Dyksav test: Når saven dykkes ned, kan snittet nemt startes midt i emnet.

Når saven dykkes ned, kan snittet nemt startes midt i emnet.

En dyksav minder en hel del om rundsaven. Den største forskel er, som navnet antyder, at saven kan dykkes ned i emnet, der saves i. Du behøver altså ikke starte dit snit for enden af en plade, men kan starte hvor som helst. Det er supersmart, hvis du fx skal skifte et enkelt eller få brædder i dit gulv.

Med til dyksaven følger også en føringsskinne, så du uden problemer kan lave helt lige snit med mindre opmåling og uden at skulle bakse med en retteskinne eller et langt bræt. Savdybden kan justeres præcist, og du kan save i smig med en hældning op til omkring 45°.

Der er ingen tvivl om, at dyksaven er lidt af en specialist, der henvender sig til gør det selv’eren, som elsker at arbejde med træ. Prisen er også en del højere end hos den knap så alsidige lillebror, rundsaven. Testdeltagerne koster mellem 2.900 og 3.550 kr. Dog med undtagelse af en enkelt maskine, som kan købes for bare 995 kr. Her er alt det overflødige skåret fra, og det kan mærkes. Men resultatet er overraskende godt.

Klingerne er afgørende

Skal man smide så mange penge efter en sav, skal resultatet være i orden, og snittene skal være rene og pæne. Og selvom resultatet i høj grad afgøres af, hvilken klinge der sidder på saven, er denne test udført med de klinger, der fulgte med. Smider du 300 kr. efter en mere specialiseret klinge til den specifikke opgave, vil du med sikkerhed få et endnu pænere resultat.

Sådan tester vi dyksave

Dyksaven er et dyrt stykke præcisionsværktøj. Derfor skal den først og fremmest være præcis og lave et pænt snit. For at gøre det svært for maskinerne har vi savet i laminatspånplader. Laminatet bliver nemlig meget let slået af, og selv de mindste fejl bliver meget tydelige.

Skal du skifte et enkelt eller få gulvbrædder, er det en klar fordel, hvis saven kan komme helt ind til væggen, så snittet kan gemmes under listen.

Skal saven være præcis, er det en klar fordel, at den er nem at indstille. Vi tester knapper, skalaer, sug og andre relevante funktioner, der tilsammen er med til at give en god sav.

Uafhængig test

Magasinet Gør Det Selv er 100 procent uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter. Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og håndplukker selv alle de maskiner, han vil teste. Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet på disse sider.

Dyksav test: Vi har testet disse 6 dyksave

  • SCHEPPACH PL55
  • MAKITA SP6000
  • DEWALT DWS520K
  • BOSCH GKT 55 GCE
  • FESTOOL TS 55 REBQ
  • METABO KSE 55 VARIO

HENT HELE TESTEN og se, hvilken dyksav der blev den store testvinder.