Hold styr på boret

Uanset om du skal bore i træ, beton, sten eller glas, er det vigtigt, at du bruger det rigtige bor og den rigtige metode, hvis du vil opnå et godt resultat. Vi giver dig her en masse tips til at få borearbejdet til at lykkes.

Bor i træ

To metoder til at undgå splinter på bagsiden af træet

Det er vildt irriterende at have boret et hul i et stykke træ for så at opdage, at bagsiden ligner et krater på månen, fordi boret har revet hullet op i kanten.

Det kan du helt undgå ved at bruge det lille trick med en bræddestump på bagsiden.

I stedet for at bruge tricket med den ekstra bræddestump kan du bruge en mere traditionel metode, nemlig at bore fra begge sider. Både snegleboret og spadeboret er nemlig forsynet med en centerspids, som styrer boret.

Når centerspidsen gennembryder bagsiden, hiver du boret ud og borer fra bagsiden i det lille hul, som centerspidsen har lavet. Metoden kræver kun en smule omhu.

1

Når boret bryder gennem træet, er der fare for opflosning, selvom du bruger et nyt, skarpt træbor.

2

Læg en stump af et bræt under emnet, og spænd dem sammen med en tvinge, så tæt mod borestedet som muligt. Bor så helt igennem.

3

Så pænt bliver hullet på bagsiden, når du bruger dette enkle trick.

1

Bor ned med spadeboret, og hold øje med, hvornår centerspidsen gennembryder emnets bagside.

2

Stop, når centerspidsen gennembryder emnets bagside. Hvis du borer forsigtigt, kan du mærke det før, hvis du holder en finger der, hvor du ved, boret vil komme ud.

3

Vend emnet, og bor præcist i hullet frembragt af centerspidsen. Læg mærke til spadeborets sideskær, der giver en knivskarp hulkant.

Undgå at bore for dybt

Der kan være masser af grunde til at stoppe boret, inden det gennembryder emnet. Det kan være en skjult træsamling med dyvler, et tremmeværk i en ramme, eller måske vil du bare undgå at bore igennem væggen ind til naboen. Når dybdestoppet er tilpasset, ved du eksakt, hvor dybt borehullet bliver.

Du kan købe dybdestop til montering på boremaskinen, og du kan købe stop, som spændes på boret. Endelig kan du lave ét selv af en stump rundstok.

1

På nogle boremaskiner kan du montere et dybdestop. Når det støder på, ved du, at huldybden er den ønskede. Hver gang.

2

Dybdestop, der spændes direkte på boret, bliver normalt anvendt til dyvel-montering, men kan også bruges på et murbor til plugs.

3

Et dybdestop kan fremstilles af en rundstok. Ulempen er, at det kun passer til én tykkelse bor og ikke er variabelt i længden.

To metoder til at bore et hul midt imellem to brædder

Der er utallige steder, hvor brædder fastgøres med større eller mindre luft imellem, fx på din terrasse og udhænget under taget. Har du tænkt dig at bygge lamper ind i tagets udhængsbrædder, eller vil du have en parasolpind ned midt igennem havebordet, så kræver det et hul.

Skal hullet være stort, bruger du en hulsav og laver en save-skabelon, som du sømmer fast.

Men skal du bore et hul, som ikke er ret stort, men som pinedød skal gå lige midt mellem to brædder, så kan du bruge et spadebor eller et sneglebor. Hvis du limer en trækile i revnen og saver den af, når limen er tør, har du en hel flade at bore i.

1

Med en hulsav i den ønskede hulstørrelse bores en rondel i et stykke tyndt affaldstræ, fx masonit eller krydsfiner.

2

Rondellen fastgøres med et par stifter, præcis så centerhullet er placeret ind over midten af mellemrummet, mellem brædderne.

3

Med centerhullet som styr for hulsavens centerbor får den hurtigt og sikkert ”bid” i brædderne.

1

Når hullet ikke skal være så stort, skal du bruge et spadebor. Men først må du lime en kile fast i sprækken, som borets centerspids kan få fat i.

2

Placer borets centerspids midt i kilen. Vent dog, til limen er tør, og skær kilen plant af med bræddernes overside.

3

Nu er det muligt at bore igennem. Fjern evt. rester af kilen med et skarpt stemmejern til sidst.

BOR TIL TRÆ

Spadeboret (til venstre) er til de større huller, snegleboret (til højre) til de mindre. Begge har centerspids, som styrer boret. I snegleboret tjener spidsen også til at trække boret nedad i træet.

BOR TIL MUR, BETON, STEN OG FLISER

Boret til venstre er beregnet til at bore huller i murværk med en slagboremaskine.

Boret er blåt, fordi det er et universalbor, der også kan bore hul i et stykke tømmer.

Hammerboret (til højre) skal i en borehammer og anvendes i beton og granit.

BOR TIL METAL

Til venstre et hærdet bor til brug i bl.a. rustfrit stål. Til højre det mere almindelige sorte HSS-bor, som borer i jern, stål og bløde materialer som aluminium og akryl.

Bor i beton og fliser

Undgå kæmpehuller i pudsede vægge

Det er ingen hemmelighed, at du skal bruge en slagboremaskine og et murbor, når du skal bore et hul i en murstensvæg. Men når muren er pudset, og især når pudsen ikke er af nyere dato, kan slagboremaskinen resultere i et hul, der er alt for stort. Fidusen er enkel: Vent med at slå slagfunktionen til, til du har boret igennem det gamle pudslag. Så undgår du at skulle reparere væggen bagefter.

1

Når du skal bore i puds og porebeton, skal du altid starte langsomt og uden at slå slagfunktionen til. Så slår du ikke puds løs.

2

Når du er igennem pudslaget, kan du fortsætte med slagfunktionen sat til. Det er tydeligt, at de små hurtige slag driver boret hurtigere ind.

Bor sikkert i beton og granit

Hvis din bolig er opført af betonelementer, kan du købe dig fattig i murbor, når du skal ophænge lamper, reoler og lignende inventar. Her må det anbefales at leje en rigtig borehammer og indkøbe et par hammerbor i passende størrelse. Før du borer, skal du lave en fordybning i betonen, så hammerboret ikke skrider for dig.

1

Opmærk borestedet, og bor for med et traditionelt murbor uden slag, til du har et leje til hammerboret.

2

Fortsæt borearbejdet med hammerboret, der i et adstadigt tempo “banker” sig ind i betonen.

3

Med en borehammer og det rigtige bor kan du bore hul i en brosten.

Styr boret i keramiske fliser

Keramiske gulv- og vægfliser har en superglat overflade og en mere porøs kerne. Murborets stumpe spids “skrider” nemt væk fra borestedet og efterlader uoprettelige ridseskader. Det løser du med et stykke tape på flisen, og det er i øvrigt også meget lettere at mærke op på end flisen.

1

Sæt tape på, og mærk borestedet op. Bor med langsom hastighed og uden slag. Hvis hullet skal være stort (Ø 10-12 mm), starter du med et mindre murbor, fx 6 mm.

2

Når det tynde bor har gennembrudt den hårde overflade, kan tapen fjernes, og du kan fortsætte med boret i den ønskede tykkelse. Slagfunktionen slås til, når hullet har fået den rigtige dimension.

3

Er væggen bag fliserne af beton, skal du skifte til borehammeren. Men først når hullet i flisen har den rigtige dimension. Ellers revner den.

Bor i metal

Bor i metal med en prik og lidt olie

Metalborenes lille spidsvinkel gør det vanskeligt at styre i starten. Før du sætter boret til emnet og begynder at bore, er du nødt til at lave en lille fordybning, ellers kan det let skride ud til siden, og du ender med at bore hullet et helt andet sted, end du ønsker. Fordybningen laver du med en hammer og en såkaldt kørner, en spids jernpind, som kan købes for 50 kr.

1

Her slår kørneren en kørnerprik, der er en lille fordybning til styr for boret. Så skrider boret ikke for dig.

2

Brug skæreolie, den bevarer borets skær og køler både bor og emne. Dryp skæreolie i borehullet jævnligt, mens du borer langsomt.

3

Når du borer i den rigtige (lave) hastighed og tilfører skæreolie jævnligt, er spånerne flot spiralformede, som du ser dem her.

Bor i tynd metalplade

Når boret bryder igennem en tynd metalplade, har det en tendens til at trække pladen opad. Det giver nogle uskønne, ikke cirkelrunde huller. Og der er fare for, at du kommer til skade. Det kan undgås, hvis du bruger et hjælpebræt. Metoden kan også bruges til tynde akryl- og kunststofplader.

1

Undgå, at boret trækker metalpladen opad og ødelægger hullerne.

2

Spænd metalpladen fast mellem en træplade og et bræt. Så bliver metalpladen nede, hvor den skal være.

Bor i glas

Bor hul i glas med et murbor

Hvis du af en eller anden grund skal bore hul i en glasplade eller et spejl, så behøver du ikke andet end lidt kit og et nyt murbor for at løse opgaven.

Du skal dog kunne lægge glasset vandret, så vandet ikke løber af. Læg det på et tæppe, så det ikke knækker.

Bor en fordybning med det tyndeste bor, du har, før du borer for alvor, så skrider boret ikke.

1

Byg en vold af kit rundt om det sted, du vil bore. Hæld vand ned inden for volden, som kølevæske.

2

Bor med lav hastighed med et nyt (skarpt) mur-eller universalbor. Når vandet løber ud, er du igennem.

3

Murboret efterlader et fint afgrænset hul. Med lidt øvelse lærer du, hvor hårdt du kan trykke på boret.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Boremaskine