Søjlebor med slinger

Det kniber med præcisionen på Power Crafts søjleboremaskine.

En bænk- eller søjleboremaskine er et værktøj, som typisk bruges til metalbearbejdning, hvor behovet for præcision normalt er noget højere end ved fx træarbejde. Det stiller krav til konstruktionen, og det kan Power Crafts model 69094 til ca. 800 kr. desværre ikke helt honorere.

Upræcis søjleboremaskine

Præcis boring forudsætter et meget nøjagtigt rundløb af boret, og det mærkes tydeligt med et 7 mm bor, hvis det ikke er tilfældet – som her! Udvekslingen mellem motor og borepatron består af remme og remskiver, og det skaber en del vibrationer i denne maskine, hvilket nok kunne være undgået med en bedre gearkasse. Desuden oplevede vi også en mislyd under selve boringen. Det tyder enten på slør i lejerne eller en upræcis centrering af boret i spændetangen.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om søjleboremaskinen

Søjleborets opbygning er klodset

Maskinen kan bruge bor op til 13 mm, og den kan indstilles til omdrejningstal mellem 580 og 2650/min. Ændring af borets hastighed sker ved at flytte remme på skiverne, og det kræver, at dækslet øverst fjernes. Her skal du bruge værktøj, og det resulterer i løse skruer: alt i alt en klodset løsning!

Til fastgøring af emnerne på enten nederste plan eller det flytbare plan kræves spændekløer eller en maskinskruestik. Men ingen af disse dele medfølger, så dem er du altså nødt til at købe selv. Den maksimale boredybde er 50 mm, og maskinens hoved og den 350 watt store motor sidder i fast højde øverst på søjlen. Det begrænser naturligvis anvendeligheden af det nederste plan, hvilket også er et irritationsmoment.

Den samlede vurdering af søjleboremaskinen efterlader et indtryk af en billig kinesisk maskine, som du altså ikke skal forvente dig alt for meget af, når det kommer til præcist arbejde.

LÆS OGSÅ: Her kan du finde vores søjleboremaskine test

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Boremaskine