Det er en fordel med en trekantet lap, da den er lettere at tilpasse. Lappen skæres ud af et stykke gipsplade. Skær med en hobbykniv, og brug en tømmervinkel til at skære efter. Det trekantede stykke bukkes ned, og pappet på bagsiden skæres igennem.

Derefter renses kanterne med en gipsrasp – på alle tre sider. Det trekantede stykke holdes over skaden, og omkredsen tegnes op. Hold godt fast, så opstregningen bliver helt præcis. Med opstregningen kan du sikre dig, at trekanten dækker hele hullet, inden du går videre.

Nu skal gipspladens tykkelse tegnes ind, og det gør du lettest ved at bruge det afskårne stykke. Hold det præcist op til stregen, og marker derefter tykkelsen. Gør det samme på de to andre opstregninger.

Nu skal der saves ud, og det gøres lettest med en såkaldt multicutter. Sav så præcist som muligt langs den inderste streg hele vejen rundt. Pil den afsavede løse gips ud, inden du fortsætter med at skære.

Denne gang skal du skære i den yderste opstregning og i et ca. 45 graders smig. Gipsen krakelerer en smule, men det gør ikke så meget. Brug en hobbykniv til at rense afskæringen for den løse gips, men stadigvæk så du bibeholder det skrå snit. På det trekantede gipsstykke tegner fagmanden nu en streg hele vejen rundt. Stregen har en afstand til kanten, der svarer nogenlunde til gipspladens tykkelse.

Det yderste paplag skæres med hobbykniven i opstregningen. Skær helt ud til kanterne. Nu skal disse kanter også skæres i smig, og det gøres også nemmest med en hobbykniv. Pas på, at hjørnerne ikke bliver ødelagt. Når alle tre sider er skåret til, pudses kanterne med raspen.

Nu har du en trekant, der passer nogenlunde til trekanten i væggen. Kan den ikke komme helt ind og ligge plant med væggen, må du lige skære hullet lidt til. Trekanten skal limes fast i hullet med en gipsbaseret spartelmasse.Hæld en smule spartelmasse i en plastpose og en smule vand i et glas.

Hæld vandet i posen, og ælt til en let flydende masse. Sørg for, at der ikke er tørre gipsklumper i blandingen. Når gipsmassen er klar, skærer du et lille hul i posens ene hjørne, og nu har du en god sprøjte. Fyld godt med gips på trekantens skrå flader – hellere for meget end for lidt.

Giv også hullets kant en omgang af gipsblandingen. Tryk trekanten på plads.Sidder den ikke helt plant med væggen, så brug et stykke plade til at få den helt på plads. Med en god, bred spartel skal hele området nu have et godt lag gipsspartel, som med fordel kan købes færdigt. Spartl grundigt, så der kommer spartelmasse helt ind i revnern, og skrab godt af bagefter, så der ikke sidder for meget spartelmasse og tørrer på væggen. Det giver bare mere slibearbejde bagefter.

Skær nu en tynd skrå stribe af den trekantede lap hele vejen rundt. Det vil gøre overgangen fra lappen mindre synlig. Den afskæring betyder nemlig, at spartelmassen, som nu lægges på, kommer ned i revnerne og giver en flot, glat overgang.

Nu er spartlingen færdig, og du må vente nogle timer – helst et døgn – med at gå videre. Slib den tørrede spartelmasse af med et stykke fint sandpapir – fx korn 120. Når slibningen er helt glat og jævn, kan du male hele det reparerede område.Nu er reparationen færdig, og ingen kan se, at der engang var et hul her.