To metoder til at undgå splinter på bagsiden af træet
Det er vildt irriterende at have boret et hul i et stykke træ for så at opdage, at bagsiden ligner et krater på månen, fordi boret har revet hullet op i kanten.
Det kan du helt undgå ved at bruge det lille trick med en bræddestump på bagsiden.
I stedet for at bruge tricket med den ekstra bræddestump kan du bruge en mere traditionel metode, nemlig at bore fra begge sider. Både snegleboret og spadeboret er nemlig forsynet med en centerspids, som styrer boret.
Når centerspidsen gennembryder bagsiden, hiver du boret ud og borer fra bagsiden i det lille hul, som centerspidsen har lavet. Metoden kræver kun en smule omhu.
Når boret bryder gennem træet, er der fare for opflosning, selvom du bruger et nyt, skarpt træbor.
Læg en stump af et bræt under emnet, og spænd dem sammen med en tvinge, så tæt mod borestedet som muligt. Bor så helt igennem.
Stop, når centerspidsen gennembryder emnets bagside. Hvis du borer forsigtigt, kan du mærke det før, hvis du holder en finger der, hvor du ved, boret vil komme ud.
Undgå at bore for dybt
Der kan være masser af grunde til at stoppe boret, inden det gennembryder emnet. Det kan være en skjult træsamling med dyvler, et tremmeværk i en ramme, eller måske vil du bare undgå at bore igennem væggen ind til naboen. Når dybdestoppet er tilpasset, ved du eksakt, hvor dybt borehullet bliver.
Du kan købe dybdestop til montering på boremaskinen, og du kan købe stop, som spændes på boret. Endelig kan du lave ét selv af en stump rundstok.
På nogle boremaskiner kan du montere et dybdestop. Når det støder på, ved du, at huldybden er den ønskede. Hver gang.
Dybdestop, der spændes direkte på boret, bliver normalt anvendt til dyvel-montering, men kan også bruges på et murbor til plugs.
To metoder til at bore et hul midt imellem to brædder
Der er utallige steder, hvor brædder fastgøres med større eller mindre luft imellem, fx på din terrasse og udhænget under taget. Har du tænkt dig at bygge lamper ind i tagets udhængsbrædder, eller vil du have en parasolpind ned midt igennem havebordet, så kræver det et hul.
Skal hullet være stort, bruger du en hulsav og laver en save-skabelon, som du sømmer fast.
Men skal du bore et hul, som ikke er ret stort, men som pinedød skal gå lige midt mellem to brædder, så kan du bruge et spadebor eller et sneglebor. Hvis du limer en trækile i revnen og saver den af, når limen er tør, har du en hel flade at bore i.
Med en hulsav i den ønskede hulstørrelse bores en rondel i et stykke tyndt affaldstræ, fx masonit eller krydsfiner.
Rondellen fastgøres med et par stifter, præcis så centerhullet er placeret ind over midten af mellemrummet, mellem brædderne.
Når hullet ikke skal være så stort, skal du bruge et spadebor. Men først må du lime en kile fast i sprækken, som borets centerspids kan få fat i.
Placer borets centerspids midt i kilen. Vent dog, til limen er tør, og skær kilen plant af med bræddernes overside.
Undgå kæmpehuller i pudsede vægge
Det er ingen hemmelighed, at du skal bruge en slagboremaskine og et murbor, når du skal bore et hul i en murstensvæg. Men når muren er pudset, og især når pudsen ikke er af nyere dato, kan slagboremaskinen resultere i et hul, der er alt for stort. Fidusen er enkel: Vent med at slå slagfunktionen til, til du har boret igennem det gamle pudslag. Så undgår du at skulle reparere væggen bagefter.
Når du skal bore i puds og porebeton, skal du altid starte langsomt og uden at slå slagfunktionen til. Så slår du ikke puds løs.
Bor sikkert i beton og granit
Hvis din bolig er opført af betonelementer, kan du købe dig fattig i murbor, når du skal ophænge lamper, reoler og lignende inventar. Her må det anbefales at leje en rigtig borehammer og indkøbe et par hammerbor i passende størrelse. Før du borer, skal du lave en fordybning i betonen, så hammerboret ikke skrider for dig.
Opmærk borestedet, og bor for med et traditionelt murbor uden slag, til du har et leje til hammerboret.
Styr boret i keramiske fliser
Keramiske gulv- og vægfliser har en superglat overflade og en mere porøs kerne. Murborets stumpe spids “skrider” nemt væk fra borestedet og efterlader uoprettelige ridseskader. Det løser du med et stykke tape på flisen, og det er i øvrigt også meget lettere at mærke op på end flisen.
Sæt tape på, og mærk borestedet op. Bor med langsom hastighed og uden slag. Hvis hullet skal være stort (Ø 10-12 mm), starter du med et mindre murbor, fx 6 mm.
Når det tynde bor har gennembrudt den hårde overflade, kan tapen fjernes, og du kan fortsætte med boret i den ønskede tykkelse. Slagfunktionen slås til, når hullet har fået den rigtige dimension.
Bor i metal med en prik og lidt olie
Metalborenes lille spidsvinkel gør det vanskeligt at styre i starten. Før du sætter boret til emnet og begynder at bore, er du nødt til at lave en lille fordybning, ellers kan det let skride ud til siden, og du ender med at bore hullet et helt andet sted, end du ønsker. Fordybningen laver du med en hammer og en såkaldt kørner, en spids jernpind, som kan købes for 50 kr.
Her slår kørneren en kørnerprik, der er en lille fordybning til styr for boret. Så skrider boret ikke for dig.
Brug skæreolie, den bevarer borets skær og køler både bor og emne. Dryp skæreolie i borehullet jævnligt, mens du borer langsomt.
Bor i tynd metalplade
Når boret bryder igennem en tynd metalplade, har det en tendens til at trække pladen opad. Det giver nogle uskønne, ikke cirkelrunde huller. Og der er fare for, at du kommer til skade. Det kan undgås, hvis du bruger et hjælpebræt. Metoden kan også bruges til tynde akryl- og kunststofplader.
Bor i glas
Bor hul i glas med et murbor
Hvis du af en eller anden grund skal bore hul i en glasplade eller et spejl, så behøver du ikke andet end lidt kit og et nyt murbor for at løse opgaven.
Du skal dog kunne lægge glasset vandret, så vandet ikke løber af. Læg det på et tæppe, så det ikke knækker.
Bor en fordybning med det tyndeste bor, du har, før du borer for alvor, så skrider boret ikke.
Bor med lav hastighed med et nyt (skarpt) mur-eller universalbor. Når vandet løber ud, er du igennem.