Samlingen er ikke bare stærk, den er også ganske nem at lave. Du skal i første omgang ikke bruge en tommestok til at måle op med. Det er meget bedre og lettere at bruge selve bjælkerne til at strege op efter.

På den måde tager du højde for, hvis træet ikke overholder de præcise dimensioner. Streg bredden af den øverste bjælke op på den nederste bjælke.

Streg så bredden af den nederste bjælke op på den øverste bjælke. Da begge bjælker er 10 cm høje, måler håndværkeren halvt ned – altså 5 cm – på den ene bjælke og afsætter dybden af hakket. For at opnå en præcis opstregning bør du benytte en bænkvinkel til at strege markeringerne op med.

Bemærk, at der streges op på begge sider af tømmeret. I bunden benyttes bænkvinklen til at forbinde de to lodrette streger, så du kan se, hvor langt ned der skal saves.

Takket være den grundige opstregning er det ganske nemt at save klodsen ud. Her benytter vi en almindelig fukssvans med en god skarp klinge.

Følg nøje stregerne, og pas på ikke at save for dybt. Bemærk, at håndværkeren holder saven vandret, så han skærer i samme dybde på både for- og bagside. Slut savningen et par millimeter før stregen.

Det sidste stykke skal nemlig stemmes væk, da arbejdet med stemmejernet er mere præcist end med saven. Vend stemmejernet med den skrå flade opad, og marker med et par lette slag på opstregningen i begge sider. Nu kan klodsen med ganske få slag slås ud.

Klodsen er brækket af med træets fibre, så for at få en ren flade skal hakket renses med stemmejernet. Denne gang vendes stemmejernets flade side opad, så der ikke flækker mere af i dybden.

Mål strøen fra udskæringens bund, og afsæt dette mål på den anden bjælke. På den måde er du sikker på, at højden på de to strøer, når de er sat sammen, svarer til højden på en hel strø.

Opstregning foretages i øvrigt lige så grundigt som på den første strø, inden der saves og klodsen stemmes ud.

Når du har savet, stemt og renset det andet hak lige så grundigt som det første, kan de to strøer samles. Og som det ses, passer de perfekt ind i hinanden. Hak i hak-samlingen er færdig, holdbar og flot.