Uheldig gør det selv'er

Der er mange gør det selv-typer. Hvilken kategori synes du, at ham her hører til?

1. Gustav Godt Nok

Motto: "Det er godt nok!"

Hvis det virker, så virker det! Han elsker at gøre det selv, og hans løsninger fungerer da også. Men kønne, det er de sjældent. Et knækket dørgreb kan fint erstattes af en stump kraftig vandslange. Det virker jo!

Ind imellem går det galt, som det kan ske, når man springer over, hvor gærdet er lavest. Terrassen sætter sig, fordi opklodsningen er rådnet bort (han havde ikke lige andet end træklodser, og murpap er for tøsedrenge). Men skidt med det, for så får terrassen bare en ny trækile, der vel fint kan holde nogle år, selvom man skal træde varsomt på midten af terrassen.

2. Brian Bagklog

Motto: "Det kunne jeg godt have fortalt dig!"

Han kommer altid lige forbi, når du bygger. Og han har altid et godt råd med. Det er sjovt nok altid et godt råd om, hvad du skulle have gjort, i stedet for det, du har gjort.

Særligt belastende bliver han, når du virkelig har problemer og fx står og bakser med en bolt, der er groet hjælpeløst fast eller en liste, der er flækket, fordi du glemte at bore for. "Du skulle nok have ..." indleder han gerne sine sætninger med, mens du overvejer, om du endnu en gang kan smile pænt, eller om det er nu, du må give op og kaste hammeren efter ham.

3. Tommy Træmand

Motto: "Det var meget bedre i gamle dage!"

Dampspærre er noget nymodens pjat, og linoliemaling er det eneste, der dur. Den gamle sløjdlærer er ikke i tvivl: Verden er af lave. Nye, smarte fugematerialer kan aldrig konkurrere med kalkmørtel og tjæret værk.

Det kan godt være, at du har en smart multicutter, men han sværger til sine stemmejern og ville aldrig blot overveje at investere i den slags pjat. Hans hjem er gennemsyret af grundigt, gammeldags håndværk. Og han springer aldrig over, hvor gærdet er lavest. Faktisk sætter han en ære i at finde det højeste sted og selv bygge en stige, der skal have fire lag skibslak, inden han kravler over.

4. Smadre Søren

Motto: "Lidt skævt er bedre end meget skævt!

Han skulle aldrig have taget et stykke værktøj i hænderne. Men han vil så gerne (og man sparer jo også penge ved at gøre det selv!) Lige meget, hvilket projekt, han kaster sig over, ender det galt. Den nye vandhane er mere utæt end den gamle, tapetet buler og falder ned af væggen, alle huller bliver konsekvent fire numre for store (tak guderne for Polyfilla!) og intet lykkes i første hug. Eller andet. Eller ... faktisk er der ikke rigtigt noget, der sådan rigtigt lykkes.

Men hey! Bedre held næste gang, for han giver aldrig op.

5. Thomas Tidsoptimist

Motto: "Det kan jeg sagtens nå!"

Han er en hæderlig, måske endda en rigtig god gør det selv'er. Han elsker at fikse tingene selv, og resultatet er godt. Men han er overdrevent optimistisk. Nyt køkken? Det har han klar om 14 dage. Skal det gamle toilet skiftes ud med et væghængt? Det fikser han inden gæsterne kommer. Tror han.

Men han når det aldrig til den tid, han tror. Og i sidste ende når han det ofte slet ikke. Der mangler lige den sidste liste. Den afsluttende fuge. Det sidste lag maling.

Han ved det godt, og han "skal nok" få det fikset, men det sker næsten hver gang: Inden han når helt i mål, er hovedet fyldt med tanker og ideer til det næste projekt, og så er den lille liste eller det ekstra lag maling ikke rigtigt i fokus længere. Han er videre. Og han bliver aldrig rigtigt færdig.