Hvor meget varme giver træet

Mange har den opfattelse, at nogle træsorter brænder længere og giver mere varme end andre. Fx mener de fleste, at bøg har bedre brændværdi end gran, men det er faktisk ikke tilfældet. Hvis man forudsætter, at vandindholdet i træet er ens, har forskellige træsorter stort set samme brændværdi, når man regner i kilo brænde.

Faktisk er brændværdien i rødgran en smule bedre end i bøg. Forskellen på træet ligger altså ikke i brændværdien, men i vægtfylden. Og da bøg er tungere end gran, vil du få mere varme ud af en m³ bøg end af en m³ gran. Der skal med andre ord et større grantræ til at give den samme varme som et mindre bøgetræ.

Redaktionen anbefaler: Er dit brænde tørt nok?

Brænde bør have en fugtighed på under 18 %, inden du fyrer med det. Ellers opnår du ikke den optimale høje forbrændingstemperatur. Vådt træ i brændeovnen vil desuden udvikle mere røg, der kan sætte sig i skorstenen som løbesod, der i yderste konsekvens forårsage en skorstensbrand.

Derfor anbefaler vi, at du altid tjekker om dit brænde er tørt nok, inden du fyrer med det. Den mest sikre metode er at bruge en fugtmåler.

LIGE NU: Du får 2 nr af Gør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fugtmåler for kun 89 kroner. Du sparer 459 kroner!

Ja, tak: Vis mig det gode tilbud NU!

Her kan du også se en video af 6i1 multidetektorens seks forskellige funktioner.