Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fra rundsav til bordrundsav

Print Gem artikel

Har du en rundsav og et arbejdsbord, kan du nemt bygge dem sammen til en billig bordrundsav til de store plader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
200 kroner

Intro

Skal du skære en stor plade ud, er det nemmere at bruge en bordrundsav end at stå og fumle med en håndholdt sav. Men en bordrundsav koster flere tusinde kroner – og det er måske lige i overkanten for de fleste af os. Heldigvis kan du nøjes med at bygge lidt om på dit arbejdsbord, bare det har en bordplade af en vis tykkelse. 22 mm eller derover, så den kan holde til noget. Og du skal selvfølgelig bruge en rundsav.

Fidusen er, at rundsaven er monteret i en plade og kan demonteres, hvis bordet skal bruges til noget andet. Så er der kun den sprække, som klingen stikker op gennem. Bordet kan altså stadig anvendes til almindeligt arbejdsbord, uden at rundsaven sidder i vejen. Du kan også have din overfræser monteret på en anden plade; så er det nemt at skifte funktion på arbejdsbordet.

LÆS OGSÅ: Test af rundsave

Alle rundsave kan bruges

Du kan bruge alle rundsave til indbygning i bordpladen, vi viser princippet med en billig rundsav til ca. 250 kroner - du skal bare bruge den sav, du har.

Rundsave har en spaltekniv lige bag klingen. Den skal forhindre træet i at klemme om klingen. På spaltekniven skal du montere en klingebeskytter, når rundsaven anvendes som stationær sav. Den beskytter klingen - men vigtigst er det, at den beskytter dig mod at få fingrene i klingen. Den fremstilles nemt af et par lister og monteres på spaltekniven.

Vejledning

Monteringsplade

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Du skal bruge et solidt arbejdsbord, som du nænner at save hul i. Dernæst skal du bruge en monteringsplade af 6 mm krydsfiner, som skal passe nøjagtig ned i hullet. På undersiden af denne løse plade monterer du din rundsav - og så har du bygget en bordrundsav.

Saven gøres fast på monteringspladen med maskinskruer og fløjmøtrikker, så du let kan afmontere maskinen. Du kan også vælge at afmontere både sav og plade. Læg en blændplade i hullet, så dit værktøj ikke ryger på gulvet.

1

Læg en monteringsplade (A) på bordpladen (B), og streg op rundt om den. Monteringspladen skal være så stor, at den når 3 cm uden for savens sål og motor.

2

Skær hullet i bordpladen ud med en stiksav. Skær hele vejen rundt lige inden for stregen. TIPS: Du kan evt. save nedefra; så undgår du, at pladen flosser på oversiden.

3

Lim og skru støttelister (C) fast langs kanten. De skal trækkes 6 mm ned fra bordpladen, så monteringspladen kan komme i niveau med bordet.

4

Pres rundsavens sål ned mod monteringspladen (A), og bor et 5 mm hul i hvert hjørne. Mærk sprækken op til klinge og spaltekniv, og skær den ud med stiksaven.

5

Læg monteringspladen med rundsav i hullet i bordpladen. Fastgør monteringspladen med skruer ned i støttelisterne. Husk at undersænke skruerne, så de ikke sidder i vejen.

Beskyttelsesskinne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

En rundsavsklinge, der bare stikker op af en bordplade, er meget farlig. Derfor skal du lave en beskytter, som spændes fast om spaltekniven og dækker rundsavens tænder. Beskytteren består af en stor træklemme, som du laver af to lister. Den nederste saves delvis igennem på langs, den øverste limes fast ovenpå. Så kan den nederste del spændes fast om spaltekniven, mens den øverste del dækker over tænderne på savklingen.

Før du laver beskytteren, er du nødt til at lave et land - ellers får du svært ved at save den smalle liste igennem på langs. Vi viser, hvordan du gør.

1

Start med at lave et land ved at spænde en styreliste (D) fast på klingen. Kom lim på anslagslisten (E), og pres den ind mod bordkanten, mens du spænder den fast på styrelisten nedefra. Lad limen tørre, og dit land er klar til brug.

2

Flyt landet, og lav beskyttelseslisterne. Skær to beskytterlister (F) og (G) på hver 20 cm, og skær et 15 cm snit på langs gennem (F).

3

Nederste liste (F) monteres. Bor først et 5 mm hul i listen. Sæt en bræddebolt i hullet, og spænd listen fast på spaltekniven med en møtrik.

4

Lim den øverste beskytterliste (G) fast på (F). Nu er klingen dækket, så du ikke kommer til skade. Den nederste liste fiedrer, så den kan klemme hårdt om spaltekniven.

Materialer

6 mm krydsfiner:
• 1 monteringsplade (A), her 30 x 36 cm

21 x 21 mm høvlet fyr:
• 1,3 m støtteliste (C)
• 2 beskytterlister (F) og (G) a 20 cm

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 1 anslagsliste (E), 30 cm (ej vist på tegn. )

43 x 43 mm høvlet fyr:
• 1 styreliste (D), 75 cm (ej vist på tegn.)

Desuden:
• Min. 22 mm tyk bordplade (B) • Lim
• 4 x 20 mm skruer • 4 x 40 mm skruer
• 4 stk. 5 x 20 mm maskinskruer med fløjmøtrikker • 5 x 30 mm bræddebolt.

Tidsforbrug

2-4 timer

Pris

Cirka 200 kroner eksklusive arbejdsbord og rundsav

Sværhedsgrad

Middel. Det sværeste er at save et helt nøjagtigt hul til monteringspladen.

Tegning

Sådan hænger tingene sammen

Rundsaven hænger på undersiden af monteringspladen, der lægges ned i hullet i bordpladen. Støttelisterne er sænket, så monteringspladen flugter med bordet. Monteringspladen måler 30 x 36 cm; det passer til mange rundsave, så der bliver 3 cm luft hele vejen rundt om savens sål og motor. Juster målene, hvis din rundsav er større.

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Fra rundsav til bordrundsav
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage