Svaret kan findes ved at lade huset termofotografere med et infrarødt kamera. Teknologien viser, hvor temperatur-forskellene er størst, så du kan sætte ind de rigtige steder.

Det ville utvivlsomt være væsentligt mere effektivt at isolere sit hus, hvis man kunne se varme med det blotte øje. Men det kan vi desværre ikke, og derfor må vi i stedet tage den nyeste teknologi til hjælp. Teknologien hedder termofotografi og kan ved at vise fx en ydermurs infrarøde stråling fortælle dig, hvor varmen slipper igennem muren.

Hvad er en termoundersøgelse?

Varme er en elektromagnetisk stråling ligesom fx røntgenstråler, mikrobølger og ultraviolet lys. Midt i spektret for stråling findes også infrarød stråling, der er varmens signatur. Og den gode nyhed er, at al slags stråling kan måles og ses med det rette udstyr.

For at se varmestrålingen bruger man et såkaldt termokamera, der kan vise de infrarøde stråler. Teknikken har du sikkert set anvendt i krigsfilm, for det var militæret, der opfandt systemet til bl.a. varmesøgende missiler og infrarøde kikkerter.

Det er til din fordel, at teknologien nu har bredt sig fra militæret til almindeligt civilt brug, for det betyder, at man nu kan se den ellers usynlige varme.

Hvordan får jeg tjekket mit hus?

Termokameraerne er stadig for dyre og avancerede til, at almindelige mennesker selv kan købe dem, men der findes til gengæld flere firmaer, der har specialiseret sig i at tilbyde termofotografering af dit hjem.

For en pris på ca. 3500- 6000 kroner får du et grundigt tjek af huset og får opklaret, hvorfor varmeregningen er uforholdsmæssigt høj, eller du får svar på, hvor det vil være bedst at efter-isolere huset.

Termofotografierne giver først mening, når der er køligere udenfor end indenfor. Det betyder i praksis, at sæsonen går fra omkring oktober til marts/april.

Se et tjek som en investering

Da teknologien er frigivet på licens af det amerikanske militær, har producenterne indtil for ganske nylig skullet aflevere detaljerede informationer om køberne til den amerikanske stat.

Selv om det ikke længere er et krav, er det nok de færreste, som vil betale 120.000 kroner for et kamera til privat brug. Den høje indkøbspris for udstyret betyder også, at det ikke ligefrem er billigt at få foretaget tjekket. Men hvis du vælger at se tjekket som en investering, så kan udgifterne hurtigt tjene sig ind i form af besparelser på varmeregningen.

De fleste firmaer, som laver termoundersøgelser, arbejder ikke med faste priser, men besøger dig i dit hjem og laver et tilbud. Med kontrollen får du undersøgt huset for kuldebroer og utætheder i klimaskjoldet – dvs. ydermure og tag. Termofotografen gennemgår huset både udvendigt og indvendigt.