Gaia Solar har udviklet solcellepaneler, der passer til dimensionerne på Stenis tagplader. Det er både praktisk og flot

Gaia Solar har udviklet solcellepaneler, der passer til dimensionerne på Stenis tagplader. Det er både praktisk og flot

Skal du bygge nyt i fremtiden, er det ikke urealistisk, at du skal tage stilling til, hvor stor en del af dit tag skal være el-producerende solceller. Og allerede i dag findes skræddersyede løsninger, hvor solcelleproducenter og tag- og facadeproducenter har fundet sammen.

Solceller integreret i tagpladerne

Eksempelvis har solcellevirksomheden Gaia Solar og tag- og facadeproducenten Steni netop præsenteret en strømproducerende tagløsning, hvor Gaia Solar har udviklet solcellepaneler, så de passer til dimensionerne på Stenis tagplader.

Det giver selvsagt et mere diskret visuelt udtryk, og da solcellerne monteres i samme arbejdsgang som tagpladerne — spares både montagetid og udstyr.

Klassiske solceller stadig mest effektive

Til gengæld er ydelsen på de integrerede solcelleløsninger stadig lidt ringere end de klassiske tagmonterede anlæg. Det hænger sammen med, at ventilationen og dermed nedkølingen på de tagmonterede stadig er betydelig bedre end ved solceller integreret i konstruktionen, og cellerne kan derfor miste 5-10 % af el-produktionen, da de hurtigere bliver for varme til at operere effektivt.

Solcellepanelerne har en forventet produktionsperiode på mere end 40 år. Efter denne periode vil panelerne ikke længere producere el i samme omfang, men vil stadig fungere som tagelement. Ved optimale forhold laver de integrerede solcellepaneler årligt 136 kWh pr. m2.

Solcellepanelerne har samme dimensioner og montagesystem som tagpladerne. Resultatet er et solcelleanlæg fuldstændig i niveau med det øvrige tag.