Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opsætning af brændeovn

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

I et gammelt hus kan der være rigtig mange penge at spare på varmeregningen ved at montere en brændeovn. Kig med, når skorstens-fejeren borer hul, og Lasse monterer sin nye ovn.

Intro

Skorstensfejeren skal med på råd, før du sætter brændeovn op. Dels skal han alligevel godkende din installation, før du tænder op i ovnen første gang, dels kan han komme med råd til placering, kapacitet og meget mere, som sikrer, at du får den bedste løsning.

Så længe din ovn skal stå op ad ikkebrændbart materiale som fx en murstensvæg, kan du roligt stille ovnen helt op til væggen. Det er dog en god idé at holde 5-10 cm’s afstand, så er det lettere at gøre rent bag ovnen. Afstanden til brændbart materiale som dørindfatninger, elkontakter eller trævægge er mindst 50 cm, medmindre andet er angivet på ovnens DS-mærke.

Pladen under ovnen skal være af ikkebrændbart materiale, det kan være stål, glas eller klinker, men fælles for dem alle er, at de skal gå mindst 30 cm ud foran og mindst 15 cm ud til siden for brændeovnens åbning.

Gode råd er gratis

Installationen af en brændeovn skal altid godkendes af skorstensfejeren, så vi valgte at få ham ud og rådgive os om placering og valg af ovn, inden vi foretog os noget. Vi vidste, at den tidligere ejer havde brugt 28.000 kr. årligt på opvarmning, og vi ville gerne kunne spare en del ved at supplere med brænde.

Placering

Vi havde to mulige placeringer: Enten A i den lille stue, hvor vi på et tidspunkt vil rive væggen ned ud til køkkenet, eller B i den store stue.

Placeringen i den lille stue ville give en uhensigtsmæssig varmefordeling, så vi endte med at vælge den store stue, og skorstensfejeren tilbød at lave hullet, i forbindelse med at han skulle fore skorstenen. Vi var ikke de første, der havde valgt at stille en ovn i netop det hjørne. Inde under pudsen gemte sig nemlig ar efter tre gamle kakkelovnsrør.

Varmeeffekt

Vi valgte en ovn, som var ret kompakt, da rummet ikke er så stort, og der ikke er så stor afstand til dørene ved siden af ovnen. Af pladshensyn måtte det blive en ovn med sten udelukkende på toppen, selv om sten på siderne ville have medført en bedre varmeafgivelse.

Den totale varmemængde, man får ud af brændet, er den samme, men stenene holder længere på varmen end stål og afgiver derfor varme over længere tid.

Miljøkrav

De fl este moderne konvektionsovne yder høj kapacitet og ren forbrænding. Vi valgte en svanemærket ovn, som giver garanti for at være produceret under stramme miljøkrav og lover, at udledningen af gas fra forbrændingen er minimal.

Det sidste sikres ved, at forbrændingen foregår ved den højest opnåelige temperatur

FØR

EFTEROvnen tændes for første gang. Det ryger og oser de første timer, mens malingen hærder. Luk dørene, og åbn vinduerne imens.

Vejledning

Klargøring

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det første, vi gjorde, var at fjerne tapet og puds fra hjørnet, hvor ovnen skulle stå. Tapet regnes ikke som brændbart materiale, så det var udelukkende, fordi vi ønskede, at ovnen skulle have en ru-stik baggrund. Vi havde håbet at finde en smuk rødstensmur, men de indvendige vægge viste sig at være bygget i grå sten og skorstenen i gule sten, så vi endte med at give væggene et tyndt pudslag, som vi filtsede næsten ned til stenene.

1

Bank og hak al den gamle puds af helt ind til stenene. Støvsug væggen til sidst.

TIPS: Skær tapetet for med en hobbykniv, så du ikke fjerner for meget.

2

Vand væggen 3-4 gange i løbet af et døgn før pudsning. Brug en kalkkost, og dæk gulvet godt af.

3

Træk puds på i et tyndt lag med et pudsebræt, der bevæges fra side til side.

4

Når pudsen har “sat sig”, filtser du med et filtsebræt, der dyppes jævnligt i vand. Bliv ved, til du kan ane murstenene gennem pudslaget.

Aftræk til skorstenen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Tommy (skorstensfejer) og Karsten (lær-ling) måler op til placering af røgrøret. Det gøres ved at prøvesamle ovnen og placere den oven på et stykke 3 mm tyk karton, så de kan kure den rundt uden at ridse gulvet. Derefter borer Tommy et 10 mm hul og går ned i kælderen og tjekker via et spejl gennem inspektionslugen, om boret er centreret i skorstenen. Hul-let streges op og bankes ud med en mejsel. Han banker hullet ud et par millimeter for lavt, da afgangsrøret godt kan af-kortes under ovnens topsten, men ikke forlænges! Hellere for lavt end for højt.

Langs bagsiden af murbøsningen mu-res op, ved at man stikker hånden ind gennem bøsningen og propper mørtel ind hele vejen rundt. Til slut får mørtlen lov at tørre et par dage.

1

Tegn omridset af murbøsningen op på væggen, når du kender placeringen.

2

Bank puds og mursten ud langs afmærkningen med en mejsel.

TIPS: Bor evt. med 10 mm bor hele vejen rundt langs stregen, før du bruger mejslen.

3

Hullet rettes af indvendigt med mørtel. Læg mørtel på toppen af murbøsningen, før den skubbes helt ind, og kanten glattes med en finger.

Opstilling

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Ovnen med tilbehør kom med en fragt-mand på en palle, og den skal lirkes forsigtigt rundt for ikke at ridse.

Først placeres den stålplade, som ovnen skal stå på, og derefter lirkes ovnen op på et stykke karton, som kan glide hen over stålpladen uden at ridse.

Nu skal det hele skubbes på plads, og det skal gøres med forsigtighed - ovnen vejer 127 kg, og det er endda godt 100 kg mindre end de tungeste ovne.

Alle rørdele er forsynet med huller, så man kan skrue dem sammen, men delene sidder temmelig fast i hinanden, og samtidig sidder det hele ganske let i spænd op mod skorstenen, så det er ikke nødvendigt med skruer.

1

Fedtstenspladen lægges på ovnens top, og afgangsrøret monteres endeligt, når aftræksstudsen er blevet forsynet med et isoleringsbånd.

2

Monter krave og pakning på røret, som skal ind i murbøsningen. Røgrøret sættes på plads i bøsningen, og kraven skubbes ind til væggen.

TIPS: Det er nu, du skal lægge ovnens underlag på plads.

3

Ovnen kantes på plads på 3 mm karton, så du ikke ridser gulvpladen. Pas på tæerne, ovnen her vejer 127 kg og er endda ikke blandt de tungeste.

Materialer

  • Brændeovn
  • Færdigblandet cement
  • Murbøsning, krave, aftræksrør
  • Pakningssæt

Værktøj:

  • Brækjern, mejsel, hobbykniv
  • 10 mm murbor og boremaskine
  • Spand, spandeske
  • Pudsebræt, filtsebræt, murske

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage