Det er effektivt, nemt at anvende, og så er det oven i købet også relativt billigt. Trykluftværktøjet kan løse en lang række af de mest udbredte gør det selv-opgaver – hvad enten det handler om at give knægtens fodbold nyt liv med en oppumpning, sprøjtemale fruens loppefund eller brække de grimme fliser i bryggerset ned. Men før du køber din første kompressor, må du overveje, hvor stort dit behov er.

LÆS OGSÅ: Test af kompressorer

Du risikerer nemlig enten at købe en maskine, der er for lille til at drive det værktøj, du allerhelst vil bruge – eller også får du købt en maskine, der er alt for stor til de små opgaver, du har på tapetet. Producenterne anbefaler, at kompressorens kapacitet skal være ca. 30-40 % højere, end værktøjet kræver – det vil skåne kompressoren og forlænge dens levetid.

Men anbefalingen skal tages med forbehold: Værktøjets luftforbrug angives i liter pr. minut ligesom kompressorens ydelse. Men selv om værktøjets forbrug er større end kompressorens ydelse, kan værktøjet ofte anvendes alligevel. Værktøjets luftforbrug er nemlig angivet ved uafbrudt drift, og det betyder, at tanken i fyldt stand har luft nok til en kort arbejdsperiode.

Kompressoren mister altså ikke pusten, sålænge det meget luftforbrugende værktøj kun bruges i korte intervaller. Vær opmærksom på, at en kompressor støjer, når den arbejder. Det er en faktor, du bør have i baghovedet, når du vælger din nye kompressor. En lille tank på kompressoren bliver hurtigere tømt under arbejdet. Det vil betyde, at kompressoren oftere skal arbejde for at fylde tanken.

Og jo oftere kompressoren må arbejde, jo mere larm bliver du udsat for. Regn med, at de billigste kompressorer kan holde i ca. 200-300 timer, og det betyder en levetid på cirka 10 år, hvis den kun anvendes til sporadisk hobbybrug. De dyrere kompressorer har naturligvis længere levetid – spørg forhandleren, hvad der gælder for den model, du er interesseret i.