En af de prøver, vi udsatte bore-/skruemaskinerne for, var at tjekke, hvor mange skruer de kunne klare, før batteriet løb tør. Se her, hvordan DeWalt klarede sig.

Denne test er fra 2015 - se vores nyeste test her: Test af 10,8 V bore-/skruemaskiner

For ikke ret længe siden var 18 V maskiner for professionelle, og 10,8 V var til hjemmets småopgaver – og i øvrigt var de som regel også for svage til det.

Men udviklingen er løbet stærkt, og i dag kan du få endog meget stærke små maskiner med kun 10,8 V batteri, som kan udkonkurrere de gamle modeller med 18 V batteri. Og kombinationen af kræfter, lav vægt og lille omfang har gjort disse maskiner super populære. Når du skal samle møbler eller skal stå oppe på en stige og bore en masse skruer i, så er det godt med en lille, handy maskine, som ikke vejer ret meget.

De modeller, vi har testet, ligger prismæssigt ret tæt på hinanden, så det var ikke helt let at finde et “godt køb” denne gang, da der ikke var en enkelt maskine, som kunne prale af både at være af tilfredsstillende kvalitet og væsentligt billigere end vinderen. Men vindermaskinen koster dog 500 kroner mere end “godt køb” maskinen (40 procent).

DEM HAR VI TESTET

? STANLEY FMC 010 LB ? AEG BS 12 C2 LI-202 C ? METABO POWERMAX BS BASIC ? MILWAUKEE M12 BDD LI-202 C ? BLACK+DECKER EGBL 108 KB ? RYOBI R12 DD-L 13 S ? DEWALT DCD 710 D2 ? BOSCH PSR 10,8 LI-2

Maskinernes styrke testes blandt andet med et spadebor i en tyk planke.

Download hele artiklen og se, hvordan maskinerne klarer vores test.

VIGTIGT VED VALG AF BORE-/SKRUEMASKINE

  • Selvspændende borepatron. I dag kan du skifte bor og bits uden værktøj på alle maskiner, men det skal være let og ikke kræve mange kræfter. Prøv funktionen i butikken.
  • Gear. Vælg en maskine med to gear, så du kan skifte mellem skruegear, der kører langsomt med kraft på, og boregear, som kører hurtigt, men ikke tåler meget modstand.
  • Bælteclips. Er ikke strengt nødvendig, men den er smart, når du står på en stige og skal have begge hænder fri.
  • Momentindstilling. Der skal være over 10 trin, gerne 20, og der skal være mærkbar forskel på de enkelte trin, så du kan styre, hvor hårdt du skruer skruer i. Og det skal være muligt at køre så langsomt, at du kan skrue skruer i fx et køkkenskab uden at ødelægge pladen.
  • Frem- og tilbageløb. Skal være let at komme til med den hånd, du holder maskinen med.
  • Batteri og ladeindikator. Tjek, at batteriet er let at tage af og sætte på igen. Og gå efter en maskine, hvor du kan se, hvor meget strøm der er på batteriet, så du ikke løber tør midt i arbejdet.
  • Håndgrebet skal passe til din hånd og have blød, skridsikker belægning, så du kan holde ud at arbejde i lang tid. Tjek også balancen.
  • Startknap. Det er her, du styrer hastigheden og tænder for arbejdslyset. Prøv knappen i butikken, og find ud af, om du synes, det føles let at regulere hastigheden.
  • Lys. Du kan ikke undvære et godt arbejdslys. Tjek, at lyset falder der, hvor du skruer eller borer, og at maskinen ikke skygger for sig selv. Og vælg gerne en maskine, hvor lyset tændes, før der er noget, der drejer rundt, så du kan se, hvad du laver.