Tørt brænde brænder med lysgule og hvide flammer og efterlader ingen sod og næsten ingen aske, når du fyrer rigtigt i ovnen.

Der er alle grunde til kun at lægge tørt brænde i ovnen:

  • Du får mere varme ud af det.
  • Du har nemt ved at tænde op.
  • Du slipper for sod i skorstenen og risikoen for løbesod og skorstensbrand.
  • Du skal stort set aldrig bære aske ud.
  • Og du undgår at svine atmosfæren til med ubrændte partikler.

Det hele skyldes, at de brandbare gasser, der frigøres fra træet i ovnen, først brænder rent og effektivt, når temperaturen i ovnen er oppe ved 1000 grader. Lægger du fugtigt brænde ind i ovnen, koster det så meget energi at få vandet ud, at temperaturen falder ned under de 1000 grader. Derfor vil mange af de brandbare gasser fortsætte op i skorstenen uden at blive antændt.

Hvis brændet har haft mindst et år i ly for regn og sne og har været inde i huset et døgns tid, er indholdet af vand så lavt, at ovnkammeret hurtigt kommer op på den ideelle temperatur, når du tænder op med småbrænde. Og ved hver ny fyringsrunde bevarer du temperaturen så høj, at stort set alt træet brænder godt og rent med fuldt udbytte af den oplagrede energi.