Vi har testet
6 stiksave til under 600 kroner (uden batteri og oplader):
- RYOBI R18JS-0
- BILTEMA JS 18V
- BOSCH PST 18 Li
- WORX WX543.9
- BLACK+DECKER BDCJS18
- EINHELL TE-JS 18 Li

RYOBI R18JS-0
Slag: 1.100-3.000/min.
Snitdybde, træ: 101 mm
Pris: 1.327 kroner

BILTEMA JS 18V
Slag: 0-2.400/min.
Snitdybde, træ: 80 mm
Pris: 1.027 kroner

Bosch PST 18 Li
Slag: 0-2.400/min.
Snitdybde, træ: 80 mm
Pris: 1.130 kroner

Worx WX543.9
Slag: 0-2.600/min.
Snitdybde, træ: 80 mm
Pris: 749 kroner

Black+Decker BDCJS18
Slag: 0-2.500/min.
Snitdybde, træ: 55 mm
Pris: 879 kroner

EInhell TE-JS 18 Li
Slag: 0-2.400/min.
Snitdybde, træ: 80 mm
Pris: 715 kroner
Stiksave på batteri
Stiksaven er et meget anvendeligt og alsidigt stykke værktøj, der kan save i det meste – fx træ, stål, plexiglas og aluminium. Det afhænger blot af, hvilken klinge du sætter i saven.
Saven kommer for alvor til sin ret, når der skal laves buede snit, men med en smule omhyggelighed kan den også sagtens save helt lige. Det er derfor den elsav, der kan løse flest af de opgaver, gør det selv’eren står overfor i og omkring hjemmet.
Savene i denne test er alle på batteri, og selvom de er i den billige ende, så kan de stærkeste deltagere fint følge med konkurrenterne med ledning. For savene alene er prisen mellem 349 og 599 kroner, og skal du have oplader og batteri med, skal du for de flestes vedkommende regne med cirka det dobbelte, alt efter størrelsen på batteriet.
Vi har naturligvis testet savenes snitkvalitet. Den er testet i laminat, hvor selv små fejl bliver meget tydelige. Og selvom alle deltagerne blev udstyret med helt ens fintandede klinger, så var forskellene overraskende store.
Imponerende til prisen
Da der er tale om stiksave i den billige ende, er en del af de lækre detaljer naturligvis sparet væk for at holde prisen nede. Der er derfor ikke blevet råd til hverken kulfri motor, lasersigte eller værktøjsfri indstilling af sålen. Der er dog stadig tale om gode maskiner, der for fleres vedkommende leverer et imponerende resultat – især til prisen.
Sådan tester vi
En stiksav skal være stærk, så den kan klare udfordrende snit og få noget fra hånden. Derfor har vi testet styrken i 24 mm MDF.
Med batterimaskiner er udholdenhed en afgørende faktor, så du undgår at skulle afbryde arbejdet, mens batteriet lader op.
Til det pænere arbejde er et rent snit klart at foretrække. Derfor har vi testet snitkvaliteten i en laminatspånplade, hvor selv små fejl bliver meget tydelige.
En god ergonomi er afgørende for, hvor længe og hvor ubesværet du kan arbejde med maskinen, før du bliver træt.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: styrke, udholdenhed, snitkvalitet, ergonomi.

STYRKE
Med en grov klinge, sømmet i bund og pendulet på maks. saver vi 2 x 1 meter i 24 mm MDF, mens vi tager tid.

UDHOLDENHED
Med de grove klinger og stadig med pendulet på maks. saver vi videre, indtil de fuldt opladte batterier er kørt helt flade.

SNITKVALITET
Med en fintandet klinge og med det svagest mulige pendul saver vi i laminat, hvor små fejl bliver meget synlige.

ERGONOMI
Vi vurderer løbende deltagernes ergonomi, og vi tester, hvor nemme de er at håndtere, mens vi følger et snørklet mønster.
Resultaterne
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

RYOBI R18JS-0
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

WORX WX543.9
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

BILTEMA JS 18V
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

BOSCH PST 18 Li
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

BLACK+DECKER BDCJS18
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

EINHELL TE-JS 18 Li
Testskema
I testskemaet kan du nemt få et overblik og sammenligne resultaterne på tværs.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen
Testvinder

Log ind eller køb adgang for at se tegningen
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit
Styrke og stamina helt i top
Ryobi R18JS-0
Testvinderen kan save hurtigere og længere end nogen af de andre deltagere. Den er enormt solid og gennemført. Og så kan du forud- indstille hastigheden.
Med batteriværktøj har en høj styrke ofte en negativ indvirkning på udholdenheden. Men ikke her. Testvinderen scorer nemlig topkarakter i begge deltests. Den enorme styrke harmonerer fint med savens høje vægt, og sammenlignet med de andre deltagere, så er den en ordentlig krabat, der samtidig fremstår bundsolid. Den høje vægt er med til at trække ergonomien en smule ned. Men den er ikke kun en ulempe. For selvom saven er lidt tungere at manøvrere rundt, så ligger den godt og solidt på underlaget, der saves i.
Gode detaljer
Som den eneste sav i testen kan man forudindstille savehastigheden, så den nemt tilpasses arbejdsopgaven. Arbejdslyset fungerer godt. Det lyser klart og fint ned på saveområdet uden at kaste skygger.
Trods savens tyngde og størrelse, så har man et godt greb om den. Det skyldes den rundhåndede brug af skridsikkert gummi samt håndtagets udformning. Knappen til pendulindstillingen fylder ikke meget, men den er nem at betjene.
Et lille minus er, at man skal have fat i den medfølgende unbrakonøgle for at vinkle sålen. Nøglen opbevares dog på maskinen, så den altid er lige ved hånden.
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Øverst på håndtaget sidder knappen til indstilling af savens hastighed, som derfor er konstant, uanset hvor meget du trykker på startknappen.

Sålen falder i hak ved 15°, 30° og 45°, som er tydeligt markeret på sålen. Indstillingen klares med den medfølgende unbrakonøgle.

Batteriindikatoren sidder på selve batteriet. Du kan derfor tjekke ladestanden på batteriet, uden at det sidder i maskinen.
Godt køb
Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit
Kompakt og handy
Worx WX543.9 fylder ikke meget, og vægten er forholdsvis beskeden. Den er derfor supernem at manøvrere rundt. Det er med til at sikre en topkarakter i ergonomi. Også snitkvaliteten er testens bedste.
Selvom stiksaven ikke kan følge med testens bedste maskiner, så er styrken godkendt. Det samme gælder for udholdenheden. For selvom det kun blev til seks meter i MDF-pladen pr. opladning, så er det med et
lille batteri på 2 Ah, hvor flere af de andre deltagere er testet med batterier på 4 Ah. Udregnet i meter pr. amperetime er Worx faktisk testens mest udholdende maskine efter testvinderen.
Der er dog steder, hvor der er plads til forbedringer. Den kompakte udformning gør det fx lidt svært at komme til, når der skal skiftes klinge.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.



Log ind eller køb adgang for at hente magasinartiklen