Byggevejledning
Let
Svær
Savsmuldstapetet hører en anden tid til. Nu skal det væk. Helt væk.

Savsmuldstapetet hører en anden tid til. Nu skal det væk. Helt væk.

Fjern savsmuldstapet med skraber

Et tapetstripper, som er et effektivt skrabejern, er det vigtigste våben i kampen mod genstridigt savsmuldstapet. Start med at skrabe hul i tapetet flere steder, og få det skarpe jern godt ind under papiret. Hvis det kniber med at få hul, er der flere andre våben, du kan gribe til, fx. “pigrullen”, der med sine pigge flår savsmuldstapetet op, så du kan komme til med stripperen.

Fjern savsmuldstapet med opløser

Hvis tapetet sidder godt fast, er tapetopløser næste skridt. Lav en opløsning efter producentens anvisning, og kom den i en havesprøjte. Så kan du vande tapetet godt igennem og lade opløseren trænge ind. Herefter er det nemt at fjerne savsmuldstapetet med tapetstripperen.

Sidder savsmuldtapetet fast på gipsplader skal du IKKE bruge denne metode, da den opløser kartonen på gipspladerne. Her er må du nøjes med skraber og knofedt.

Glatte vægge afløser tapetet

Når savsmuldstapetet er fjernet, vil der ofte være småhuller, der skal spartles. Det gør du med det samme, også selv om der stadig sidder små rester af tapetlim på væggen. For når hullerne er lappet og spartelmassen er tør, kan du slibe hele væggen, så både lim og overflødig spartelmasse bliver slebet væk.

Og så er det på med vævlim og glasfilt, hvis du vil armere din væg og skabe en flot, glat overflade, der ikke krakelerer.

Glatte vægge på andre måder

Du kan også få glatte vægge uden glasfilt. Fuldspartling med fx multipuds er en nem metode, som efterlader en lidt mere rustikt pudset væg end glasfilten gør. Rullespartel er også en mulighed. Her ruller du spartelmasse på væggen og glatter ud bagefter.

LÆS OGSÅ: Glat væg med multipuds

I guiden her hjælper vi dig fra gammel savsmuldstapet til glat, armeret væg.