Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

200 mm ekstra på loftet

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Få energiforbedringer kan måle sig med at isolere på loftet. Investeringen er rimelig hurtigt tjent ind på din varmeregning, og derefter henter du store penge hjem år efter år. Med teknikken her klarer du opgaven ekstra let – og får et sted til julepynten.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
7 dage
Pris
100 kr./m2

Intro

Det er en af de helt store poster i varmeregnskabet, du skærer i, når du lægger ekstra isolering ud på dit loft. Der er tale om en meget stor flade, og da den varmeste luft i stuerne ligger lige under loftet, bliver du belønnet ekstra for hver centimeter isolering, du lægger her.

Oven i købet er loftet et af de steder, der er lettest at efterisolere. Groft sagt handler det om at fordele isoleringen, og i forhold til fx at efterisolere en væg er både udgifter og arbejde minimalt. Og selv om det naturligvis er de første lag isolering, der betaler sig bedst, så kan du uden betænkning fylde efter til både 30 og 40 cm, arbejdet er stadig en klar overskudsforretning.

Mange fluer med ét smæk

Selv om arbejdet i princippet er enkelt, er der nogle ting, der næsten altid driller, når du isolerer mellem gitterspær. Dem kan du smutte elegant uden om med det smarte forarbejde, du ser her. Problemerne skyldes, at du vil isolere op over spærfødderne - og hvor skal du så stå uden at ødelægge isoleringen? Løsningen er billig og enkel: Du skruer først vandrette lægter på alle spærene. Fordelene er klare - og mange:

● Arbejdet bliver nemmere og hurtigere at udføre, fordi du kan arbejde fra løse plader lagt på lægterne.

● Du kan sikre ventilation ved tagfoden.

● Du kan pakke isoleringen pænt og tæt.

● Du kan isolere hen over gangbroen.

● Du kan nemt bygge en ny gangbro.

● Du kan lægge et “gulv” at stille ting på.

Vejledning

Lægter på spærene

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Start med at skære de to skabeloner, som lægterne lægges på, når du skruer dem fast. Skabelonerne kan du skære af en planke eller plade, den skal bare kunne bære lægterne. Højden X svarer til den nye isolering minus højden af de nye lægter.

2

Skær dig nogle arbejdsplader, som du kan sidde og stå på undervejs. De skal kunne nå fra spærfod til spærfod - og lidt ekstra, så de ikke skrider ned. I starten lægger du dem på spærfødderne, senere lægges de på de nye lægter.

3

Lægterne skæres til og og løftes på plads. Med den ene skabelon ude ved tagfoden og den anden skabelon tæt op ad gangbroen har vi god og tilstrækkelig præcis støtte under lægterne, mens de gøres fast.

4

Lægterne skrues fast i spærene med 5 x 80 mm skruer, tre i hver samling. Vi får ekstra styrke ved at sætte en lægte på hver side af spærene. Det er klart lettest, at lægten går fri af gangbroen - tag højde for det, når du skærer skabelonen.

Skrå kanter

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

De batts, der placeres ude ved tagfoden, skal skæres i en hældning, der svarer til taget. Det gør det muligt at få tæt og sammenhængende isolering så langt ud som muligt - og samtidig sikre de vigtige 5 centimeter luft ud til taget, som skal modvirke fugtproblemer.

Måtterne skæres på tværs, selv om de øvrige batts vendes den anden vej oppe på loftet. Det betyder, at vi skal skære dem alle samme sted, så kanterne ind mod tagrummet i hvert lag danner en linje, som de næste batts stødes op til. Til gengæld skal kanterne i de to lag ligge forskudt for hinanden, så sprækker i samlingerne altid lukkes af i næste lag.

1

Mål vinklen på undersiden af taget. Det behøver du ikke at ligge og rode på loftet for at gøre, det er meget lettere at gøre udenfor. Hold en smigvinkel og et vaterpas som vist, så fortæller din smigvinkel, præcis hvilken vinkel isoleringen skal skæres i.

2

Overfør vinklen til en tynd plade. Streg en trekant op, og skær den ud - den skal være højere, end din isolering er tyk, og så lang, som du ønsker den korte del af de tilskårne batts. Har du ikke en plade, kan du i stedet bruge kraftig pap.

3

Skær dine batts igennem med hjælp fra skabelonen. Læg skabelonen langs kanten og ud til hjørnet, så du nemt kan skære de næste batts i tilsvarende stykker. Streg eventuelt op, hvis det kniber med at føre snittet vinkelret igennem.

4

Sørg for, at de to dele ikke ender samme sted. Når den ene del som her er så stor, at den kan ligge nederst (og altså rage længst ud) og alligevel nå længst ind i rummet, kan du gøre dig helt færdig ude ved tagfoden, før du fortsætter.

Isolering og gulv

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er der altså bare tilbage at placere isoleringen og lukke så meget af over den, som du nu ønsker. Med andre ord det arbejde, du kunne være sprunget lige ud i, hvis du bare var gået i gang uden at læse historien her.

Heldigvis er belønningen for dine forberedelser markant fra først til sidst. Ved at flytte dine arbejdsplader rundt på de gamle spær placerer du de tilskårne batts nemt og præcist, og når du flytter arbejdspladerne op på de nye lægter, lægger du de næste lag isolering godt og uden at træde på dem en eneste gang. Og til sidst er det helt enkelt at lægge en ny gangbro og brædderne til julepynten.

1

Placer nu de to lag smigskårne batts ved tagfoden. Husk, at der skal være mindst 5 cm’s afstand til undertag, lægter m.m. ude ved taget, så fugt kan ventileres væk fra området.

2

De to næste lag isoleringsbatts lægges forskudt for hinanden. Da vi fik kanterne i hvert lag til at følges, kan vi nu vende battsene på den anden led, hvor de lukker tæt ud til spær og lægter. Fyld også sprækken mellem lægterne ud.

3

På gangbroen må vi improvisere lidt. Her er der kun plads til 150 mm isolering, så vi flækker forsigtigt nogle af vores måtter igennem til halv tykkelse, så vi kan lægge 50 plus 95 mm på gangbroen.

4

Den nye gangbro skruer vi fast oven på lægterne, når vi er færdige med isoleringen. Gulvbrædderne med fer og not skrues på lægterne med 5 x 60 mm skruer. Du kan fortsætte ud til taget eller gå over til løse brædder til at stille ting på.

5

Du kan lægge et fint gulv eller bare spredte brædder på lægterne efter temperament. Begge dele giver dig mulighed for komme helt ud og tjekke dit loft og for at stille ting på loftet uden at ødelægge isoleringen.

Materialer

• 2 lag 95 mm tyk mineraluld
• 38 x 73 mm lægter
• Brædder med fer og not
• 5 x 60 mm og 5 x 80 mm skruer
• Pladerester til skabeloner og arbejdsplader

Specialværktøj
• Isoleringskniv
• Smigvinkel (kan undværes)

Tidsforbrug

5-7 dage for et parcelhus

Pris

Cirka 100 kroner pr. kvadratmeter - plus brædder til gangbro og evt. et gulv

Sværhedsgrad

De vandrette lægter på spærene gør arbejdet nemt og hurtigere - og hjælper til et meget bedre resultat.

Tegning

Lægterne rettes på plads med to skabeloner

Når du skal skrue de vandrette lægter fast på spærene, letter du arbejdet ved at skære to skabeloner til formålet. De skal nå fra spær til spær og være så høje, at de bringer lægternes overside op over den planlagte isolering. Du stiller skabelonerne oven på spærfoden i hver sin ende, stiller lægterne på dem - og skruer lægterne fast.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage