Skelet til skillevæg - sådan!

PRÆCIST FORARBEJDE: Selvom skelettet inde i en skillevæg bliver gemt bag gipsplader, er det afgørende for det færdige resultat, så det skal være i lod og vater.

OPMÅLING TIL SKILLEVÆG
Skelet til skillevæg - sådan! 1.Skillevæggens placering mærkes op. Start med at måle vinkelret ud på gulvet med et vaterpas og en stor vinkel, så du er sikker på, at vinklen er præcis 90 grader. Og streg så op på gulvet.
Skelet til skillevæg - sådan! 2. Markér, hvor profilerne/stolperne skal være, og markér også gipspladernes placering (her to lag gips). Så har du overblik over, hvor din skillevæg skal være, og hvor meget den kommer til at fylde.
Skelet til skillevæg - sådan! 3. Tegn en streg op fra gulvet efter et vaterpas eller en krydslinjelaser. Stregen viser, hvor det lodrette vægprofil/ stolpen skal skrues fast. Streg også op til profilet/remmen i loftet.
SKILLEVÆG MED TRÆSKELET
Skelet til skillevæg - sådan! 1.Sæt gulvlægte og vægstolpe fast med 4 x 70 mm skruer med 50-60 cm’s afstand. Husk at skære vægstolpen til, så der er plads til, at lægten i loftet kan hvile på den. Vi bruger 45 x 70 mm reglar.
Skelet til skillevæg - sådan! 2. Vægstolpen i den modsatte ende af væggen skrues fast, når loftslægten er lagt op og skruet fast til loftet. Brug to skruer pr. samling – både foroven og forneden.
Skelet til skillevæg - sådan! 3. De øvrige stolper skæres til, så de kan stå oven på gulvlægten. Sørg for at placere dem, så det svarer til en halv gipspladebredde – typisk 60 cm – så der er noget at sætte gipspladerne fast i.
SKILLEVÆG MED STÅLSKELET
Skelet til skillevæg - sådan! 1.Mærk op på profilerne, og klip dem til. De fås med lyddæmpende skum, der skal vende ind mod væggen og op mod gulv og loft. Profilerne klippes nemt til med en pladesaks.
Skelet til skillevæg - sådan! 2. Skru gulvprofilet fast til gulvet efter dine opmærkninger. I et træunderlag er ca. 50 cm’s afstand passende. I beton kan du nøjes med 60-80 cm’s afstand.
Skelet til skillevæg - sådan! 3. Skal der føres ledninger igennem profilerne, er det nemmest at bore huller til dem nu. Bor hullerne så store, at ledningerne ikke kommer til at “gå stramt”. 10-15 mm er som regel passende.
Skelet til skillevæg - sådan! 4.Skru vægprofilet på, når gulvprofilet er monteret. Vægprofilet går helt op til loftet på nær 5 mm, så der bliver plads til loftsprofilet
Skelet til skillevæg - sådan! 5. Loftsprofilet skydes ind over vægprofilet og skrues fast efter dine opmærkninger. Lodrette og vandrette profiler samles nemt med en fiksertang.
Skelet til skillevæg - sådan! 6. Det lodrette profil i modsatte side af vægprofilet hæftes til lofts- og gulvprofilet med fiksertangen. Tjek, at det er 100 % lodret, og fortsæt så med de øvrige lodrette profiler.

VIGTIGT VÆRKTØJ TIL SKILLEVÆGGE AF STÅLSKINNER

Korkean kiiltoasteen maalit sopivat hyvin esimerkiksi kylpyhuoneeseen.

Korkean kiiltoasteen maalit sopivat hyvin esimerkiksi kylpyhuoneeseen.

Bygger du en skillevæg med et skelet af stålprofiler, er en pladesaks uundværlig. Med den klipper du nemt profilerne til i den rigtige længde. De fleste modeller findes både til højre- og venstrehåndede.

Stålprofiler kan samles med specielle selvskærende skruer med fladt hoved, men det er klart nemmere og lige så effektivt at klemme dem sammen med en fiksertang.

En pladesaks (gul) koster fra ca. 125 kroner. En fiksertang (rød) fås i byggemarkedet fra 200-300 kroner.