Løbesod er en tyk, klæbrig masse, der består af tjærestoffer. Når denne klæbrige masse sætter sig på indersiden af din skorsten bliver det hurtigt opskriften på en skorstensbrand.

Løbesod er en tyk, klæbrig masse, der består af tjærestoffer. Når denne klæbrige masse sætter sig på indersiden af din skorsten bliver det hurtigt opskriften på en skorstensbrand.

Tjek dit brænde med en fugtmåler

Med en fugtmåler kan du hurtigt og enkelt tjekke, om dit brænde er tørt nok til at ryge i brændeovnen. Fugtigheden i brændet skal nemlig være under 18 % før det er klar til at blive brugt. Hvis du bruger fugtigt brænde til at fyre med, får du ikke bare en dårligere opvarmning, du risikerer også at ende med løbesod i din skorsten.

Lige nu får du en multidetektor med indbygget fugtmåler, når du køber 2 numre af Gør Det Selv for bare 89 kroner. Med fugtmåleren kan du sikre dig mod løbesod.

””

Hvad er løbesod?

Løbesod er enhver brændeovnsejers værste fjende. Løbesod ses oftest som misfarvninger og mørke plamager på ydersiden af skorstenen, hvor løbesoden er trængt igennem, og det er møgbesværligt at komme af med igen. Det er dog langt fra det værste. Løbesod er nemlig i høj grad årsagen til, at du kan risikere en skorstensbrand.

Fugtigt brænde kan forårsage brand

Hvis du fyrer med brænde, der ikke er tilstrækkeligt tørt, udvikler det fugtige brænde kraftig røg og løbesod. Blandt andet fordi forbrændingen ikke er varm nok til, at træets tjæregasser bliver brændt ordentligt af. Og det er netop tjæregasserne i røgen som i høj grad er med til at danne den kedelige løbesod. Løbesod er en tyk, klæbrig masse, der består af tjærestoffer. Når denne klæbrige masse sætter sig på indersiden af din skorsten bliver det hurtigt opskriften på en skorstensbrand, der meget nemt kan udvikle sig.

Undgå fugtigt brænde med en fugtmåler

Men ved at fyre med brænde, der er tilstrækkeligt tørt nedsætter du risikoen for at få løbesod og i værste fald skorstensbrand. Og med en fugtmåler er det let at se, om brændet har en fugtighed på mindre end 18 procent, og dermed er klar til at ryge i brændeovnen.

Lige nu får du en 6i1 multidetektor med indbygget fugtmåler sammen med 2 blade af Gør Det Selv for 89 kroner.

””

Du får mere ud af tørt brænde

Udover at undgå en potentiel livsfarlig skorstensbrand, så får du også mere ud af dit brænde, hvis det er ordentligt tørt. Virkningsgraden af tørt brænde er simpelthen langt højere i forhold til fugtigt brænde, og det betyder, at du får mere varme ud af dit brænde.

Derudover undgår du at genere dine naboer med røgen fra fugtigt brænde, og når du fyrer med tørt brænde, belaster du heller miljøet i samme grad, som hvis du fyrer med fugtigt brænde.

Få fugtmåleren sammen med 2 numre af Gør Det Selv for bare 89 kroner.

6 værktøjer i et

Udover fugtmåler indeholder 6i1 multidetektoren også afstandsmåler, voltmeter, strømdetektor, metaldetektor og et termometer.

  • Lokaliser strøm i væggen
  • Se vandrør bag fliserne
  • Mål fugt i træværk
  • Find den rigtige afstand op til 13 meter
  • Mål spændingen på batterier
  • Check temperatur både inde og ude


””

Se videoen med multidetektorens funktioner


Mere om løbesod

Ældre huse med charmerende skorstene kan føre grimme, ildelugtende og brandfarlige problemer med sig.

Hvis en skorsten er angrebet af løbesod, skal der drastiske metoder i brug. Et dækkende lag maling er ikke nok, da løbesoden er trængt fra skorstenens inderside gennem mursten, puds og diverse lag af maling og tapet! Nogle håndværkere har sågar oplevet, at løbesoden er trængt gennem et lag af sølvpapir, sat op på skorstenen i et forsøg på at lukke løbesoden inde.

Løbesod dannes, når forbrændingen i stuens brændeovn ikke er varm nok til at brænde træets tjæregasser ordentligt af. I stedet sætter tjærepartiklerne sig på skorstenens inderside og danner det karakteristiske lag af løbesod.

Er du i tvivl om, hvorvidt løbesoden i din skorsten er gammelt eller nyt? Så brug en finger og mærk efter inden for skorstenslemmen. Er løbesodden fedtet og våd, så er der tale om frisk løbesod, og der er altså tale om, at dit brænde og din afbrænding stadig producerer løbesod.

Udbedring af løbesod

Du skal sikre dig, at dit brænde og din afbrænding ikke længere producerer løbesod, før du begynder at udbedre de kosmetiske skader, løbesoden forårsager. Her kan det være en god idé at forhøre sig hos en skorstensfejer, og få hans mening om, hvad du kan gøre anderledes for at undgå løbesod.

Når du har sikret dig mod nydannelse af løbesod i skorstenen, kan du indkapsle løbesoden. Gå skorstenen efter og rens for eventuelt løst papir, puds osv. Overfladen skal være tør, ren og fri for fedtstoffer.

Smør nu en isolerende lak på, der efterlader en smudsafvisende dampgennemtrængelig film. Isolerlakken er spritbaseret og isolerer mod gennemslag af tjære. Forhør dig i din lokale farvehandel, hvad de anbefaler mod løbesod.