Gør Det Selv kursus om stiksaven

En stiksav er uovertruffen, når det drejer sig om at save snit med kurver og krumninger.

En automatiseret og noget kraftigere version af løvsaven kunne man kalde den. Men den kan andet end at save kringlede hjørner ud, den kan faktisk også bruges til lange lige snit, og har man først vænnet sig til den, bruger man den til alt, også når der kun skal tages en ende af en lægte eller laves en cd-holder af akrylplade.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af stiksave

Stiksaven er lille af størrelse og derfor let at manøvrere med, også når pladsen er trang. Dens arbejdsprincip er enkelt, man holder fast om maskinens greb, enten det er stavformet eller bøjleformet, sigter efter en opmærket streg og lader en klinge, der bevæger sig op og ned, om at skære emnet ud. Bøjlemodellen er forholdsvis billig og for nogle også lidt lettere at styre – til gengæld fylder stavmodellen mindre og er som regel også stærkere.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i stiksave på 5 minutter

Det lærer du i Gør Det Selvs kursus om stiksaven

Kurset blev første gang bragt i Gør Det Selv-magasinet i 2008. Kurset består af 5 dele fordelt ud over 14 sider:

  • Del 1: Sådan virker din stiksav I første lektion af Gør Det Selvs store stiksavskursus gennemgår vi stiksavens anatomi, og viser hvordan du hurtigt bliver dus med denne uundværlige maskine.
  • Del 2: Savklinger til stiksaven I dette afsnit af stiksavskurset kaster vi lys over det hav af forskellige typer klinger, du kan købe til din stiksav, og hvilken klinge du skal bruge til hvad.
  • Del 3: Sav lige med lidt hjælp Stiksavens primære styrke er at save kurvede snit, men skal du save lige og har ikke en rundsav ved hånden, så klarer stiksaven også det – med lidt hjælpeværktøj.
  • Del 4: Sav huller i en plade Skal du nedfælde en køkkenvask eller montere en ventilator i en gipsvæg, skal du bruge et hul. Læs her, hvordan du bruger stiksaven til det, den er skabt til.
  • Del 5: Sav fine kurvesnit Stiksaven kan bruges næsten som en løvsav, hvis bare klingen er smal nok. Det er nemlig den, der bestemmer kurvens radius, hvilket er værd at huske.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Stiksav