Spænd hyldebund og hyldeside godt sammen, inden du går i gang med at måle op til samlingerne. Sørg for, at de to dele sidder helt præcist sammen. Pladerne her er 40 mm tykke og 20 cm brede og skal samles med skjulte samlinger to steder.

Fagmanden måler 5 cm ind fra begge sider. Fra bunden måler han 2 cm op i begge sider, så det hul, han skal bore, rammer lige midt i underpladen. Som bor bruger han et 12 mm sneglebor, som han vil bore 10 cm ind gennem begge emner. For at snegleboret skal have størst effekt, må man en gang imellem tage det ud og fjerne det træmateriale, som sætter sig fast i snegleborets gevind-spids.

Af en 12 mm fyrretræsrundstok skærer han to stykker a 9 cm. De to stykker spidses lidt i den ene ende med en hobbykniv, så de nemmere glider ind i hullerne og presser limen ned langs siderne. På endestykket smøres godt med trælim i et bølgemønster, og der kommes også lidt lim i hullerne.

Sidepladen spændes igen fast, og hullerne får lidt trælim. De to stykker rundstok skubbes ind og slås det sidste stykke med en hammer, indtil der kun rager et lille stykke ud. Du kan også samle bund- og sidestykke, som er skåret i 45 graders smig. Det giver en flot afslutning. Også her skal hullerne placeres 5 cm inde fra siderne og 2 cm fra bunden.

Vi bruger et 12 mm forstnerbor, som kun bores halvt, altså 2 cm, ned i træet. For at sikre sig, at side- og bundstykke kommer til at passe præcist sammen, fastgøres begge plader grundigt, inden der bores for til skruerne. Nu bores igennem og et par centimeter ind i bundbrættet med et 4 mm bor.

Når der er boret for, skilles pladestykkerne, og den skrå afskæring på bundstykket smøres godt ind i trælim. Smør i bølgeform, og giv træet en ekstra stribe lim helt oppe i den øverste kant. På sidestykket skal der blot trækkes en stribe lim på det stykke, der skal vende nedad. Saml de to stykker, og klem dem godt sammen.

Nu kan stykkerne samles med to 5 x 70 mm træskruer. Tør straks den overskydende lim af. Det er meget lettere at få af nu, end når limen er tørret. Nu skal skruerne skjules, og til det vil vi bruge et par træpropper. De skal bores ud med et propbor. Propboret er den modsatte del af det sæt, som også indeholder det forstnerbor, han borede for med. I dette tilfælde har vi brugt et propboresæt i 12 mm. Propperne skæres ud af et stykke træ af samme træsort, som hylden er lavet i.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du et forstnerbor

Propperne er et par millimeter længere end hullerne. De stemmes helt enkelt af med et stemmejern. Kom en smule trælim på endestykket, og skub proppen på plads. Slå til slut propperne ind med lidt lette hammerslag.

Nu skal propperne skæres til, og det gøres med et stemmejern. Start lidt ude, så du ikke risikerer, at der knækker for meget af proppen. Til slut slibes propperne og pladen med en excentersliber og et stykke fint sandpapir, fx korn 180. Propperne her er næsten usynlige, og giver man træet en gang olie, er det meget svært overhovedet at se dem. Excentersliberen er også god til lige at affase de skarpe kanter.

På denne prøvemodel er hylden samlet med fyrretræspropper i den anden ende, hvilket også giver en flot effekt. Om man vil samle hylden i smig eller i en 90 graders samling eller vil have lyse eller mørke propper, er en smagssag – begge samlinger holder lige godt.