Vi har testet
6 bore-/ skruemaskiner:
- MAKITA DHP483
- SKIL 3020
- BILTEMA BL DD 18V
- RYOBI R18PD3
- WORX WX352.9
- EINHELL TE-CD 18 Li BL

MAKITA DHP483
Moment: 40 Nm
Omdrejninger: 1.700/min.
Pris: 1.450 kroner

SKIL 3020
Moment: 55 Nm
Omdrejninger: 1.450/min.
Pris: 900 kroner

BILTEMA BL DD 18V
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 2.000/min.
Pris: 1.127 kroner

RYOBI R18PD3
Moment: 50 Nm
Omdrejninger: 1.800/min.
Pris: 1.150 kroner

WORX WX352.9
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 2.000/min.
Pris: 995 kroner

EINHELL TE-CD 18 Li BL
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 1.800/min.
Pris: 930 kroner
Bore-/skruemaskiner
Som gør det selv’er er det praktisk talt umuligt at klare sig uden en bore-/skruemaskine. Det er en superalsidig maskine, der både kan bore huller og skrue selv ganske store skruer i uden de store problemer. Nogle af dem kan endda bore i murværk.
Producenterne har for længst regnet ud, at en god bore-/skruemaskine til en fornuftig pris er en effektiv måde at lokke nye kunder til. For hvis du som forbruger får en god oplevelse med dit første stykke elværktøj, er der en stor chance for, at du vælger samme mærke næste gang – især fordi du allerede har investeret i oplader og batteri, og du derfor kan købe stiksaven eller slagnøglen til en noget lavere pris.
Høj kvalitet
Kampen om kunderne betyder, at du ofte får imponerende meget maskine for dine penge, når du køber en bore-/skruemaskine i den billige ende. Alligevel er vi positivt overraskede over niveauet blandt deltagerne.
Selve maskinerne koster 450-760 kroner. Med opladere og batterier på 2-3 Ah løber prisen op i 900-1.450 kroner. Selvom det er i den billige ende, er alle deltagerne ganske solide og i en fornuftig kvalitet. Flere har endda en topmoderne kulfri motor og slagfunktion til mere effektiv boring i fx mursten.
Selvom der er relativt store forskelle på deltagerne, og nogle falder igennem i enkelte tests, så er bundniveauet højt. Det er de færreste gør det selv’ere, der reelt har behov for at købe dyrere.
Sådan tester vi
Jo stærkere maskinerne er, jo mere alsidige er de også. Derfor har vi testet styrken ved at skrue nogle store og krævende karmskruer i.
Udholdenheden er afgørende, hvis du vil slippe for irriterende afbrydelser i arbejdet, mens batteriet lader op.
Selvom hastighedsforskellene er relativt små, så siger de noget om deltagernes overskud og deres evne til at få noget fra hånden.
Maskinernes alsidighed afgøres også af deres forskellige funktioner. Fire af deltagerne har fx slagfunktion, som gør det markant nemmere at bore i fx mursten.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: styrke, udholdenhed, kvalitet og ergonomi.

STYRKE
Vi skruer 5 store 7,5 x 112 mm karmskruer i en fyrretræsstolpe, mens vi tager tid. Maskinerne er i det lave, langsomme gear.

UDHOLDENHED
Med fuldt opladede batterier borer vi huller i en 25 mm MDF-plade med et spadebor på 25 mm, indtil tanken er tom.

HASTIGHED
Vi skruer 10 almindelige spånskruer på 5 x 70 mm i en fyrretræsstolpe, mens vi tager tid.

FUNKTIONER
Vi tester og vurderer maskinernes funktioner som arbejdslys, kulfri motor og mulighed for slagboring i murværk.
Resultaterne
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

MAKITA DHP483
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

WORX WX352.9
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

SKIL 3020
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

BILTEMA BL DD 18V
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

RYOBI R18PD3
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

EINHELL TE-CD 18 Li BL
Testskema
I testskemaet kan du nemt få et overblik og sammenligne resultaterne på tværs.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen
Testvinder

Log ind eller køb adgang for at se tegningen
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit
Lille, vågen og bomstærk
Da vi for et år siden testede billige bore-/skruemaskiner, løb samme Makita med sejren. Og selv blandt nye og opdaterede konkurrenter er den en sikker vinder.
Uden batteriet er Makita testens letteste og mest kompakte deltager. Men du skal ikke lade dig narre af det beskedne ydre. DHP483 er både bomstærk og voldsomt udholdende, hvilket er en relativt sjælden kombination. Ofte går styrken nemlig ud over batteritiden, men målt pr. amperetime laver Makita faktisk hele 61 % flere huller end maskinen fra Biltema på andenpladsen. Det er mere end almindeligt imponerende.
Den flotte levetid kan i høj grad tilskrives den kulfrie motor, der mindsker friktionen inde i maskinen og dermed giver en mere holdbar og energieffektiv maskine. Men det er dog kun en del af forklaringen. Tre af fem konkurrenter har nemlig også en kulfri motor uden at være i nærheden af at kunne følge med testvinderen. Makita gør det bare bedre.
God ergonomi
Den kompakte maskine har et smalt og behageligt håndtag, som er nemt at få et godt greb om. Balancen er god, og den lave vægt betyder, at du kan arbejde længe uden at blive træt i armen.
Alt i alt er der her tale om en rigtig fin bore-/skruemaskine. Og havde den været bare et sekund hurtigere i hastighedstesten, havde den fået 10 i alle fire tests.
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

De store og tydelige tal på momentkraven gør det nemt at indstille momentet korrekt, så skruer ikke overspændes og ødelægges.

Bæltekrogen er stor og nem at benytte. Den kan monteres på begge sider af maskinen, alt efter om du arbejder med højre eller venstre hånd.

Batteriindikatoren sidder på batteriet, så du kan tjekke ladestanden uden at have batteriet i maskinen. Den er samtidig nem at aflæse og forstå.
Godt køb
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit
Den bedste til under 1.000 kroner
WORX WX352.9 er en kompakt og let sag på bare 1,5 kg med batteri. Samtidig er håndtaget slankt og pakket ind i rigeligt med skridsikkert gummi, som sikrer et godt greb om maskinen. Tilsammen betyder det, at maskinen både er nem at håndtere og komme til med på trange steder. Det betyder dog ikke, at den mangler hverken styrke eller udholdenhed. Derfor lander den på testens tredjeplads. Prisen ligger dog en smule under de bedre maskiner, og med et prisskilt på lige under 1.000 kroner med batteri og oplader er den vores bedste bud på et godt køb.
Det største hår i suppen er den manglende batteriindikator. Er det vigtigt for dig, laver Worx dog også batterier, der har batteriindikator.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.



Log ind eller køb adgang for at hente magasinartiklen