Er kombiværktøj pengene værd?

Er kombiværktøj pengene værd? Vi ser nærmere på 3 kombiværktøjer for at se, om de er smarte eller om det er bedre at investere i to maskiner med hver deres specialkompetence.

Er det pengene værd? Vi ser nærmere på kombimaskiner.

I de fleste tilfælde er værktøjer tiltænkt én funktion. Boremaskinen borer huller, rundsaven saver lige snit, og stiksaven tager sig af de krævende kurvesnit. Og sådan er det! Eller er det?

Kreative producenter har videreudviklet nogle af de klassiske værktøjer, så de med et snuptag kan vippes, drejes eller roteres, så de kan varetage endnu en funktion.

Vi har haft tre kombiværktøjer i hænderne for at teste, om kombinationerne er smarte, eller om vi ville være bedre tjent ved at investere i to maskiner med hver deres specialkompetence.

Vi tester følgende kombiværktøj:

Bordrundsav+ kap-/geringssav

En kap-/geringssav er suveræn, når emner skal afkortes, og når de skal saves i smig og på gering. Men den må assisteres af en bordrundsav, når brædder skal flækkes på langs, eller når pladestykker skal skæres på mål. Hver for sig er det to ret store maskiner, der er pladskrævende og ikke særlig mobile.

Derfor er idéen om en “vendesav” genial. Og så virker den faktisk efter hensigten langt hen ad vejen. Savbordet kan vendes og fungerer som kap-/geringssav på den ene side 1 og bordrundsav på den anden 2. På trods af den smarte kombination savner vi dog nogle funktioner ved saven, når den fungerer som kap-/geringssav.

Fx kan savbordet kun indstilles fra 0 til 45 grader til begge sider, hvor flere af markedets solomodeller kan vinkles helt op til 60 grader i savbordet. Vi savner desuden faste klikpositioner i “traditionelle” vinkelsnit, som fx 15, 22½ og 30 grader. Det ville gøre det både nemmere og hurtigere at veksle mellem de mest anvendte posi tioner.

DEWALT DW743N

SET TIL: 4.695 KR.

KONKLUSION: DeWalt DW743N er en kraftig og robust sav. Vendefunktionen sikrer, at du kan afkorte og flække med én maskine.

Den er lidt dyr, men hvis du fx skal bygge sommerhus eller carport, er den absolut værd at investere i.

Stiksav+ bajonetsav

Idéen om at kombinere en stiksav og en bajonetsav er oplagt, men den fungerer ikke i praksis. Stiksaven 2 har hverken pen-dulfunktion, spånblæser eller mulighed for at tilte sålen. Den har dog en velfungerende SDS-funktion, der gør klingeskiftet nemt.

Som bajonetsav 1 er den simpelthen for svag til nedrivnings-arbejde, hvilket ellers burde være en af dens spidskompetencer. Den er desuden temmelig “højbenet”, og fodpladen ret lille - en uheldig kombination, der gør saven svær at styre.

BOSCH PST 10,8 EASYSAW 12

SET TIL: 568 KR.

KONKLUSION: En muskelsvag sav, som mangler nogle af de mest basale funktioner. Kan bruges til let hobbybrug og beskæring.

Boremaskine+ skruemaskine

Aftagelige borepatroner fungerer ikke altid efter hensigten. Den påstand retter AEG dog op på med deres nye maskine, der har alle nødvendige funktioner: justerbart moment, to hastigheder,

LED-lys, batteriindikator og et behageligt skridsikkert greb. Det, der bl.a. gør maskinen unik, er, at borepatronen kan “klikkes af” i et snuptag ved at presse på en fjederbelastet ring 1. Det betyder bl.a., at maskinen kan “forkortes” fra 192 til 155 mm og manøvrere på meget lidt plads. Det geniale er dog, at der kan sidde en traditionel 25-mm-bit i bitholderen, mens borepatronen er påmonteret. Det giver et hurtigt arbejdsflow. Bor for i emnet, fjern borepatronen med boret i, og montér skruerne! Boret er allerede på plads i borepatronen, og bitten sidder i bitholderen 2.

Kittet indeholder også to andre forsatser, som kan klikkes på maskinen uden brug af værktøj. Vinkelforsatsen 3 kan anvendes med og uden påmonteret borepatron og kan således bore og skrue “sidelæns” på trang plads. Offset-borepatronen er en forsats 4, der gør det muligt at bore eller skrue helt ned til ca. én centimeter fra en væg.

AEG BBS 12C2 LI-202C KIT 1

SET TIL: 2.069 KR.

KONKLUSION: Den aftagelige borepatron med bagvedliggende bitholder er suveræn værktøjsudvikling! Og så er vinkel- og offsetforsatsen også rare at have i værktøjskassen.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj