Ly, læ og lys på terrassen

Der er mange måder at skaffe flere gode timer på terrassen på her i det kølige Nord. Her er de bedste projekter, der sikrer dig flere lune sommeraftener på terrassen.

Huset og hegnet tager vinden, halvtaget holder duggen væk og holder på varmen fra bålet – og så holder de små LED-pærer mørket ude og spreder hygge og stemning.

Den danske sommer har brug for en hjælpende hånd, når det gælder livet på terrassen. Vi drømmer alle om de lune, lange sommeraftener, hvor vi bliver siddende i timevis, mens fuglesangen stilner af, og den lyse himmel trækker et blidt tæppe over os. De aftener findes, og de kommer hvert år. Men der kan være langt mellem dem.

Heldigvis skal der ikke så meget til, for at vi kan blive hængende på terrassen langt ud på aftenen i den varmeste tid, og gør du lidt ekstra ud af det, kan du strække sommeren langt ind i efteråret. Læ for vinden og ly for duggen, lys i mørket og hjælp til at holde varmen, det er nok til at forlænge vores drømmetid.

1. Ly

Selv en ganske smal baldakin kan give skygge for den skarpe sol og ly for lette byger og aftenens dug.

2. Læ

Klatreplanter bryder blæsten effektivt, og så snart luften står stille, kan du nyde din terrasse langt flere timer.

3. Varme

Hæver du luftens temperatur nogle få grader, bliver den samtidig tør og føles varmere.

4. Lys

Olielamper og fyrfadslys, kulørte lamper og LED-kæder. Lyset spreder hygge og gør det muligt at blive endnu længere på terrassen.

1. Skab ly for dug og regn

Et rigtigt regnvejr skal der et tæt tag til for at holde borte, men den lette sommerbyge og den kølige aftendug kan pergolaens levende tag eller træets spredte grene sagtens beskytte dig mod. Og bare det at slippe for den værste fugt kan nemt give dig et par gode timer mere på din terrasse.

PERGOLA

Klatreplanter breder sig hurtigt over fletværk af sortmalede lægter, der er lagt på spær med en afstand på 30 cm. Planterne tager den hårde middagssol, de tager spidsen af en lille byge - og så holder de aftenduggen væk. De er også med til at dæmpe vinden og holde den lune luft tilbage om aftenen ved at bremse udstrålingen.

Pergolaen er uhyre enkel at bygge med to solide remme, en række spær og lægter for hver 30 cm.

BYGGEVEJLEDNING: Byg en pergola på en weekend

KLARE TAGPLADER TAGER VANDET UDEN AT STÆLE LYSET

Skruer du trapezplader i glasklar pvc på en spærkonstruktion over terrassen, sikrer du, at regnen ikke trænger ned på terrassen, men lader samtidig lyset passere frit igennem. Det er især en stor fordel, hvor et mørkere tag vil stjæle dagslyset fra husets stuer.

BYGGEVEJLEDNING: Forlæng de lune sommeraftener

ELEGANT OG ENKEL MARKISE

Den lille markise, der kan slås ud fra væggen, er enkel at bygge og hurtig at slå ud og folde sammen. Og så kan du forsyne den med vaskesnore, så du på skift kan bruge den som tørreplads og terrassely. Og til vinter løftes den let af og ind i ly.

BYGGEVEJLEDNING: Hygge i tørvejr

1. Markisen ligger op ad væggen, når du ikke bruger den, holdt med et par kroge.

2. Markisen vippes ud fra væggen og låses fast med et hurtigt greb til en ramme, der er forsynet med tørresnore.

3. Markisen giver fint ly for en maskinfuld vasketøj - eller et par stole og et cafébord.

2. Med læ for vinden føles luften lunere

Vinden er helt afgørende for, hvor kold eller varm luften føles. Vi misunder gerne sydeuropæerne deres lune aftener ude i gaderne og på fortovscafeerne, og den vigtigste faktor er ofte, at luften står mere stille.

Den utålmodige skandinav kan sætte vægge af glas, træ eller stof op - men vægge af planter er faktisk fremragende til at bryde blæsten, når de først er groet til.

ELEGANT ESPALIER

Plantekasser kombineret med et espalier giver med gode klatreplanter hurtigt et hegn, der fint bremser vinden og gør kølige aftener lune. Her er espalieret bygget elegant med tynde lister spændt op i trærammer, men du kan også klare det pænt og enkelt med rustrøde net til støbeopgaver.

BYGGEVEJLEDNING: Nemt og hurtigt espalier

VÆGGE TIL AT HÆNGE OP

Til den overdækkede terrasse med stolper i siderne er det oplagt at lave en form for løse sider, der kan hægtes op på stolperne efter behov. Her har vi syet teltsider, med felter af klar plast, som spændes op, når vejret er for køligt til at sidde i det fri.

SOLIDT HEGN MED ENKLE MIDLER

Det lave plankeværk her er hurtigt sat op. Teknikken er at rejse stolperne, forbinde dem med håndlisten, og derpå beklæde oppefra og ned. Så passer det altid foroven!

BYGGEVEJLEDNING: Læhegn de luxe

1. Når stolperne er gravet ned i jorden, skruer vi en lægte på hver side af dem.

2. På toppen af stolperne skruer vi håndlisten, som fører regnen væk fra stolper og beklædning.

3. Hegnets sider bygges ovenfra og ned, så vi er sikre på, at de passer præcist under håndlisten.

4. Et sidste lag træbeskyttelse, så er hegnet klar.

3. Hold på varmen med sten og ild

Lidt ud på aftenen er det gerne nok at holde på dagens varme med vægge og overdækninger, men på et tidspunkt får du brug for mere, hvis vi skal blive siddende på terrassen.

Her kan du tilføre varme fra bål, grill, ovn og terrassevarmer - men du kan også udnytte, at tunge sten holder på dagens varme og langsomt giver den tilbage til luften.

TERRASSEVARMER

Terrassevarmere til gas og el kan du købe i mange afskygninger. De behøver ikke varme luften voldsomt op. Strålevarmen er effektiv, og varmes luften bare nogle få grader op, bliver den tør og føles ikke nær så kold.

ENKELT SMEDEARBEJDE GIVER ET GODT BÅLFAD

Et bålfad udstråler både varme og hygge. Udgaven her er helt enkel at skære ud og skrue sammen - særlig nemt bliver det, hvis du får en smed til at skære de tre plader ud og bore for, så du kun skal samle dem.

BYGGEVEJLEDNING: Byg dit eget bålsted

■ Den tunge mur gemmer på solen

Mens solen bager, og luften er varm, suger tunge sten varmen til sig. Det kan du have glæde af til aften, når den opsparede varme langsomt frigives fra stenene.

Ligger terrassen op ad en husmur, eller drejer det sig om en stenterrasse, vil du få mange timer foræret blot ved holde lidt på luften med en form for lette vægge og tag omkring terrassen.

Her går vi to skridt videre og bygger et højbed med vægge af tunge betonblokke i en bue rundt om terrassen. Ikke alene vil bedet og planterne i det give læ for vind, det lagrer også en masse varme.

BYGGEVEJLEDNING: Højbed giver læ på terrassen

1 Højbedets vægge bygges op af tunge betonsten, der stables som Legoklodser. Jorden vil ikke presse voldsomt, så stenene her ligger godt og stabilt, bare lagene lægges forskudt.

2 Baner af fiberdug klemmes fast under den øverste stenrække, før det fyldes op med jord og plantes til. Fiberdugen holder på jorden, så den ikke vaskes ud på terrassebelægningen.

4. Levende lys og miljørigtige lamper

Fyrfadslys og bloklys i glaslamper og haveblus nede på jorden har deres helt særlige charme, men med de moderne LED-lamper på lavvolt kan du nu selv supplere lyset på terrassen med praktiske og meget energirigtige lamper uden at involvere elektrikeren. Det eneste, de færdige lampesæt kræver, er et udendørs stik rimelig tæt på terrassen.

OPLYSNING, AFGRÆNSNING OG DEKORATION

Naturligvis sætter vi lamper op på terrassen for at kunne se vores mad, glas og kopper, men lyset bruges også til at tegne terrassen op i mørket og markere høje kanter, trin og ganglinjer. Også her har LED-teknologien åbnet for mange muligheder med lys i varme farver både i lamper og i kæder af alle slags.

■ VARMELAMPER MED BLØDE FLAMMER

Stearinlys og olielamper er garanti for god stemning, og de giver også lidt reel varme på en kølig terrasse. Løfter de luftens temperatur bare en smule, bliver den mere tør og føles varmere.

LYS FRA SOLEN

En enkel løsning: LED-lamper drevet af solceller med ledning, så solcellen kan placeres frit.

LED er det nye lys

■ Det er blevet meget lettere at sætte lys på terrassen - og meget sjovere, for du kan gøre alt selv og sætte alle de lamper op, du har lyst til, for de koster ingenting at have tændt. Det er LED-teknikken, der har ændret alting, fordi den kan give dig et pænt lys med så lille strømforbrug, at du kan nøjes med 12 volt - og med de færdige sæt kan du selv nemt trække kablerne ud fra stikket og sætte lamperne op,

1 Bor hul i et stødtrin med et kopbor, der svarer til lampen. Hold boret helt vinkelret på brættet, så lampen vil sidde lige.

2 Tryk lampen på plads. Den vil normalt have flanger, så den bider sig fast.

3 Træk elektrikerrør til ledningerne for en sikkerheds skyld. Det er ikke et krav, men beskytter kabler mod musebid og slid.

4 Kablerne forbindes gennem rørene med transformatoren ved 230 voltstikket.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse