Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få mere ud af din kælder

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Er kælderen grim og kold, kan du forvandle den til et attraktivt opholdsrum, hvis du bygger nye vægge med isolering, gipsplader og træpaneler. Se her, hvordan du isolerer effektivt og får et flot resultat med elementer, du selv bygger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 dage
Pris
500 kr/m

Intro

Det ældre hus har fuld kælder, som heldigvis er dejlig tør. Men væggene er ikke isolerede, og det skal der gøres noget ved, så kælderen kan bruges som legerum til børnene.

Familien vælger at lave en træskeletkonstruktion af lægter, som fyldes med isoleringsmateriale og beklædes med gipsplader. Denne metode er billig og har den fordel, at de enkelte elementer kan fremstilles i samme størrelse. Når produktionen af elementer kan sættes i system, går arbejdet betydeligt hurtigere. Metoden er også velegnet her, fordi familien gerne vil beklæde det nederste stykke af væggen med lodrette profilbrædder, som afsluttes foroven med en smal hylde hele vejen rundt. Med en trækonstruktion er det let at gøre profilbrædderne fast.

Kældervæggene kunne også isoleres med fx såkaldte varmvægselementer, der sættes direkte op på væggen, eller et skelet af stålreglar med mineraluld og gipsplader. Men begge disse løsninger er dyrere og ikke nær så velegnede her, hvor der skal gøres profilbrædder fast. Og det gøres nemmest i en trækonstruktion. En forudsætning for at benytte træelementer er selvfølgelig, at kælderen er helt tør. Det kan du tjekke ved at se på væggene. Er der skjolder, salpeterudslæt eller afskallet maling, er der for meget fugt, og du skal først have lavet et omfangsdræn.

Vejledning

Saml elementerne

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Fordelen ved at bygge en ny væg op af elementer i samme størrelse er, at fremstillingen kan sættes i system. Du kan skære mange lægter op på en gang i “standardlægter” og samle dem på rekordtid, hvis du lejer en sømpistol. Konstruktionen med træelementer gør det også lettere at trække jerntrådene, der holder isoleringsmaterialet på plads, bag på hvert element.

Bredden af træelementerne er her fastsat til 135 cm, hvilket svarer til halvanden gipspladebredde. Det er nemlig mest praktisk at bruge gipsplader med en bredde på 90 cm, da de er nemmest at bakse ned i kælderen.

1

Mål og tegn op på top- og bundlægte (A), hvor stolperne (B) skal placeres. Hvis du laver en målelægte på 135 cm, kan du hurtigt overføre målene med en vinkel til top- og bundlægte.

2

Monter de fire stolper (B) til top- og bundlægte (A). Det går lynhurtigt, hvis du har en sømpistol. Og arbejdsstillingen bliver bedst, hvis du har fire bukke, du kan lægge dem op på.

3

Søm de tværgående løsholter (C) fast. Mærk op på stolperne (B), hvor de skal sidde - ca. 1/3 op ad stolperne fra topog bundlægte (A). Placer nu løsholterne forskudt - skiftevis over og under mærkerne - så du kan komme til at skyde sømmene i.

4

Sæt ekstra forstærkninger (D) fast på løsholterne (C), hvis du som her skal sætte profilbrædder op. Placer dem der, hvor gipsplader og profilbrædder skal mødes, så du har et bredere underlag der, hvor du skal fastgøre flere dele.

5

Træk jerntråd bag på elementet, så isoleringsmaterialet kan holdes på plads. Stram den ud, og sæt den med en afstand på ca. 20 cm. Gør den fast med kramper til samtlige stolper.

Sæt elementerne op

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Træelementerne bygges med en bredde på 135 cm, men det kommer ikke til at gå op med disse standardelementer i hjørnet og ved vinduet, så her er det nødvendigt at skræddersy dem, så det passer.

Når du sætter elementerne op, skal de placeres med en afstand på mindst 3 cm - og gerne 5 cm - til kældervæggen. Det sikrer, at der er en ventileret luftspalte, hvis der skulle trænge en anelse fugt ind fra ydervæggen.

Isoleringsmaterialet skal sidde lidt i spænd mellem lægterne, så skær gerne stykkerne et par cm større end de huller, de skal sidde i.

1

Stil elementerne på en strimmel af asfaltpap, så eventuel fugt fra gulvet ikke kan trænge op i trækonstruktionen. Fikser elementet med skruetvinger i siden og kilesæt mod loftet.

2

Saml elementerne med skruer, 5 x 80 mm. Fastgør også elementerne med skruer til loftet - som her er bjælker.

Bor 8 mm huller gennem bundlægten og ned i betongulvet. Monter 8 x 80 mm karmdyvler i hullerne.

3

Monter U-formede kantprof ler ved vinduet langs yderkanten af karmen - både foroven og i siderne - så du kan sætte gipspladerne fast i lysningen. Sæt dem fast med 45 mm gipsskruer.

De U-formede kantprofiler stødes sammen i hjørnet.

4

Skræddersy et specialelement fra hjørnet til vindueshullet, da et standardelement er for stort. Under vinduet sættes endnu et specialelement, og der monteres en lægte over hullet. På den måde kommer du lettest “forbi” et vindue.

5

Skær mineraluld til, og fyld træskelettet ud. Mineralulden skal slutte til i siderne. VIGTIGT! Pas på ikke at skubbe mineralulden for langt ind. Den skal lige netop hvile op ad jerntrådene.

