Isolering af kældergulv med praktisk laminat

Et støbt betongulv er hverken specielt hyggeligt, pænt eller varmt. Hvis du har sådan et i kælderen, kan du overveje at skifte til laminatgulv. Det er behageligere at gå på, ser pænere ud, og med isolering af skumplast holder det også bedre på varmen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
200 kr./m2

Intro

Gulvplader med isolering

Betongulve i kælderrum er ikke specielt charmerende. Hvis det ligger i et rum, der bruges til eksempelvis fjernsynsstue eller legerum giver det heller ikke meget fodvarme eller hygge.

Med et helt almindeligt laminatgulv på bare 7-8 mm kommer rummet til at ligne et opholdsrum. Og så får du faktisk “isoleret” kældergulvet også.

Isolering af kældergulv med skumplast

Inden du lægger det nye laminatgulv, skal du først lægge et lag skumplast på betongulvet. Læg det kant mod kant og med den rillede side nedad. Sørg for, at der er 5 cm ind til væggene, hvor der ikke er skumplast.

Ved at holde den afstand undgår du, at gulvet buer opad i overgangen mellem gulvet og væggen. For isoleringen af kældergulvet er det vigtigt, at du lægger to lag skumplast.

Mellem de to lag ruller du en fugtspærre ud, som er med til at isolere mod fodkulde fra gulvet.

Kældergulvet forbliver lavt

Selvom du lægger fugtspærre, to lag skumplast og laminatgulv, bliver selve gulvet faktisk kun forhøjet med 2 cm. Det er godt, for så får du kældergulvet isoleret, uden at du bliver nødt til at tilpasse de døre, der åbner ind i rummet. Laminatgulv er let at lægge, for det fås næsten kun som klikgulv.

Hvis du vil minimere støjen fra gulvet, kan du lime det sammen i stedet. Hvis du vælger den løsning, skal du fjerne kliksamlingerne på de korte samlinger. Så får du helt almindelige fer og not-samlinger, som du let kan lime sammen.

Svære detaljer

At lægge gulvet er en smal sag, men der kan være udfordringer i rummet, især omkring hjørner, radiatorer og så videre. Du skal desuden holde en afstand på 10 mm væggen, så skumplasten, også kaldet “det flydende gulv”, har plads til at give sig.

Når gulvet er lagt, skal du lave en fodliste langs væggene, og så er gulvet færdigt. Nemt, flot og perfekt isolering af et ellers kedeligt kældergulv.

Vejledning

01
Læg skumplast 3 Trin

Vi lægger to baner af et smart underlag til svømmende gulve, Selitac Plus. Hvert lag er 5 mm tykt. Ved at lægge to lag opnås flere fordele: Gulvet isoleres bedre mod fodkulde. Ujævnheder i gulvet udlignes. Og du kan lægge fugtspærren mellem de to lag. Så er fugtspærren bedre beskyttet.

Det nederste lag lægges, så det ikke går helt ud til væggen. Ved at holde en afstand på cirka 5 cm undgår du problemer med, at gulvet buer lidt opad i overgangen mellem gulv og væg.

1

Første lag skumplast lægges kant mod kant - med den rillede side nedad. Brug saks og hobbykniv, og tape pladerne sammen. Hold op til 5 cm’s afstand til væggene.

2

Rul fugtspærren ud med overlæg på 20 cm. Banerne ligger dobbelt i en 100 cm bred rulle. Buk mindst 10 cm op ad væggene, og tape den fast.

3

Andet lag skumplast lægges med forskudte samlinger i forhold til første lag. Læg skumplasten helt ud til væggen, og tape pladerne sammen.

02
Læg gulvet 6 Trin

Laminatgulve fås næsten kun som klikgulv. Og et gulv med kliksamlinger på både langkanter og kortkanter er hverken nemt eller hurtigt at lægge. Du skal samle en hel række plader ad gangen og derefter klikke rækken på.

Men hvis du limer gulvet sammen, må du gerne fjerne kliksamlingen på de korte samlinger (endesamlingerne). Så omdannes de korte samlinger til helt almindelige fer og not-samlinger. Og så kan du nøjes med at lægge én plade ad gangen. Det er både lettere og hurtigere.

Limningen vil også gøre gulvet mere stift. Og du er sikker på, at gulvet ikke vil knirke, når du går på det.

1

Laminatgulvet skæres i den ønskede længde med en stiksav. Streg op på oversiden, og skær nedefra. Husk at fjerne “klikket” på alle endesamlinger (se tegning).

2

Det er vigtigt, at de to første rækker laminatgulv bliver lagt med en helt lige forkant. Hold 10 millimeters afstand til væggene med brikker, så det svømmende gulv kan “give sig”.

3

Kom en stribe lim på overkanten af feren på både den lange og den korte kant. Brug så meget lim, at det presses op på gulvfladen, når du presser laminatpladen på plads.

4

Hold pladen på skrå, indtil klikket har fat. Så kan du vippe brættet ned, mens du holder øje med, at samlingen er tæt. Tør overskydende lim af med en klud. Skyl den ofte i vand, og vrid den op igen.

5

Sæt en stump plade i den frie kortkant (endesamling), så du kan banke det monterede stykke laminatplade på plads med en hammer. Pladen skal slutte helt tæt med den sidste plade.

6

Den sidste plade kan være svær at få på plads. Brug et koben som vist - med en klods til at beskytte væggen.

03
Sæt fodpanel på 5 Trin

En kældervæg er oftest bulet, især forneden, hvor fodpanelet skal monteres.

Det er ikke pænt, når der er luft mellem væggen og fodpanelet. Derfor har vi monteret 10 mm tykke afstandsklodser bag på fodpanelet, så det er fri af knolde i gulv og på væg - se tegning.

Sprækken mellem fodpanel og væg lukkes med fugebånd, der normalt bruges omkring vinduer og døre.

Fugebåndet er forkomprimeret på rullen. Du skal altså montere fodpanelet, så snart fugebåndet er monteret, fordi det straks begynder at udvide sig.

Inden monteringen blev fodpanelerne malet grå, lidt lysere end fugebåndene.

1

Mal fodpanelet, og lad det tørre godt, inden du skærer det til. En kap/geringssav (manuel eller elektrisk) er en stor hjælp, når panelet skal skæres i præcise vinkler.

2

Langs underkanten bag på panelet monteres afstandsklodser pr. maks. 50 cm. De sømmes på med dykkere. Bor 7 mm huller midt gennem klodserne, så panelerne er klar til vægmontering.

3

På bagsiden af panelet - over afstandsklodserne - monteres et fugebånd langs overkanten. Træk beskyttelsespapiret af, og tryk det fast. Sæt panelet op med det samme.

4

Tryk panelet hårdt mod gulvet med et bræt, mens du borer et 6 mm hul gennem det forborede hul i panelet og ind i væggen. Bank en 6 mm plug i hullet, sæt en skrue i pluggen, og bank den længere ind. Stram skruen til.

5

Dagen efter er fugebåndet ekspanderet og presser fugtspærren ind mod væggen. Skær overskydende fugtspærre af.

Materialer

• 2 lag Selitac Plus undergulv (A)
• Laminatgulv (C)
• 15 x 67 mm fodpanel (D)
• 10 mm afstandsklodser (E), 4 x 8 cm

Desuden:
• Illmod 600 fugebånd, 8-15 mm gråt (F)
• 5 x 60 mm Climate-skruer (G)
• Snedkerlim (type ude)
• 6 mm murplugs (H)
• 10 mm afstandsbrikker
• 20 mm dykkere
• 0,20 mm PE-folie (B)
• Akrylgrunder og spartelmasse
• Grå akrylmaling
• Plasttape

Tidsforbrug

1-2 dage inklusive tørretid

Pris

Cirka 200 kroner pr. kvadratmeter

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med de første rækker af laminatgulvet. Så er resten nemt ... nemmere end et almindeligt klikgulv. Det sidste bræt i hver række kan drille lidt.

Tegning

På alle endesamlinger fjernes den nederste flange som vist. Så er gulvet meget nemmere at lægge.

Sådan er det nye gulv bygget op

Nederste lag undergulv lægges ikke helt ud til væggen, så der er plads til ujævnheder. Til gengæld dækker fodpanelet det stykke, hvor der ikke er to lag undergulv. En fin detalje!

Sådan er det nye gulv bygget op

Video

TEKNIK: Klikgulv - første række

Kom godt fra start - med grundig opmåling

TEKNIK: Klikgulv - lægning i forbandt

Med forskudte rækker bliver gulvet stærkt og stabilt

TEKNIK: Gulvbræt under gerigter

Med en multicutter klares tilskæringen nemt

TEKNIK: Gulvbræt - rundt om rør

Med en kile bliver samlingen næsten usynlig

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Isolering af gulv