Byggevejledning
Let
Svær

Det ældre hus har fuld kælder, som heldigvis er dejlig tør. Men væggene er ikke isolerede, og det skal der gøres noget ved, så kælderen kan bruges som legerum til børnene.

Familien vælger at lave en træskeletkonstruktion af lægter, som fyldes med isoleringsmateriale og beklædes med gipsplader. Denne metode er billig og har den fordel, at de enkelte elementer kan fremstilles i samme størrelse. Når produktionen af elementer kan sættes i system, går arbejdet betydeligt hurtigere. Metoden er også velegnet her, fordi familien gerne vil beklæde det nederste stykke af væggen med lodrette profilbrædder, som afsluttes foroven med en smal hylde hele vejen rundt. Med en trækonstruktion er det let at gøre profilbrædderne fast.

Kældervæggene kunne også isoleres med fx såkaldte varmvægselementer, der sættes direkte op på væggen, eller et skelet af stålreglar med mineraluld og gipsplader. Men begge disse løsninger er dyrere og ikke nær så velegnede her, hvor der skal gøres profilbrædder fast. Og det gøres nemmest i en trækonstruktion. En forudsætning for at benytte træelementer er selvfølgelig, at kælderen er helt tør. Det kan du tjekke ved at se på væggene. Er der skjolder, salpeterudslæt eller afskallet maling, er der for meget fugt, og du skal først have lavet et omfangsdræn.