Sådan laver du hjørnet

Når du skal samle to elementer i et hjørne, sker det med en lægte (F). Placer det ene element 3 cm fra det andet, så der er et ordentligt underlag at gøre gipspladerne fast i fra begge sider. Hullet mellem de to elementer lukkes med den ekstra lægte, som fastgøres til det ene element, inden det sættes op.

Tegningen er gennemskåret og set fra oven.

Monter gipsplader

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den indvendige vægbeklædning skal være så lufttæt som muligt, så fugt ikke trænger fra kælderen og ud i trækonstruktionen. Væggene bliver først beklædt med et lag gipsplader. Udenpå monteres endnu et lag, men kun foroven, da der skal være profilbrædder forneden. Når gipspladerne er sat op, fuges der rundt i alle kanter med akrylfugemasse. Det forhindrer fugt i at vandre om bag den nye væg.

Det er et bevidst valg ikke at montere dampspærre i væggen her, da risikoen for fugt fra ydervæggen er større end fra kælderen. Der kunne i givet fald opstå fugt på den forkerte side af dampspærren med risiko for råd i konstruktionen.

1

Sæt først en hel gipsplade op i hjørnet. Hold 5-10 mm’s afstand til loft, gulv og vægge. Fastgør pladen med ganske få 45 mm gipsskruer.

2

Ved vinduet saves gipspladen til langs lægten foroven og forneden. Skær også pladen til i siden langs stolpen på bagsiden. Bræk herefter pladen udad, skær kartonen igennem udefra, og fjern pladen foran vinduet.

3

Fyld akrylfugemasse i sprækken langs loft, gulv og vægge, når alle gipspladerne er sat op. Støvsug sprækken, inden du går i gang med akrylfugemassen, så du sikrer en god vedhæftning.

4

Fastgør en midlertidig lægte på væggen der, hvor profilbrædderne skal slutte. Så har du den at rette dig efter, når du skal sætte andet lag gips op, der kun skal være foroven. Start med en halv gipsplade fra hjørnet, så samlingerne overlapper.

5

Skær pladerne til, så de passer i lysningen. Stik dem ind i det U-formede profil, som vi tidligere har monteret på vinduet, og skru dem fast til lægterne.

Skru hjørnebeskyttere fast på pladerne ved vinduet. De har en “spartelkant”, så du senere kan lave nogle pæne kanter.
U-formet profil

6

Tryk selvklæbende armering fast over gipspladernes samlinger. Alle lodrette samlinger har forsænkede kanter, så du med spartelmasse kan skjule overgangen mellem pladerne.

7

Start med en gang grov spartel, der trykkes godt ind i samlingen. Fortsæt derefter med to til tre gange finspartel. Spartelmassen er tør, når den skifter farve til hvid.

Paneler og hylde

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Monter profilbrædderne med dykkere. Hvis du markerer på gipspladerne, hvor de vandrette løsholter er placeret, ved du præcis, hvor du skal sætte profilbrædderne fast.

2

Vinduespladen og hylden samles med et skråt snit og en fladdyvel, en såkaldt fisk. Med en lamelfræser er der lavet noter til fisken, der limes fast i den ene not. Put lidt snedkerlim på den del af fisken, der stikker ud, og sæt hylden på plads.

3

Sæt hylden fast med kraftige karmskruer, der er skruet gennem profilbrædderne og ind i lægterne. I bagkanten af hylden er boret huller, der passer til karmskruerne.

Kælderen er forvandlet til et lyst og venligt legerum

De nye isolerede vægge har givet familien et ekstra opholdsrum i kælderen. Profilbrædderne, der afsluttes med en hylde hele vejen rundt, tilfører rummet hygge.

Materialer

• 38 x 56 mm lægter til: top- og bundlægte (A), stolper (B), løsholter (C), forstærkninger (D), støttelægte (E)
• 13 mm gipskartonplader, 90 cm brede
• 50 mm mineraluld
• 18 mm limtræ til vinduesplader og hylder
• Profilliste under hylde
• 15 mm profilbrædder, perlestaf

Desuden:
• 90 mm søm til sømpistol
• 5 x 80 mm skruer
• 8 x 80 mm karmdyvler
• 2 mm galvaniseret jerntråd
• Kramper
• 45 mm gipsskruer
• Grovspartel
• Finspartel
• Armeringstape
• 2,5 x 55 mm dykkere
• 7,5 x 132 mm karmskruer
• Snedkerlim
• Pu-lim
• Fisk eller dyvler
• Maling
• Plastkiler
• Akrylfugemasse
• Kantskinne
• Hjørnebeskytter

Specialværktøj
• Sømpistol
• Evt. lamelfræser

Tidsforbrug

4-6 dage til et kælderrum på 20 m2 (hvis du bruger effektivt værktøj)

Pris

Cirka 500 kroner pr. meter væg

Sværhedsgrad

Er du omhyggelig med målene på træelementerne, burde der ikke opstå problemer under arbejdet.

Tegning

Sådan bygger du træelementerne

Du sparer både tid og penge ved at isolere med træelementer, du selv bygger, fordi du kan sætte produktionen af de lige store elementer i system.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

TIPS: Løft gipspladen helt tæt op mod loftet

TIPS: Gipsbit sikrer korrekt skruedybde

TEKNIK: Gipsplade-samlinger

Selvklæbende glasfibernet gør samlingen stærk

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage