Tørt brænde brænder med lysgule og hvide flammer og efterlader ingen sod og næsten ingen aske, når du fyrer rigtigt i ovnen.

Tørt brænde brænder med lysgule og hvide flammer og efterlader ingen sod og næsten ingen aske, når du fyrer rigtigt i ovnen.

Der er alle grunde til kun at lægge tørt brænde i ovnen:

  • Du får mere varme ud af det.
  • Du har nemt ved at tænde op.
  • Du slipper for sod i skorstenen og risikoen for løbesod og skorstensbrand.
  • Du skal stort set aldrig bære aske ud.
  • Og du undgår at svine atmosfæren til med ubrændte partikler.

Det hele skyldes, at de brandbare gasser, der frigøres fra træet i ovnen, først brænder rent og effektivt, når temperaturen i ovnen er oppe ved 1000 grader. Lægger du fugtigt brænde ind i ovnen, koster det så meget energi at få vandet ud, at temperaturen falder ned under de 1000 grader. Derfor vil mange af de brandbare gasser fortsætte op i skorstenen uden at blive antændt.

LÆS OGSÅ: Byg selv lækkert halvtag over brændestakken

Hvis brændet har haft mindst et år i ly for regn og sne og har været inde i huset et døgns tid, er indholdet af vand så lavt, at ovnkammeret hurtigt kommer op på den ideelle temperatur, når du tænder op med småbrænde. Og ved hver ny fyringsrunde bevarer du temperaturen så høj, at stort set alt træet brænder godt og rent med fuldt udbytte af den oplagrede energi.

Redaktionen anbefaler: Er dit brænde tørt nok?

Brænde bør have en fugtighed på under 18 %, inden du fyrer med det. Ellers opnår du ikke den optimale høje forbrændingstemperatur. Vådt træ i brændeovnen vil desuden udvikle mere røg, der kan sætte sig i skorstenen som løbesod, der i yderste konsekvens forårsage en skorstensbrand.

Derfor anbefaler vi, at du altid tjekker om dit brænde er tørt nok, inden du fyrer med det. Den mest sikre metode er at bruge en fugtmåler.

LIGE NU: Du får 2 nr af Gør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fugtmåler for kun 89 kroner. Du sparer 459 kroner!

Ja, tak: Vis mig det gode tilbud NU!

Her kan du også se en video af 6i1 multidetektorens seks forskellige funktioner.