Gør Det Selv kursus om bordrundsaven

Bordrundsaven er en uovertruffen mester i at save lange emner op på langs, og vi viser dig, hvordan du gør. Blandt andet. Uanset om du allerede har en bordrundsav, eller du tænker på at anskaffe en, så er dette kursus noget for dig.

Skal du flække brædder på langs og save dem op til lister? Skal du lave dine egne profillister? Eller skal der tages 3 centimeter af alle gulvpladerne, før du lægger gulvet? Så har du brug for en bordrundsav, for den er nemlig bygget specielt til den slags opgaver.

Den håndholdte rundsav er et af vores mest anvendte elværktøjer, men selv om den udmærker sig ved sin mobilitet, kommer den helt til kort over for bordrundsaven, når det gælder præcisionsskæring af lange, lige snit.

Bordrundsaven flytter du ikke sådan lige rundt på, til gengæld har du altid begge hænder fri til emnet, der skal saves i – og det gør i mange tilfælde arbejdet både lettere og mere sikkert. Når du kender din maskine, er det let lige at spænde et sideland til og køre et bræt igennem.

Det skal du kigge efter

Når du skal købe en bordrundsav, bør du kigge efter, at alle de sikkerhedsmæssige ting som spaltekniv, beskyttelsesskærm og sikkerhedsafbryder er på plads.

Derefter skal du tjekke, hvor let/besværlig maskinen er at indstille. Både klingens hæve-sænke-funktion og mulighed for gering skal kunne betjenes let, ligesom sideland og vinkelanslag ikke må kræve hverken værktøj eller maskinmestereksamen.

Alle disse ting – og mange flere – får du lejlighed til at stifte bekendtskab med i dette Gør Det Selv-kursus under ledelse af Søren Stensgård.

Det lærer du i Gør Det Selvs kursus om bordrundsave

Kurset blev første gang bragt i Gør Det Selv-magasinet i 2010. Kurset består af fem dele fordelt ud over 22 sider:

  • Del 1: Sav brædder på langs: Bordrundsaven er en uovertruffen mester i at save lange emner op på langs, og vi viser dig, hvordan du gør.
  • Del 2: Få styr på sikkerheden: Få styr på sikkerheden. Roterende maskiner, der skærer under høj hastighed, er årsag til mange ulykker hvert år. Uden omtanke kan det nemt gå galt – derfor viser vi her, hvad du må og ikke må.
  • Del 3: Klingen skal passe: En kvalitetssavklinge med det rigtige antal tænder, korrekt slibning og en tandfacon, som passer til det, du skal save, skal alt sammen være på plads, før du sætter tænderne i et bræt eller en plade.
  • Del 4: Sæt saven på arbejde: Nu bliver det sjovt. Sikkerheden er på plads, du kender din sav og dine klinger. Så nu skal der saves. Følg med, og se nogle af de ting, du kan med din bordrundsav.
  • Del 5: Sav uden spaltekniv: Et væld af nye muligheder viser sig, når den øvede bruger midlertidigt arbejder uden spaltekniv og skærm.

Magasinartikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordrundsav