SERIEPRODUKTION: Kap/geringssaven er en kæmpehjælp, når du skal fremstille mange stykker i samme længe – fx stave til et stakit eller brædder til en terrasse.

SERIEPRODUKTION: Kap/geringssaven er en kæmpehjælp, når du skal fremstille mange stykker i samme længe – fx stave til et stakit eller brædder til en terrasse.

INDSTIL DIN KAP/GERINGSSAV
Kap/geringssav - sådan bruger du den SKÆR EN LISTE Selv en helt ny sav kan være indstillet forkert, så du bør tjekke, om den skal finjusteres. Læg en bred liste helt op til den lodrette skinne, og skær den på 90 grader.
Kap/geringssav - sådan bruger du denTJEK VINKLENBrug din vinkel til at kontrollere, at snittet er præcis 90 grader. Listen på billedet er ikke skåret vinkelret, så her skal savens lodrette skinne (anslaget) justeres.
Kap/geringssav - sådan bruger du denJUSTÉR SAVEN Saven justeres ved at flytte anslaget. Sluk først for strømmen og træk stikket ud. Skruen bag anslaget løsnes. Brug din vinkel til at indstille anslaget korrekt.

STABILITET: SÆT KAP/GERINGSSAVEN FAST

Kap/geringssaven skal spændes fast. Ellers vil du tit opleve, at dine snit ikke er helt præcise.

Du kan spænde den fast på to måder: Direkte på dit arbejdsbord. Eller på en plade, du kan spænde fast til et hvilket som helst stabilt bord med tvinger.

Vil du spænde den fast på dit arbejdsbord, er det bedst at bore for og bruge lange maskinbolte med møtrikker. Så kan du ret nemt fjerne den igen.

Kap/geringssav - sådan bruger du den

PÅ ARBEJDSBORD: Kap/geringssaven fikseres med maskinbolte og møtrikker.

Kap/geringssav - sådan bruger du den

PÅ PLADE: Kap/geringssaven monteres på en plade med bræddebolte.

Kap/geringssav - sådan bruger du den

Pladen spændes derefter fast på arbejdsbordet med tvinger.

SKÆR I EN LISTE UDEN PROFIL
Kap/geringssav - sådan bruger du den 1. Når du skal lære saven at kende, er det godt at starte med en simpel opgave – fx at fremstille en ramme af lister. Indstil drejebordet til 45 grader og læg listen mod anslaget. Start saven, og skær.
Kap/geringssav - sådan bruger du den2. Efter savningen ser snittet sådan ud. I fagsprog kaldes det et 45 graders geringssnit. Fordi listen er helt firkantet (uden profiler), kan stykkerne samles helt uden spild.
Kap/geringssav - sådan bruger du den3. Når det ene listestykke vendes, kan de to stykker samles vinkelret. I fagsprog kaldes det en 90 graders geringssamling. Halvdelen af rammen er nu færdig.

SE OGSÅ: Derfor SKAL du eje en kap/geringssav

SKÆR UD TIL EN BLADSAMLING
Kap/geringssav - sådan bruger du den 1. I denne øvelse lærer du at indstille saven til at save i den rigtige dybde. Start med at måle op og tegne en streg på listen, så du kan se, hvor dybt du skal skære.
Kap/geringssav - sådan bruger du den2. Savedybden indstilles som regel på en fingerskrue på saven. Indstil den, så du kan se, at klingen når lige ned til din streg på listen. Bemærk, at klingen ikke kan save helt ud til kanten af listen.
Kap/geringssav - sådan bruger du den3. For at klingen skal skære helt ud til kanten, er det nødvendigt at bruge en offerpind. Så kan du skære en masse små snit i den rigtige dybde ved at rykke listen få millimeter ad gangen.
Kap/geringssav - sådan bruger du den4. De mange små snit i enden af listen gør, at det er nemt at stemme ud til en bladsamling. Og offerpinden ... den kan ryge i brændeovnen.
BYG EN KASSE
Kap/geringssav - sådan bruger du den INDSTIL KAP/GERINGSSAVEN Indstil savebordet til 0 grader og tip saven til venstre for at save i 45 grader. Så er du klar til at save fire sider til en kasse.
Kap/geringssav - sådan bruger du denSÆT SIDERNE SAMMEN Når du sætter de fire sider sammen, skal hvert hjørne danne en vinkel på præcis 90 grader. Gør de ikke det, må du indstille saven igen.