaldes også for et klaverhængsel. Denne meget lange variant af kanthængslet har ikke særlig stor styrke. Bruges på spinkle materialer, der har brug for støtte på hele kanten. Fås i mange længder og med flere forskellige overflader.

KISTEHÆNGSEL Kan betegnes som eet bladhængsel med meget lange blade. Fås med forskellige rundinger og bruges typisk på steder, hvor hængslet også skal opfylde et dekorativt formål.

T-HÆNGSEL Denne type hængsel er meget populær til udendørsopgaver, fx havelåger, fordi det er nemt at bruge og samtidig giver god støtte til lågen. Fås i mange forskellige dimensioner og design.

Dimensioner

Blad- og kanthængsler findes i rigtig mange forskellige mål. Typisk er målene opgivet med to tal. Det ene fortæller om hængslets længde, og det andet fortæller om hængslets bredde i opslået stand. Normalt angives højden som det første tal.

Der er også flere godstykkelser (pladetykkelser) at vælge imellem. Målet fremgår ofte af emballagen.

Bladhængsler
Typiske pladetykkelser til gør det selv-brug:

 • 1,5 mm
 • 2 mm
 • 2,5 mm
 • 3 mm
 • 4 mm

Fås normalt i højder fra 20 til 75 mm og i bredder (opslået stand) fra 70 til ca. 300 mm.

Kanthængsler
Typiske pladetykkelser til gør det selv-brug er:

 • 1 mm
 • 1,5 mm
 • 2 mm
 • 2,5 mm

Fås normalt i højder fra 30 til 130 mm og i bredder (opslået stand) fra ca. 20 til ca. 100 mm.

Muligheder: Samlet eller forskudt?

Når man køber et bladhængsel, skal man huske at se på det fra den ene ende. På nogle hængsler ligger de to blade tæt sammen, på andre ligger de adskilt, og på en tredje type ligger de forskudt til den ene side.

Sidstnævnte type giver mulighed for at lægge lågen et lille stykke ind bag skabets forkant – og døren/lågen en smule ind i karmen.

Den udgave, hvor de to blade ligger tæt sammen, kan have den fordel, at man kan montere hængslerne uden at skulle nedfælde bladene i træet – uden at de to dele, der skal samles, kommer til at ligge for langt fra hinanden.

Blad-og kanthængsler
 1. De spredte blade fældes normalt ned i skab og låge.

 2. Ligger bladene helt tæt, lægges bladene ofte uden på pladerne.

 3. Forskudte blade gør det muligt at lægge lågen lidt ind i skabet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Vælg de rette hængsler
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage