Vi tester om alle stiksavene har kræfter til at kunne bruges som dyksave.

Denne test er fra 2015 - se vores nyeste test her: Test af stiksave

Vi kender alle en stiksav, for det er det mest almindelige stykke elværktøj, du kan købe i byggemarkedet, i hvert fald når du ser bort fra bore/skruemaskinerne.

Stiksave fås i to udgaver, nemlig en stavmodel, som mange håndværkere bruger, og en bøjlegrebsmodel, som er den, de fleste gør det selv-folk anvender. Derfor er det den model, vi tester her. Priserne svinger også, fra få hundrede kroner til flere tusinde. Vi har valgt stiksave, som koster under 1000 kroner, for at gøre maskinerne sammenlignelige, og fordi vi ved, det er dem, der sælges flest af i byggemarkederne.

De små, lette save er enormt anvendelige til mange ting. De er fantastiske til at skære huller ud i plader af træ og gips, og de er fabelagtige til at skære små kurvede snit. Men de kan også bruges, når du lige står og skal tage et par cm af en lægte eller et bræt, og det ikke behøver være fuldstændig præcist.

Læs testen, og se, hvad der venter dig i byggemarkedet.

DEM HAR VI TESTET

? BOSCH PST 1000 PEL ? HITACHI CJ 90 VST ? STANLEY FME 340 K ? EINHELL TH-JS 85 ? FORD FE 1-31-B ? RYOBI RJS 950 ? SKIL 4381 ? WORX WX 473

VIGTIGT VED VALG AF STIKSAV


Grebet skal ligge godt i hånden. Det skal have god plads til en hånd med arbejdshandske og være forsynet med skridsikker belægning. Tænd/sluk og lås. Knappen skal sidde, så den er let at betjene, og den skal kunne låses, så saven ikke kan startes ved et uheld. Hastighedsregulering. Du kan ikke save med samme hastighed i alle materialer. I noget skal du save langsomt, så materialet ikke smelter eller brænder, i andet kan du save hurtigt. Derfor skal du kunne regulere savens hastighed. Støvsugerstuds. Selvom saven kan blæse savelinjen ren, skal støvet suges op, for der kommer meget af det. En støvsuger skal kunne tilsluttes uden problemer.Pendulfunktion. Du skal afprøve saven, før du køber den, for der skal være mærkbar forskel på de forskellige pendultrin. Der er ofte tre trin, og funktionen skal nemt kunne slås fra. Smigindstilling. For at kunne save et snit på skrå (i smig) skal sålen kunne vinkles. Bedst hvis det kan ske uden værktøj, og vinklen skal kunne aflæses let på en skala. Sål. Saven skal have en solid og helt plan sål med en høj opkant (kant), så du kan føre saven langs et bræt eller en skinne.Spånblæser. Tjek, at saven har en spånblæser, som blæser savsmuld væk. Så slipper du for selv at puste det væk fra savestregen. Klingehæftet. skal kunne betjenes uden brug af værktøj. Klingen skal sidde urokkeligt fast, også når du saver i skarpe kurver. Lys og laser. Du skal sikre dig, at saven har LED-lys, som oplyser dit arbejdsområde, og en laserlinje, som hjælper dig med at holde retningen.