Udnyt pladsen under terrassen

Nu er det meget lettere at undgå dryp fra balkonen eller den høje terrasse. Du skal bare lægge et undertag, før du lægger terrassegulvet, så regnvandet kan blive ledt væk.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
250 kroner

Intro

Ikke som hidtil et skrånende tagpaptag, som giver problemer, hvis gulvet ovenpå skal ligge lige, men derimod et undertag af stålplader med indbygget fald. Så skal du bare bygge din terrasse eller balkon helt normalt, lægge pladerne på og brædder ovenpå.

I denne artikel viser vi dig, hvor let det er at lægge plader og brædder oven på det, der bliver et stort og praktisk opbevaringssted for haveredskaber og -møbler. Hvordan du vælger at bygge din høje terrasse eller balkon, er op til dig selv – det har ingen betydning for det, vi viser her.

Vejledning

01
Første række plader lægges på 5 Trin

Når du monterer tagbjælkerne, skal de ligge med en afstand på 60 cm fra centrum til centrum. Derefter skal du regne med, at tagpladerne skal rage 5 cm ud over bjælkeenderne, for at vandet kan løbe ned i tagrenden.

Start med de dybeste plader og læg de næste plader ovenpå, så du får overlapning i regn vandets faldretning.

1

Gør tagbjælkerne fast. Her bruger vi 45 x 195 mm spærtræ, som gøres fast med vinkelbeslag på begge sider. Centerafstanden skal være 60 cm.

2

Læg en række Til-Tag-plader ud fra den ene ende til den anden, så du kan regne ud, hvor meget overlapning der skal være mellem pladerne (min. 5 cm).

3

Gør den første plade fast med papsøm (købes særskilt) i hjørnerne. Sørg for, at pladen rager 5 cm ud, så vandet kan løbe ned i tagrenden.

4

Læg en tyk stribe Til-Tag-klæber på kanten, som skal dækkes af den næste plade. Limen skal presses ud af næste plade, så den lukker tæt, hvor der er søm og skruer.

5

Læg næste plade på uden at skrabe limen af, og søm den fast med papsøm i alle fire hjørner. Fortsæt med hele rækken, og tegn overlapningen op på pladerne.

02
Plader og terrasse lægges samtidig 11 Trin

Når den første række plader er lagt ud og gjort fast, kan du begynde at montere terrassebrædder. Når de første 80-90 cm brædder ligger der, kan du kravle rundt på dem og slippe for stige eller stillads.

Vores brædder er ikke lange nok, så vi samler dem over en bjælke. Vi vælger at samle alle brædder på den samme bjælke og skære dem rent med en 3 mm afstand - det ser rigtig flot ud.

1

Skru terrassebrædder på med to Til-Tag-skruer i hvert bræt. Kun i den ene ende i første omgang. Skruerne har borespids, der går lige gennem brædder og tagplader, så der skal ikke bores for.

2

Læg en liste under brædderne i den anden ende. Det er her, du skal renskære brædderne over midten af tagbjælken, hvis de ikke er lange nok til at dække hele terrassens bredde.

3

Understøt kanten af de dybeste plader med et bræt, som skrues fast til bjælkerne. Så kommer du ikke til at slå samlingen i stykker nedefra en dag.

4

Læg en tyk stribe lim op ad de skrå sider og på toppen af pladerne dér, hvor næste række plader skal lappe ind over. Bemærk vores streger, der viser, hvor stor overlapningen skal være.

5

Første plade skubbes ud ad bjælkerne uden at røre limen. Læg den ned, så den flugter med overlapnings-mærket, og tryk den fast i limen.

6

Søm pladen fast i hjørnerne med papsøm, efter at du har sikret dig, at den ligger centreret mellem de to tagbjælker.

7

Fortsæt med at lime langsiden som vist tidligere. Læg en ny plade på osv. hele rækken hen.

8

Skru brædderne fast i bjælke nr. 2. Læg afstandsbrikker imellem, så du er sikker på, at brædderne ikke ligger skævt.

9

Sav terrassebrædderne til, når du har lagt brædder helt op til huset. Brug en føringsskinne, og tjek, at afstanden på 3 mm holder. Fjern listen herefter.

10

Skru enden af brædderne fast, og skru dem så fast i de øvrige tagbjælker. To skruer i hvert bræt. Og så er det tid til anden halvdel af terrassen.

11

Terrassebrædderne og tagpladerne lægges samtidig, inden limen når at tørre, så den tætner omkring skruerne.

Materialer

Til 6 x 6 m terrasse

  • 28 x 120 mm terrassebrædder, i alt 36 kvadratmeter
  • 680 x 1250 mm Til-Tag-plader, i alt 60 stk.
  • 18 patroner Til-Tag-klæber
  • 1500 Til-Tag-skruer
  • 240 galvaniserede papsøm, 25 mm

Tidsforbrug

Regn med, at det tager en dag at lægge 10-15 m2 terrassebrædder med Til-Tag under.

Pris

Cirka 250 kroner pr. m2 Til-Tag-plader, skruer og lim. Terrassebrædder er ikke medregnet.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig, når du placerer tagbjælkerne; så er der ingen problemer med at montere tagplader og terrassebrædder.

Tegning

Video

TIPS: Tydelig opmærkning på mørkt træ

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel nu

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse