Boremaskine

Find vejledning og guides til boremaskinen og dens tilbehør.

  Den uundværlige boremaskine

  For mange gør det selv’ere er boremaskinen et helt uundværligt stykke værktøj og en fast del af værktøjssamlingen. For selvom de moderne kombinerede bore- og skruemaskiner efterhånden er så stærke, at de kan klare en del af de mere krævende boreopgaver, så er der fortsat et stykke vej op til den power, du finder i en dedikeret boremaskine.

  Boremaskiner med skruefæste

  De fleste boremaskiner kommer med skruefæste. Her fæstnes boret ved at dreje borepatronen, så tre eller fire paler skydes frem og griber om boret. Variationen af bor, der passer i fæstet, er næsten uendeligt. Det kan være en fordel at vælge en maskine med slagfunktion. Den gør det nemlig en del nemmere at bore i murværk.

  Stor guide til boremaskiner med slag i

  Er du interesseret i en slagboremaskine? Så kan du klikke her og læse vores store guide til slagboremaskiner: SLAGBOREMASKINE: Stor guide til slagboremaskiner.

  Boremaskine til beton

  Skal du bore i hård beton, kan det godt være lidt af en udfordring med en almindelig boremaskine med skruefæste. Årsagen er, at slagfunktionen ofte er for svag i denne type maskiner. Skruefæstet kan nemlig ikke holde fast på boret, hvis slaget bliver for voldsomt. Derfor kan du med fordel vælge en boremaskine med SDS-fæste. Disse maskiner omtales ofte som en borehamre. Læs mere: Vælg den rigtige borehammer.

  Boremaskiner med SDS-fæste

  I modsætning til hos skruefæstet, så spændes boret ikke fast i en boremaskinen med SDS-fæste. Det klikkes fast. Boret er udstyret med riller, som boremaskinen griber fat i. Boret kan bevæge sig nogle millimeter ind og ud i borepatronen, men kan ikke vride rundt, uden et borepatronen også roterer. Det betyder, at boremaskinen kan overføre en masse slagenergi fra maskinen til emnet, der bores i, uden at SDS fæstet mister sit greb om boret. Den store fordel ved SDS-fæstet er derfor, at slagfunktionen i boremaskinen kan være meget kraftigere.

  SDS-fæste er til murværk

  En boremaskine med SDS-fæste er designet til at bore i murværk med. Derfor er det også kun murbor, der kan købes til disse maskiner. Det er dog muligt at købe en adapter fra SDS-fæste til skruefæste.

  Boremaskine som el-mejsel

  Har du en boremaskine med SDS-fæste, er der på en del af maskinerne muligt at slukke for rotationen i borepatronen, mens slagfunktionen beholdes. Det gør, at den med det rette tilbehør, kan bruges til at mejsle med.

  Når en skrue-/boremaskine er nok

  Har du ikke brug for en dedikeret boremaskine, findes der en stribe bore-/skruemaskiner, der kan klare en del af de samme opgaver. Vi har testet en del af disse maskiner og samlet resultatet her.

  Vil du have den bedste bore-/skruemaskine? Så skal du klikke her og se vores nyeste test af bore-/skruemaskiner: Boremaskine test og skruemaskine test

  De batteridrevne bore-/skruemaskiner bliver hele tiden mindre, bedre og kraftigere. Her kan du finde vores nyeste test af bore-/skruemaskiner på 10,8 V batterier, der snildt klarer almindelige skrue- og boreopgaver i hjemmet: Skruemaskine test af 10,8 Volt skruemaskiner