Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 grunde: Derfor skal dit brænde være tørt

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

De moderne brændeovne hjælper dig til at fyre rent og med stort udbytte af træet – men kun hvis dit brænde er tørt.

Tørt brænde brænder med lysgule og hvide flammer og efterlader ingen sod og næsten ingen aske, når du fyrer rigtigt i ovnen.

Der er alle grunde til kun at lægge tørt brænde i ovnen:

  • Du får mere varme ud af det.
  • Du har nemt ved at tænde op.
  • Du slipper for sod i skorstenen og risikoen for løbesod og skorstensbrand.
  • Du skal stort set aldrig bære aske ud.
  • Og du undgår at svine atmosfæren til med ubrændte partikler.

Det hele skyldes, at de brandbare gasser, der frigøres fra træet i ovnen, først brænder rent og effektivt, når temperaturen i ovnen er oppe ved 1000 grader. Lægger du fugtigt brænde ind i ovnen, koster det så meget energi at få vandet ud, at temperaturen falder ned under de 1000 grader. Derfor vil mange af de brandbare gasser fortsætte op i skorstenen uden at blive antændt.

LÆS OGSÅ: Byg selv lækkert halvtag over brændestakken

Hvis brændet har haft mindst et år i ly for regn og sne og har været inde i huset et døgns tid, er indholdet af vand så lavt, at ovnkammeret hurtigt kommer op på den ideelle temperatur, når du tænder op med småbrænde. Og ved hver ny fyringsrunde bevarer du temperaturen så høj, at stort set alt træet brænder godt og rent med fuldt udbytte af den oplagrede energi.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage